Deel via

Tijdens een hospitalisatie

Omgaan met een hospitalisatie...
Een hospitalisatie kan gepland of dringend zijn. Wanneer ze gepland is, is het wenselijk om de arts en het ziekenhuis te kiezen in samenspraak met de behandelende arts.

Opname in het ziekenhuis
Indien uw opname gepland is, dient u bij de opname de volgende documenten voor te leggen: identiteitskaart, SIS-kaart, attest van de arts, gegevens van een persoon die eventueel moet gecontacteerd worden tijdens uw hospitalisatie, specifieke goedkeuring voor terugbetaling of voordelen van uw ziekenfonds. Er zal u eveneens gevraagd worden om een voorschot te betalen en de opnameverklaring te ondertekenen.

Bij een spoedopname, met een ziekenwagen via de dienst 100, wordt u vervoerd naar een ziekenhuisstructuur die aangesloten is bij de dienst 100. De vervoerskosten zijn te uwen laste. U kunt later uw overbrenging naar een andere instelling vragen. Ook in dit geval zijn de kosten te uwen laste. In beide gevallen kunt u een financiële tegemoetkoming vragen bij uw ziekenfonds. Er wordt een terugbetaling voorzien in het kader van de verplichte verzekering en de aanvullende verzekering.

Indien u vervoerd wordt met een privéziekenwagen, zijn de vervoerskosten ook ten laste van de patiënt.

  • Formaliteiten in het ziekenhuis
    Via de opnamedienst reserveert u uw kamer (gemeenschappelijk, tweepersoons of eenpersoons). De kostprijs is afhankelijk van het kamertype. Houd er rekening mee dat een eenpersoonskamer duur is en dat de arts in dit geval vrije medische honoraria mag aanrekenen. Deze keuzes worden opgenomen in de 'opnameverklaring' die u ondertekent. (aangepast in het Nederlands, gelieve na te kijken)

  • Enkele interessante opmerkingen:
    Indien het ziekenhuis u een duurdere kamer toewijst, betaalt u de prijs van de kamer die u volgens het opnameformulier gekozen hebt.

    Indien het ziekenhuis u een goedkopere kamer toewijst, betaalt u de prijs van de kamer die u gebruikt.

    Indien het ziekenhuis u om medische redenen een specifieke kamer toewijst, betaalt u het tarief van de gemeenschappelijke kamer. De opnameverklaring geeft u een schatting van de kosten van uw hospitalisatie, maar het gaat niet om een bestek als dusdanig. Dat betekent dat er dus verschillende kosten bij kunnen komen. Bij een spoedopname worden de opnameformaliteiten later geregeld.
  • Hospitalisatiekost
    Het bedrag ten laste van de patiënt komt overeen met zijn “persoonlijk aandeel”. Dit bedrag omvat: de verblijfskosten, de kosten voor geneesmiddelen, erelonen van de artsen en bepaalde specifieke prestaties (kinesitherapie, ...). Wanneer een ouder of een naaste de zieke begeleidt en samen met hem in het ziekenhuis verblijft, kunnen bepaalde verblijfskosten gefactureerd worden. Bepaalde ziekenhuizen bieden een onthaalstructuur voor gezinnen en verwanten

    De forfaitaire dagprijs ten laste van het ziekenfonds wordt rechtstreeks aan het ziekenhuis betaald. De gehospitaliseerde patiënt heeft het recht het bezoek te vragen van zijn behandelende arts. Het ziekenfonds betaalt één bezoek per hospitalisatieperiode terug.
  • Daghospitalisatie
    Bepaalde ingrepen of behandelingen vereisen een hospitalisatie van enkele uren of van één dag (bijvoorbeeld: chemotherapie, de inplanting van een port-à-cath, enz.).
    De patiënt blijft niet overnachten in het ziekenhuis en dus komt de hospitalisatieverzekering niet altijd tussen. De opnameformaliteiten zijn identiek aan een hospitalisatie.
    In dit geval is er geen persoonlijke tussenkomst in de verblijfskosten en geen forfait voor de terug te betalen geneesmiddelen. Er wordt een persoonlijke tussenkomst gevraagd voor de gebruikte geneesmiddelen.

    Het ontslag voorbereiden
    De patiënt en/of zijn familie kan/kunnen een beroep doen op de sociale dienst van het ziekenhuis, om verschillende vragen te beantwoorden: maatschappelijke informatie, praktische organisatie van de terugkeer, thuishulp, herstel, financiële problemen, enz.

    De sociale dienst is een belangrijke bemiddelaar in de ziekenhuisstructuur. De sociale dienst van het ziekenhuis komt niet automatisch langs, maar aarzel niet om een bezoek te vragen. De maatschappelijk werker analyseert de situatie in zijn geheel en biedt hulp in functie van de ziekte, de gezinssituatie en de financiële situatie van de zieke. Daarvoor werkt hij samen met het netwerk: OCMW, ziekenfonds, gemeente, zorgcoördinatie, verenigingen. De patiënt kan vertrekken, zodra de ziekenhuisarts een 'toestemming tot vertrek' heeft opgemaakt en alles gepland is voor een terugkeer naar huis in goede omstandigheden.

Poll

Neem je deel aan festiviteiten voort de Dag van de Arbeid op 1 mei?