Deel via

Nu stoppen !!

U stopt met roken, nu! U hebt al een datum 'geprikt' en u bent vast van plan om te slagen! Dat alleen is al een felicitatie waard.
Maar u hebt nog een lange weg te gaan voordat u werkelijk van uw verslaving af bent.
Wist u dat 75% van de mensen die gaan stoppen niet goed genoeg voorbereid zijn? Ze maken bijvoorbeeld geen gebruik van een van de vele hulpmiddelen die bestaan. Daardoor slaagt maar 3% van deze mensen daadwerkelijk te stoppen.
Maak deze fout niet. Laat u helpen en hoor bij die grote groep mensen die hun laatste sigaret al lang geleden heeft uitgedrukt.

De eerste keer

De groep mensen die in één keer lukt om met roken te stoppen, is niet zo groot. Dat komt vooral omdat veel aspirant-stoppers de moeite die het gaat kosten, onderschatten. Het is goed om de valkuilen te mijden waar anderen al zijn ingevallen. Neem uzelf serieus, wees voorbereid op een paar lastige weken (daarna wordt het minder!) en maak gebruik van de hulpmiddelen die er zijn. Voor professioneel advies kunt u ook bij de huisarts terecht. Hij kan u helpen en vertellen wat er allemaal mogelijk is om het u gemakkelijker te maken.

Ik heb al eerder geprobeerd, nù stop ik!

U bent een doorzetter en hebt een grote kans nu wèl te slagen in uw poging te stoppen met roken! Dat het u eerder niet is gelukt, is helemaal geen nadeel!
Integendeel, u weet nu wat de moeilijkste momenten zijn, waar u op moet letten en u bent goed gemotiveerd.
Déze keer zal het lukken! Bedenk waar het precies is fout gegaan de vorige keer. Misschien bent u een van die vele stoppers die dachten 'het wel alleen af te kunnen'. Nu weet u dat dát niet hoeft.
Naast begeleiding zijn er hulpmiddelen die ook u kunnen helpen eindelijk van dat roken af te komen!

 

Waarom zo moeilijk?

Onderschat het niet, de rookverslaving. Of u nu sigaren, sigaretten, pijp of shag rookt, dat maakt allemaal niet uit. U krijgt dagelijks een hoeveelheid nicotine (en andere schadelijke stoffen zoals teer, as en rook) naar binnen, afhankelijk van de hoeveelheid tabakswaren die u zoal opsteekt op een dag. Uw lichaam went daaraan. Op elke cel in uw lichaam worden kleine receptoren (ontvangertjes) ontwikkeld, speciaal voor die nicotine. Op het moment dat de nicotine niet komt, protesteren de receptoren. Dit doen zij door verschillende signalen door uw lichaam te sturen, die uiteindelijk resulteren in de zogenaamde ‘afkickverschijnselen'.

Géén nicotine

Als de receptoren echter geen nicotine krijgen, zullen ze langzaam inactief worden. Dat duurt een paar weken. Langzaamaan protesteren ze minder en minder, totdat ze uiteindelijk helemaal stil worden. Op dat moment bent u rookvrij. Maar PAS OP: u hoeft maar één sigaret op te steken en u maakt alle receptoren in één klap weer helemaal wakker. Dan begint de ellende weer van voren af aan.

Psychische verslaving

De lichamelijke verslaving is het gemakkelijkste te overwinnen. De psychische verslaving is een ander verhaal. U vindt het maar leeg, saai en ongezellig zonder een sigaret in uw vingers of tussen uw lippen. U zoekt naar iets om met uw handen te doen, u wordt nerveus en u denkt dat deze problemen over zijn als u maar een sigaretje neemt. Fout!
Daarna voelt u zich nog veel ellendiger, want u wilt immers stoppen...
Overwin de psychische verslaving door uw hoofd erbij te houden en goed te beseffen wat er gebeurt.

Nicotinereceptoren
Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je rookt?
Door het inhaleren van sigaretten komt de verslavende nicotine via de longen terecht in de bloedbaan. En binnen 10 seconden in de hersenen. Twee chemische stoffen, dopamine en noradrenaline, spelen een belangrijke rol bij verslaving. Dopamine geeft ons een prettig gevoel. En omdat roken een stijging veroorzaakt van het dopaminegehalte, zal de roker steeds weer uit gewoonte een sigaret opsteken om zich prettig te voelen. Niet roken veroorzaakt het tegenovergestelde, resulterend in een onprettig gevoel. Het streven naar het prettige gevoel, houdt de roker gevangen. En maakt het stoppen met roken zo moeilijk.

 

Bij wie hulp vragen?

Het lijkt wel alsof iedereen die ooit gestopt is met roken een expert geworden is. Boeken, videobanden, ervaringen, televisieprogramma's... Allemaal beweren ze ‘de oplossing' voor uw probleem te hebben. Als het u helpt, maak er dan gebruik van. De beste stap echter is professionele hulp zoeken. Zo is uw eigen arts goed op de hoogte. Hij weet wat er ‘te koop' is en wat het beste bij u past. U kunt ook voor advies terecht bij uw apotheek, Stivoro of andere professionele instanties.

Wanneer?

  • Stop pas met roken als u dat zelf ook echt wil. Een beslissing die u door anderen wordt opgelegd, heeft weinig kans op slagen.
  • Kies een geschikt moment uit: bij voorkeur een rustige en ontspannen periode. Probeer niet te stoppen in een periode vlak na een overlijden, zware stress-situatie, enz. Dit volhouden is waarschijnlijk bijna niet mogelijk en zal u ontgoochelen.

Bron: Dit onderdeel is in samenwerking met Hulp bij Stoppen met Roken.
Foto's: © Seniorennet

Poll

De neuwe website van Seniorennet is intussen al enige tijd online. Vind je het....