Deel via

Problemen onderweg

OntwenningsverschijnelenMakkelijk? Nee, stoppen met roken is NIET makkelijk. Dat weet u, en toch gaat u het doen. Daarmee verdient u respect. U kunt ook terecht trots op u zelf zijn. Nu al, en naarmate de tijd vordert en u het langer hebt volgehouden, zult u zich steeds meer voldaan en trots voelen. En dat terwijl het gaandeweg steeds gemakkelijker wordt. Maar dan moet u wel voldoende munitie hebben om de beren op de weg de baas te kunnen. De beren? Ja, de onverwachte, zeer onaangename momenten waar u doorheen moet. De moeilijkste momenten. Maar het gaat u lukken, zeker met de volgende tips!

Dit zijn maar enkele ontwenningsverschijnselen. Ze zijn echter tijdelijk, zet door en je bent ervan af. Als je toch één keer toegeeft aan een sigaret, krijg je opnieuw te maken met de ontwenningsverschijnselen. Stel dat het stoppen niet lukt en je opnieuw moet gaan stoppen, krijg je deze ontwenningsverschijnselen terug. Hou het ineens vol, zet even door en je bent ervan af.

  • Prikkelbaarheid
  • Neerslachtigheid
  • Hoesten
  • Constipatie
  • Vermoeidheid
  • Honger

Moeilijke momenten

Als uw weet welke momenten echt moeilijk gaan worden, kunt u zich er van te voren tegen wapenen. Daarom is het goed om nu al stil te staan bij die ogenblikken die u zeker tegenkomt!
Lekker gegeten? Dan is het tijd voor een sigaretje! Nee, ga meteen uw tandenpoetsen.
U beloonde zichzelf altijd met een sigaret? Zorg dat u een lekker knabbeltje klaar hebt liggen om uzelf een pleziertje te gunnen na gedane arbeid.
Een glaasje wijn... daar hoort een rokertje bij. Nee hoor, een radijsje. Anders maar geen wijn voor een paar weken. U zult merken hoe zeer u dán van uw wijntje geniet.
Met andere woorden, zorg dat u een alternatief hebt voor de momenten dat u altijd gewend was te roken. Kunt u geen bevredigend alternatief bedenken? Ontwijk die momenten dan.
Ga even een paar weken niet naar uw stamkroeg, neem dat borreltje niet op de 'normale' tijd, maar vervang het door een glaasje fris. Ga niet buiten op de 'rookplek' staan met uw collega's, maar blijf binnen.

Betweters en "vrienden"

"Het is héél slecht om zomaar opeens te stoppen met roken. Daar kun je ziek van worden!"
"Ik ken iemand en die stopte met roken en ...", vult u zelf maar in. We kennen die verhalen allemaal wel. Zélf kennen we niemand die het is overkomen, wel veel mensen die van roken ziek geworden zijn. Dus laat u niets op de mouw spelden.
Een andere leuke is deze: "Mijn dokter zegt altijd dat het gezonder is om een beetje nicotine binnen te krijgen, dan alle adrenaline die vrij komt als je niet meer rookt...", of, "Als je duizelig wordt (dat gebeurt een enkele keer), moet je meteen een sigaret opsteken, want daar heb je dan behoefte aan...". Waarom uw collega's en vrienden dit zeggen? Wij kunnen maar één ding bedenken: Ze zouden willen dat ze net zo flink zijn als u bent!

Die éne

U hebt het gered. De eerste twee weken waren het moeilijkst en nu hebt u al een maand of drie geen sigaret meer aangeraakt. Sinds een paar dagen zijn sigaretten niet meer elk moment van de dag in uw gedachten. U vergeet het soms zelfs even. Toen u vandaag wakker werd, waren sigaretten niet het eerste waar u aan moest denken. Kortom het gaat goed. Zó goed, dat u denkt dat u eraf bent. U weet eigenlijk niet goed meer hoe een sigaret smaakte... Wat vond ik daar toch zo lekker aan? Zou ik er eens eentje opsteken, gewoon om te proeven hoe het ook alweer was...
Weet u hoeveel mensen deze wonderlijke discussie met zichzelf voeren? En hebt u enig idee hoeveel van deze mensen daadwerkelijk een sigaret opsteken...? En weet u wat er dan gebeurt? Alle nicotinereceptoren, die bijna diep in winterslaap waren, worden binnen enkele seconden weer tot leven gewekt. Hun nicotinebelletjes gaan oorverdovend rinkelen, want ze willen méér...
En u? U doet het niet! U hebt geen drie maanden uw best gedaan om het in één keer te verknoeien. U bent sterk genoeg. U bent gestopt, u blijft gestopt!

 

Bron: Dit onderdeel is in samenwerking met Hulp bij Stoppen met Roken.
Foto's: © Seniorennet

Poll

Naar welke van deze Vlaamse provinciehoofdsteden ga je het liefst op uitstap?