Deel via

Alarmeren

Wie?

  • De dienst 100
    Dit is het eenvormige telefoonnummer voor dringende medische hulpverlening.
    Vanuit deze centrale wordt tevens alle verdere hulp georganiseerd: rijkswacht, politie, brandweer...
  • De dienst 101
    Dit is het eenvormige nummer voor rijkswacht- of politiehulp.
  • De dienst 112
    Dit is het Europees noodnummer voor GSM-gebruikers.

Hoe?

  • Telefoontoestellen of GSM
    Een gesprek voeren met de hulpcentrale 100 is kosteloos. In openbare telefoontoestellen heb je noch geldstukken, noch een telefoonkaart nodig.
  • Praatpalen
    Langs grote verkeersaders vind je om de 2 km een praatpaal. De dichtstbijzijnde praatpaal wordt aangegeven met pijltjes op de verlichtingspalen. Op de paal bevindt zich een drukknop die moet worden ingedrukt om te spreken met de rijkswachtpost. Deze praatpalen kunnen worden gebruikt om een ongeval of mechanisch defect te melden of om dringende inlichtingen te vragen. Via de rijkswachtcentrale worden dan de nodige diensten verwittigd.

Wat moet je meedelen?

Als je een eerstehulpopleiding hebt gevolgd, dan zal je meestal zelf bij het slachtoffer blijven, en aan een omstander vragen de hulpcentrale 100 te verwittigen (tenzij je helemaal alleen bent - zie verder). Het is belangrijk dat je deze omstander duidelijk vertelt wat hij moet zeggen:

  • Wat er gebeurd is: geef een juiste beschrijving van het ongeval, kort en bondig. Probeer de telefonist niet te overtuigen dat het dringend is: elke oproep is immers dringend. Vermeld alle gegevens die nodig zijn om de juiste hulpdiensten te sturen: slachtoffer dat moet worden bevrijd, brand- of ontploffingsgevaar, gaslek, vermoedelijk aantal slachtoffers, toestand van de slachtoffers.
  • Waar het gebeurd is: gemeente, wijk, straat, huisnummer, eventueel verdieping, grote herkenningspunten in de omgeving (grootwarenhuis, benzinestation, monument...)
  • Voorbeeld: "Ter hoogte van nummer 19 in de Nieuwstraat in Diepenbeek is een vrachtwagen tegen een elektriciteitspaal gereden die is afgeknakt. De tank van de vrachtwagen heeft gevaarnummer 856-1796. De chauffeur blijkt niet te zijn gekwetst."
  • Opmerking: heb je een eerstehulpopleiding gevolgd, en ben je helemaal alleen, dan zal je eerst de essentiële hulp verlenen, vooraleer te alarmeren. Indien reanimatie noodzakelijk is, moet je eerst enkele minuten reanimeren vooraleer vlug te gaan bellen. Is er geen telefoontoestel beschikbaar in de onmiddellijke omgeving, tracht dan op een andere manier de aandacht te trekken of blijf wachten op eventuele voorbijgangers. Een slachtoffer langer dan 3 minuten alleen laten kan de dood tot gevolg hebben!

Bron: Rode Kruis Vlaanderen.

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?