Deel via

Oorsuizen

Oorsuizen (tinnitus) is een vervelende kwaal. Het bewustzijn van een continu geluid in één of beide oren kan erg hinderlijk zijn. In een stille omgeving kun je soms het geruis van de bloedstromen in het eigen lichaam horen. Omdat het slechts zelden echt stil is, ben je je daar eigenljk nooit echt bewust van. Bij sommige mensen is dit suizen luider en duidelijk aanwezig. Het wordt daardoor hinderlijk. Dit ‘oorsuizen’ openbaart zich op verschillende manieren. Het kan een hoog, of laag geluid zijn. Sissend, gonzend, flluitend, of galmend. Oorsuizen kan aan één, of aan beide oren voorkomen.

Oorsuizen is meestal erg onschuldig, maar is vaak toch erg hinderlijk. Je kunt er veel last van hebben. Een arts maakt onderscheid tussen objectief- en subjectief oorsuisen. Het verschil is, dat een objectief oorsuizen bij lichamelijk onderzoek ook door een arts te horen is. Vaak ligt de oorzaak van deze vorm in een afwijking van de bloedvaten, of een aandoening van bepaalde spieren. Bij subjectief oorsuizen wordt het hinderlijke geluid alleen door de patiënt zelf waargenomen. De arts hoort het dus niet. Deze laatste vorm komt veel vaker voor dan de objectief waarneembare vorm. Wanneer het oorsuizen chronisch aanwezig is ligt de oorzaak vaak in een beschadiging van de haarcellen van het binnenoor. Aanhoudend suizen gaat meestal gepaard met enig gehoorverlies en kan ontstaan door een harde knal of langdurig hard lawaai.

Oorsuizen kan ook een waarschuwingssignaal zijn van een andere aandoening. Griep, een verstopte neus door verkoudheid, oorontsteking, een teveel aan oorsmeer dat hard is geworden, hersen- of hoofdletsel, de ziekte van Ménière en otosclerose zijn hier voorbeelden van. Als oorsuizen een symptoom is van een van deze problemen, manifesteert het zich als een gonzend, brullend, klikkend of sissend geluid. Deze vorm kan ook worden veroorzaakt door geneesmiddelen en bepaalde stoffen (kinine, antibiotica, aspirine, alcohol of roken).

Gehoorverlies gaat vaak gepaard met oorsuizen. Het gehoorverlies doet geen pijn omdat het binnenoor geen pijnvezels bevat. Tegenwoordig komt gehoorverlies vaker voor dan vroeger; een gemiddeld popconcert of koptelefoon kan het gehoor in minder dan een half uur beschadigen. Ongeveer 30% van alle volwassenen boven de 65 lijdt aan gehoorverlies en maar liefst een derde van deze gevallen is een gevolg van blootstelling aan lawaai.

Behandeling

Tinnitus is in veel gevallen niet te genezen. Het is echter niet zo dat er niets aan te doen is. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten doen verergeren. Sommige mensen hebben baat bij het doen van ontspanningsoefeningen.

Enkele zaken die kunnen helpen bij chronisch (blijvend) oorsuizen, zijn:

  • Een hoortoestel
  • Een tinnitusmasker (tinnitusmaskeerapparaat) waarbij het hinderlijke geluid wordt overstemd door een ander, minder storend geluid
  • Electro-stimulatie
  • Lidocaïne
  • Zuurstoftherapie, infuustherapie
  • Muziektherapie
  • Alternatieve geneeswijzen
 
 

Bron: De Gezondste Gids

Poll

Naar welke van deze Vlaamse provinciehoofdsteden ga je het liefst op uitstap?