Deel via

Ouderdomskwaaltjes

Ouderdomsjeuk

Oudersdomsjeuk is een vervelende kwaal die meestal berust op een stoornis in de stofwisseling. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is jeuk.

Ouderdomskringen

Tijdens het ouder worden neemt de soepelheid van de huid af. De huid wordt dunner, er ontstaan rimpels en de huid kan verkleuren. Vlekjes en vreemd gepigmenteerde eilandjes op de huid komen bij ouderen regelmatig voor. Deze huidafwijkingen (er is niet echt sprake van een afwijking) worden ook wel ouderdomskringen genoemd.

Ouderdomsslechthorendheid

Afname van de kwaliteit van de zintuigen is een normaal verschijnsel tijdens het ouder worden. Niet iedereen heeft in de zelfde mate last van vermindering van zintuiglijke vermogens. Sommige mensen hebben tot op late leeftijd uitstekend werkende zintuigen. Afname van het gehoor is heel natuurlijk. Op oudere leeftijd raakt de gehoorgang sneller verstopt door een verhoogde productie van oorsmeer. De werking en gevoeligheid van het midden- en binnenoor zijn aan slijtage onderhevig. Er bestaat geen middel tegen slijtage. Af en toe de oren uit laten spuiten of een gehoorapparaat kunnen dikwijls veel problemen oplossen.

 

Ouderdoms-verwardheid


Verwardheid op oudere leeftijd kan worden veroorzaakt door een inwendige bloeding, vitaminetekort, medicijngebruik, ernstige temperatuursdalingen, een laag bloedsuikergehalte of depressiviteit. Een ernstige, regelmatig voorkomende oorzaak is de seniele dementie. Dit is een niet te genezen aandoening waarbij een geleidelijk verval van het normaal functioneren van de geest centraal staat. Kenmerkend zijn vergeetachtigheid, verwardheid en verlies van contact met de dagelijkse werkelijkheid. De oorzaak is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk ligt een combinatie van bloedvatverandering (aderverkalking) en afbraak van hersencellen aan de ziekte ten grondslag.

Ouderdomsvlekken en rimpels


Beschrijving ontstaan
Het ouder worden van de huid laat bij ieder mens op den duur sporen achter: ouderdomsvlekjes, rimpels en kaalheid. De oorzaak van deze 'huidkwalen' is een combinatie van:
* elasticiteitsverlies van de huid: er wordt bijvoorbeeld meer littekenweefsel gevormd en men kan goed merken dat de huid stugger wordt;
* de huiddoorbloeding - en daardoor de 'voeding' van de huid - is minder efficiënt naarmate men ouder wordt;
* (zonne)straling laat ook sporen na (levervlekken).
Het elasticiteitsverlies zorgt ervoor dat de huid - door de zwaartekracht of door het bewegen van de onderliggende (gezichts-)spieren - gaat 'zakken' of 'hangen', zodat er rimpels ontstaan.
Ouderdomsvlekken op de huid komen vooral voor op het gelaat en de ledematen. Het zijn kleurveranderingen waarbij vlekken ontstaan op de plaatsen waar minder bruine huidskleurstof (melanine) wordt gevormd en plekken waar dit juist meer wordt geproduceerd. Het krijgen of hebben van dergelijke plekjes heeft géén medische consequentie. Het zijn als het ware 'ouderdomssproeten'. Men moet er wel op letten of de vlekken mooi egaal bruin of bleek zijn. Is dat niet het geval, raadpleeg dan een arts.

Klachten en verschijnselen
Rimpels en ouderdomsvlekken geven geen klachten. Sommige mensen kunnen deze verschijnselen wel erg lelijk en dus vervelend vinden.

Medicatie

  • Preventieve maatregelen
    Kijk uit met zonnen: de ouder wordende huid biedt op den duur minder bescherming tegen zonnestralen!
  • Behandeling
    Behalve een hele keur aan kosmetische middeltjes die allerlei processen in de huid in min of meerdere mate kunnen beïnvloeden, is er geen echte behandeling mogelijk. De enige 'therapie' tegen de ouderdomsverschijnselen van de huid is plastische chirurgie. Zo kunnen rimpels chirurgisch worden 'gereefd' of worden opgespoten met siliconen.

Bron: het digitaal ziekenhuis

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?