Deel via

Andere risicofactoren

Eerst en vooral moet je op de hoogte zijn van de risicofactoren die te maken hebben met levenswijze om ze te vermijden of te verbeteren. Dat heet primaire preventie. Epidemiologische onderzoeken, uitgevoerd bij grote bevolkingsgroepen, hebben gezorgd voor identificatie van een bepaald aantal van deze risicofactoren: roken, onevenwichtige voeding, alcoholmisbruik, contact met bepaalde chemische stoffen, overmatige blootstelling aan zonnestralen, enzovoort.

Soms volstaan eenvoudige en doeltreffende maatregelen ruimschoots om de koers bij te stellen!

Het merendeel van de tips voor een gezond leven beperken niet enkel het risico om op zekere dag met kanker te maken te krijgen, maar ze zorgen ook voor bescherming tegen andere vaak voorkomende en ernstige ziektes (hart- en vaataandoeningen, diabetes, ...). Daarnaast laten ze ook toe om onze levenskwaliteit te verbeteren, een niet te verwaarlozen voordeel.

Opsporing van bepaalde kankers in een heel vroeg stadium, nog voor het opduiken van de eerste symptomen, is ook mogelijk. Deze opsporing heet soms secundaire preventie in medische vaktaal. Het doel van de opsporing is uiteraard de genezingskansen verhogen.

Poll

Wanneer dronk je voor het eerst alcohol?