Deel via

Hulp nodig?

Stoppen met roken is zó moeilijk, dat eigenlijk iedereen extra hulp kan gebruiken. Natuurlijk moet uw motivatie goed zijn, natuurlijk kunt u vriendelijke steun van familie, vrienden en collega's gebruiken en het helpt zonder meer om op zoethout te kauwen of lolly's te eten. Het komt allemaal aan bod in dit hoofdstuk. Op deze site vindt u trucjes en foefjes van ex-rokers, die u misschien kunnen helpen. Maak er gebruik van, ze zijn ervoor. Maak niet de fout die andere mensen al hebben gemaakt, door te denken dat u het zelf wel eventjes doet!
Veel succes!

De methode

De methode met de grootste kans op succes bestaat uit professionele begeleiding al dan niet gecombineerd met hulpmiddelen. Professionele begeleiding is o.a. te verkrijgen bij uw arts. Weinig rokers weten overigens dat de huisarts een grote steun kan zijn bij het stoppen met roken. Slechts 8% gaat voor advies naar de huisarts. Veel mensen denken dat stoppen met roken veel tijd kost en relatief weinig kans van slagen heeft. Maar dat is niet het geval.
Van de 74% rokers die zonder hulpmiddelen proberen te stoppen met roken, slaagt slechts gemiddeld 3% er in om definitief te stoppen. Stoppen met roken via de huisarts kan de kans van slagen wel 5 tot 10 maal verhogen!

Overzichtje in tabelvorm:

  Stopmethoden
  Zonder hulpHulp van huisarts
Gebruikte methode 74%8%
Effectiviteit 3%15-30%

Bron: Nipo onderzoek, STIVORO, en wetenschappelijke literatuur

De mensen

Ieder mens heeft behoefte aan andere mensen, vooral als hij of zij een moeilijke periode doormaakt. En stoppen met roken is zo'n periode. Zelfs met hulpmiddelen is het niet gemakkelijk. Vertel dus zoveel mogelijk mensen in de omgeving dat u gestopt bent met roken. Vrienden, collega's, kortom alle mensen die u regelmatig ziet. Zij zullen een zekere ‘sociale controle' uitoefenen, waar u waarschijnlijk wel bij gebaat bent. Als uw collega's weten dat u het moeilijk hebt om te stoppen, zullen ze heus niet vlak voor uw neus een sigaret opsteken. Dat geldt ook voor uw (echte) vrienden.
Als mensen u trachten over te halen om gewoon door te roken, of roepen dat het 'toch wel niet zal lukken', laat ze dan even ‘links' liggen en laat u niet demotiveren!

Truckjes

Wat is handig?
Het is handig om geen sigaretten, asbakken of lievelingsaansteker in de buurt te hebben... Het helpt om niet in ‘oude' rooklucht te zitten, dus schone kleren te nemen en alle andere kleren eerst te wassen of te laten stomen voor ze weer gebruikt worden. Neem een luchtverfrisser in de auto, drink nog meer water dan normaal (des te eerder is de nicotine het lichaam uit!) en drink minder alcohol.
Zorg voor iets lekkers om te knabbelen als het heel moeilijk wordt, leg dus een voorraad caloriearm snoepgoed aan. Wortels, stengels bleekselderij en radijsjes zouden nog beter zijn!
Poets je tanden elke keer als de zin in een sigaret de kop opsteekt en doe iets met uw handen... Denk regelmatig aan hoe leuk het leven straks zal zijn, dat is namelijk echt zo.
Rokers kunnen zich vaak niet voorstellen dat er nog iets leuks te beleven valt, als je niet mag roken. Maar wie echt van het roken af is, geniet overal meer van, houdt tijd over en leeft langer.

Nicotinevervangers

Wanneer de nevenwerkingen van het stoppen met roken onverdraaglijk zijn, kan een substitutietherapie uitkomst bieden. Hierbij worden geneesmiddelen gebruikt die nicotine bevatten, waardoor het lichaam geleidelijk en gecontroleerd kan ontwennen. Het gebruik van deze geneesmiddelen is beperkt in duur, en sterk individueel bepaald: er kan geen sprake zijn van uitwisselen of doorgeven. Tijdens de behandeling is roken uiteraard uit den boze.

Er bestaan op dit moment 3 types van nicotinehoudende geneesmiddelen: kauwgom, pleisters (patches) en neusspray's.

  • Kauwgom kan in principe telkens worden genomen wanneer de drang om te roken te sterk wordt. Er moet heel traag gekauwd worden om te vermijden dat de nicotine te snel in de maag wordt vrijgezet, want dat kan pijnlijk zijn. Tel 20 tot 30 seconden tussen elke kauwbeweging en kauw gedurende een half uur. Het dagelijks aantal kauwgommen moet uiteraard afgebouwd worden, tot men uiteindelijk tot nicotinevrije dagen komt. Deze kauwgom blijkt vooral nuttig voor de ontwenning van zware rokers.
  • Pleisters (patches) geven continu een kleine dosis nicotine vrij. Ze moeten op een droog en onbehaard deel van de huid worden gekleefd, elke dag op een andere plaats om irritatie te vermijden. Er bestaan pleisters in verschillende doseringen, zodat kan worden gestart met een dosis gelijk aan het dagelijks aantal sigaretten. Deze dosis moet dan geleidelijk worden afgebouwd, meestal na een drietal weken.
  • Neusspray's werken op dezelfde manier als kauwgom: ze geven een dosis nicotine vrij op het gewenste moment.
    Zwangere vrouwen en al wie lijdt aan ernstige hart- of vaatziekten (ernstige hypertensie, hartinsufficiëntie...) mogen deze geneesmiddelen niet gebruiken

Er zijn trouwens ook nevenwerkingen gekend, zoals duizeligheid, keelirritatie enz., maar deze klachten zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de risico's die verbonden zijn aan tabaksgebruik. De slaagkans van deze methode is 48% na 6 weken en 17% na 1 jaar.

Bron: Dit onderdeel is in samenwerking met Hulp bij Stoppen met Roken.
Foto's: © Seniorennet

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?