Deel via

Donorschap

Orgaandonatie

Iedere Belg die zijn laatste woonplaats had in België, alsook iedereen die meer dan 6 maanden is ingeschreven in het vreemdelingenregister, is na zijn/haar dood kandidaat voor donatie van organen. De enige manier om dit tegen te gaan, is door expliciet verzet aan te tekenen. Dit kan enkel door een formulier in te vullen bij de gemeente. Het verzet wordt dan opgenomen in een register dat standaard wordt geraadpleegd bij elke potentiële orgaandonatie.

Het is ook mogelijk om je uitdrukkelijk wél te registreren als donor. Op de website van Beldonor kun je een formulier downloaden om je als donor op te geven. Dit formulier breng je vervolgens binnen bij de dienst bevolking van uw gemeente. Je kunt nu ook orgaandonor worden via Facebook.

Het wegnemen van organen gebeurt steeds met het grootste respect voor het lichaam van de overledene, zodat de opbaring mooi en snel kan plaatsvinden. De identiteit van de donor en de ontvanger worden niet openbaar gemaakt.

Schenking aan de wetenschap

De vraag naar lichamen voor wetenschappelijk onderzoek blijft stijgen. Studenten geneeskunde en chirurgen hebben nu eenmaal niet alleen boekenwijsheid nodig. Wie zijn lichaam na zijn dood aan de wetenschap wil schenken, kan dat laten registreren. Dat is mogelijk via een handgeschreven document, of via een formulier dat je kan downloaden op de website van een universiteit naar keuze. Je krijgt vervolgens een ontvangstbewijs om te bewaren bij je identiteitskaart.
Leg deze keuze voor alle duidelijkheid ook best vast in jouw wilsbeschikking.

Wanneer je sterft, kan de familie ook zonder lichaam een ceremonie houden. Het wetenschappelijk gebruik van een lichaam duurt enkele weken tot zelfs jaren. Nadien wordt de familie, tenzij op uitdrukkelijk verzoek, niet meer van de uiteindelijke begrafenis of crematie op de hoogte gesteld.

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?