Deel via

Het ontbijt

Het ontbijt is je eerste energiebron van de dag. Goed begonnen is half gewonnen. Als je gezond ontbijt heb je 20 tot 25% van de noodzakelijke energie binnen. Zo verklein je de kans op een appelflauwte in de loop van de dag.

Ontbijt je niet, dan heb je meer zin in tussendoortjes, en daaraan is moeilijk te weerstaan. Heb je omwille van gezondheidsredenen geen enkele beperking, dan kun je à volonté genieten van al wat gezond en lekker is. Gezond is niet gelijk aan veel.

Een stevig ontbijt zorgt ervoor dat je bij de pinken blijft. De koolhydraten zijn een vitale brandstof voor je hersenen. Zij zorgen er o.a. voor dat je geheugen beter werkt en dat je alert op dingen reageert. Krijg je te weinig koolhydraten binnen, dan zakt het suikergehalte van je bloed, waardoor jij je sneller moe voelt. Je concentratie vermindert en je gaat trager denken.

Bij een extreem lage bloedsuikerspiegel kun je zelfs last krijgen van een verminderde coördinatie bij het uitvoeren van fijne bewegingen. Zelfs je humeur kan eronder lijden. Het geheugen is beter en de beslissingssnelheid hoger als de suikerspiegel optimaal is.

Voor het samenstellen van een evenwichtig ontbijt kies je "iets" uit elke voedingsgroep van de voedingsdriehoek.

  • Bruin en volkorenbrood, broodjes, graanproducten (havermout, muesli); leveranciers van koolhydraten.
  • Halfvolle melk, yoghurt, gefermenteerde melkproducten, magere plattekaas, magere smeerkaas, magere kaas, ei, magere vleeswaren; leveranciers van eiwitten.
    Melk en melkproducten brengen ook calcium aan terwijl vlees en ei ijzer aanbrengen. Om de totale vetconsumptie in toom te houden is het van belang om te kiezen voor magere kaas en magere vleeswaren.
  • Fruit, fruitsap, gedroogd fruit, groenten; leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels.
    Fruit is heerlijk als broodbeleg. Schijfjes appel of peer, plakjes banaan, verse aarbeien, verse frambozen, enkele dadels of vijgen.
    Fruitsap en rozenbottelthee bevatten vitamine C, die helpt om het ijzer uit brood en ontbijtgranen beter op te nemen.
  • Zachte minarine, margarine, waar je 'goede' vetten en vetoplosbare vitamines uithaalt.
  • Melk, thee, koffie, fruitsap, om je vochtgehalte op peil te houden.

Koolhydraten geven de meeste energie

  • Suikers komen voor in fruit, melkproducten, frisdranken en snoep
  • Zetmeel zit in brood, granen, aardappelen, rijst en deegwaren.
  • Voedingsvezels vinden we terug in volle graanproducten (bruine broodsoorten, bruine rijst, volkoren deegwaren), peulvruchten, groenten, fruit, aardappelen, noten en zaden. Vetten hebben (ten onrechte) een slechte reputatie. En toch heeft je lichaam ze nodig. Het haalt er vetzuren en vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) uit. Ze leveren energie voor het werk van je spieren. Ze zorgen ervoor dat je lichaamsprocessen zoals je ademhaling goed verlopen en ze houden je lichaamstemperatuur op peil. Tenslotte zorgen ze er ook voor dat jij je mentaal fit voelt.

Evenwichtig eten is leuk

Vele mensen denken bij evenwichtig eten aan een lange lijst met verboden en verplichte ingrediënten. Zo is het niet. Evenwichtig betekent hier voldoende variatie en op geen enkel terrein overdrijven. Schrap dus croissants niet van het menu maar eet ze niet alle dagen.

De voedingsdriehoek werkt als een visuele gids. Hij is je leidraad om tot de samenstelling van een evenwichtige gevarieerde voeding te komen.

De grootte van de vakken in de driehoek laat zien in welke mate je de verschillende groepen nodig hebt. Enkel het topje van de voedingsdriehoek, waar je de restgroep vindt, kun je achterwege laten. De voedingsmiddelen die we daar terugvinden, zijn zoetigheden, alcoholische dranken, mayonnaise. Je kunt ze missen, maar ze zijn wel eens een keertje goed voor je smaakpapillen. Je kan ze dus gerust eens een keertje op tafel brengen.

Bron: Actief en Nice (foto van de Voedingsdriehoek)

Poll

Wanneer dronk je voor het eerst alcohol?