Deel via

Rugaandoeningen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende rugaandoeningen en hun behandelingen:

Lumbago

Lumbago is de verzamelnaam voor lage rugklachten en wordt ook wel eens lendenverschot of spit genoemd. De symptomen variëren van milde tot hevige pijn in de lage rug, tot intense en pijnlijke spiercontracties die zowel de houding als de beweging aanzienlijk kunnen belemmeren. Deze pijn kan zowel acuut als chronisch zijn.
De oorzaak ligt vaak in een overbelasting van de wervelkolom. Voorbeelden zijn er bij de vleet: een last tillen in een verkeerde houding, langdurig in een slechte zithouding werken, een verkeerde draaibeweging uitvoeren, enz. Kleine beschadigingen aan spieren, pezen of tussenwervelschijven kunnen hiervan het gevolg zijn.

Behandeling

Dankzij rust en ontspanning kan men in de meeste gevallen op een spontaan herstel rekenen. De helft van de patiënten met acute lage rugpijn is na één week vrij van klachten. Omdat de kans op hervallen groot is, komt het erop neer de mensen op de oorzaak van het probleem te wijzen en preventief op te treden. Voor meer informatie omtrent het voorkomen van rugpijn klik hier.
 

Discusprotrusie

Bij een langdurige, verkeerde overbelasting zal een tussenwervelschijf aan één kant uitpuilen. Deze protrusie of bulging zorgt voor extra druk op de ligamenten en zenuwen in de buurt, met pijn als gevolg. Deze pijn kan plaatselijk blijven of uitstralen naar de bilstreek of de onderbenen.

Behandeling

Een discusprotrusie is ernstig en zal meerdere weken therapie vragen. Er zijn twee tendenzen: ofwel schrijft de dokter 4 à 6 weken bedrust voor, ofwel wordt de patiënt aangemoedigd om in beweging te blijven. Meer dan 70% van de patiënten is na 4 à 6 weken behandeling ‘redelijk hersteld’.
 

Discushernia

rugaandoeningen rugpijnEen discushernia is een gevorderd stadium van discusprotrusie. Als de uitstulping een druk op de omliggende zenuwwortels veroorzaakt, spreken we van radiculaire pijn. De overgrote meerderheid van de hernia’s doet zich voor in de lage rugzone. De scherpe pijn kan tot in de heupstreek uitstralen. De druk kan plaatselijk een ontsteking veroorzaken en zelfs de zenuwwortel beschadigen, met mogelijke verlamming of gevoelsstoornis tot gevolg.

Behandeling

Een niet-operatieve behandeling is de eerste optie. Om de irritatie en ontsteking te bestrijden, is relatieve rust in combinatie met pijnstillers en spierontspanners in het begin aangewezen. Soms wordt ook voor een behandeling met cortisone-infiltraties gekozen, een sterk ontstekingswerend product dat snel resultaat oplevert.
Als de klachten toenemen, is een heelkundige ingreep vaak onvermijdelijk. Men kan ofwel enkel de discus operatief verwijderen, ofwel de betrokken wervels met schroeven en kleine plaatjes vastzetten.
 

Ischias

Als een hernia zich voordoet in de lage rug, dan kan hij voor irritatie van de ischiaszenuw of heupzenuw zorgen. De ischiaspijn kan van licht tot hevig variëren en kan evolueren tot een branderig gevoel dat uitstraalt tot in het been, de voet of de tenen. 

Behandeling

Voor de behandeling moet men de oorzaak, namelijk de lumbale discushernia, aanpakken. Zie hierboven.
 

Artrose of gewrichtsslijtage

rugaandoening rugpijn slapenAls we ouder worden, treedt er slijtage van de tussenwervelschijven op. De wervels in onze ruggengraat komen hierdoor dichter bij elkaar te liggen, waardoor de druk op de facetgewrichten stijgt. Door de overbelasting vermindert ook de kwaliteit van de kraakbeenlaag op de gewrichten en deze kraakbeenlaag zorgt er nu net voor dat de botstructuren goed over elkaar glijden. Omdat bewegen pijnlijk wordt, zal men het gaan vermijden, met stijfheid tot gevolg.

Behandeling

Om de gewrichten zoveel mogelijk te ontlasten, moet men overtollig lichaamsgewicht vermijden. Warmte, pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen de pijn tijdelijk wegnemen. Door verkeerde houdingen te corrigeren en rug- en buikspieren te versterken, kunnen de aangetaste gewrichten ontlast worden. In extreme gevallen is een heelkundige ingreep onvermijdelijk.
 

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een erfelijke, reumatische aandoening die vooral mannen treft. De eerste symptomen zijn lage rugpijn en ochtendstijfheid, en doen zich voor tussen 20 en 40 jaar. Deze chronische aandoening tast na verloop van tijd de ganse rug aan. De wervelgewrichten verharden en zowel de tussenwervelschijven als de ligamenten verkalken. Het gevolg is een volledige verstijving van de wervelkolom en een typische, voorovergebogen houding. De pijn is heviger in rustpositie en ’s nachts.

Behandeling

De ziekte van Bechterew is een ongeneeslijke ziekte. De enige manier om het verlies van beweeglijkheid tegen te gaan is … bewegen. De elementen van de behandeling zijn er dan ook op gericht de wervelzuil zo lang mogelijk flexibel te houden: oefentherapie, fysiotherapie en ontstekingsremmende middelen.

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?