Deel via

Rugpijn tijdens het slapen

Wat is slapen?   
Slapen is op het eerste gezicht een tamelijk oninteressante bezigheid. Ogenschijnlijk gebeurt er niks. Maar waarom brengen we dan gemiddeld één derde van ons leven slapend door? Samen met een gezonde voeding en voldoende beweging, is slapen één van de pijlers van een evenwichtig en dynamisch leven. Tijdens de nacht herstellen we van de schade die tijdens de dagactiviteiten werd aangericht en verwerken we alles wat op ons afkwam. We laden zowel onze geest, als ons lichaam terug op.

Wat is een gezonde slaap?
Verschillende slaaponderzoeken hebben uitgewezen dat de slaap goed is voor het verwerken van externe invloeden, het leervermogen en het geheugen.

Studenten hebben er bijvoorbeeld alle belang bij geen nachten over te slaan in een examenperiode, en vooraleer je een belangrijke beslissing neemt, kan je er soms best nog een ‘nachtje over slapen’.

In onze slaap doorlopen we immers verschillende identieke cycli en elke cyclus bestaat telkens uit vier slaapfases. Elke fase is anders: van totale ontspanning van zowel geest als lichaam tot grote hersenactiviteit met verhoogde hartslag en bloeddruk.

Zo’n cyclus duurt gemiddeld 90 minuten en proefondervindelijk werd vastgesteld dat je zo’n cyclus beter niet onderbreekt. Het is zelfs beter een cyclus te verliezen dan gewekt te worden middenin een cyclus.  Een goede, vaste slaap is dus van vitaal belang voor een gezonde geest.

Maar ook ons lichaam heeft alle belang bij een goede nachtrust. Wanneer we liggen, kan onze rug zich ontspannen. De druk van ons hoofd op de wervelkolom valt weg en het bed neemt de ondersteunende functie over. Een comfortabel bed, dat bij alle slaaphoudingen en -bewegingen steeds de juiste ondersteuning biedt, zorgt voor een optimale rust van spieren en gewrichten. 

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?