Deel via

Stap voor stap

Hebt u wel eens gehoord hoe je een olifant moet eten? Het antwoord is: hapje voor hapje!
Als u stopt met roken, steekt u alleen de volgende sigaret niet aan. Dat klinkt als een flauw grapje, maar het is echt belangrijk dat u het uzelf niet in één keer te moeilijk maakt. U hoeft niet verder te springen dan uw polsstok lang is. Vandáág mag u niet roken. Het is niet nodig te denken in termen van 'voor de rest van mijn leven mag ik niet meer roken', want als u een paar maanden verder bent, kost het echt zoveel moeite niet meer! Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen, vergeet dat niet! Stapje voor stapje gaat u stoppen met roken. Verstandige stapjes, dat wel.

Ja, ik wil!

Het belangrijkste van stoppen met roken, is natuurlijk de wil en de motivatie om het te doen. Maar op de tweede plaats komt de hulp die u daarbij kunt krijgen. Want hoe graag je iets ook wilt volhouden, als het te moeilijk is, lukt het niet. En de grens ligt voor iedereen ergens anders. Wat voor de één een 'makkie' is, is voor de ander een bijna onmogelijke opgave. Weinig mensen zullen zeggen dat het hen géén moeite heeft gekost. Als iemand dat tegen u zegt, vraagt u zich dan maar eens af waarom!
U hebt besloten te stoppen en waarschijnlijk al een datum geprikt. Dat is erg belangrijk. Prik een datum, niet te ver weg... bij voorkeur over 1 of maximaal 2 weken. Zo hebt u de kans er op redelijke termijn naar toe te leven, en, als u dat nog niet hebt gedaan, een afspraak te maken met uw huisarts of andere bekwame hulpverleners!

Zo helpt de huisarts

Tijdens de afspraak met uw huisarts vertelt u dat u echt wilt stoppen.
U zult merken dat de huisarts enthousiast zal reageren. Hij heeft veel verschillende mogelijkheden het u gemakkelijker te maken. Hij kan u bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven, die de trek in het roken verminderen. Medicijnen zijn overigens persoonsgebonden. Geef deze dus nooit door aan derden. De huisarts kan u ook op andere methodes en hulpmiddelen wijzen. Vraag hem dus om raad! Het is het meest verstandige wat u kunt doen als u stopt met roken!

Uw eigen keuze

Als uw arts u over de verschillende methodes, mogelijkheden en hulpprogramma's heeft verteld, is de keuze aan u. De huisarts kan voorlichten en u helpen de juiste beslissing te nemen maar uiteindelijk maakt u de keuze. Dat is ook goed, want u moet helemaal achter uw beslissing staan. Misschien raadt iedereen u aan om een praatgroep te gaan bezoeken. Maar als u daar geen zin in hebt, weet u van te voren al dat het niets wordt.
Samen met de huisarts vindt u de methode die het best bij u past.

Zelf doen

Hulpmiddelen, goede raad, vriendschappelijke schouderklopjes, bedankjes van uw kinderen of respect van uw collega's... Het helpt allemaal! Maar er is er één die het moet doen, en dat bent u. Zorg dat u onderweg uw motivatie niet verliest. Maar vooral: zorg dat u goed voorbereid bent, samen met uw huisarts of andere professionele hulpverleners het juiste hulpmiddel kiest en een paar dagen geduld hebt. Dan merkt u namelijk al de eerste resultaten!

 

Bron: Dit onderdeel is in samenwerking met Hulp bij Stoppen met Roken.
Foto's: © Seniorennet

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?