Deel via

Steun na overlijden

Rouwen en condoleren

Tegenwoordig wordt van nabestaanden verwacht dat ze zo snel mogelijk hun rol in de maatschappij weer opnemen na een ingrijpend overlijden. Maar verdriet heeft zijn tijd nodig.

Rouwfases
Iedereen verwerkt verdriet op zijn/haar eigen manier, maar in het algemeen doorloopt een rouwende de psychologische effecten in vijf stadia. Deze werden beschreven door de psychiater Elisabeth Kübler-Ross:

1. Ontkenning
Rouwenden wijzen de waarheid af en hullen zich in ongeloof. In dit stadium laten zij de waarheid slechts gedoseerd binnensijpelen. Op het einde van deze fase gaan ze op zoek naar de feiten en/of een schuldige.

2. Protest / boosheid
Rouwenden kunnen zich niet neerleggen bij de situatie en zetten zich af. Ze huilen, schreeuwen, vloeken, of richten hun woede tegen andere mensen. In dit stadium vragen ze zich af waarom precies hén dit moet overkomen. Ze gaan op zoek naar acties of personen die de tragedie hadden kunnen voorkomen, of voelen zich schuldig ("had ik maar...").

3. Onderhandelen / vechten
Ze merken dat hun boosheid niks uithaalt, en proberen het verlies te verwerken door doelen voorop te stellen of beloftes te maken. Ze vechten tegen het verlies.

4. Depressie
Nadat de ontkenning, het protest en de onderhandelingen hebben gefaald, komen rouwenden vaak in een depressie terecht. Ze voelen zich machteloos en trekken zich terug.

5. Aanvaarding
De rouwenden accepteren het verdriet, en nemen hun leven terug op.

Maak uw keuze:

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?