Deel via

Vuistregels bisfosfonaten

1. 's Morgens nuchter innemen en nog 1 uur nuchter blijven.

Voeding en de meeste dranken zijn als het ware magneten voor bisfosfonaten. Als u de medicatie inneemt tijdens het eten of in combinatie met 'samengestelde waters of dranken', vergroot de kans dat deze medicatie eerder in uw stoelgang of urine belandt dan in uw botten. Het verlies kan zelfs oplopen tot 90%!

Neem daarom de medicatie met plat water, op een nuchtere maag (min. 6 uren niet gegeten). Na de inname wacht u nog een uur voor u iets anders drinkt of eet.

Om dezelfde reden mag u eventuele andere medicatie of supplementen zoals calcium en vitamine D nooit samen innemen met de bisfosfonaten. Calciumtabletten neemt u best 's avonds. Dan worden ze optimaal opgenomen.

2. Best enkel (kraantjes-)water drinken bij het innemen van bisfosfonaten.

Alle calciumverrijkte waters, melk en andere (fris)dranken zijn niet geschikt . Kies daarom voor mineraal-arm water, of gewoon water zoals kraantjeswater.

3. Voldoende water, rechtop zitten bij het innemen.

Een aantal patiënten, ongeveer 5%, ondervinden soms irritatie in de slokdarm na het innemen van bifosfonaten. Dit kan best vermeden worden door rechtop te zitten bij inname en voldoende water te nemen (180 ml à 240 ml). Zo zorgt u ervoor dat de medicatie niet langer dan noodzakelijk in de slokdarm verblijft.

4. Zeker niet gaan liggen na het innemen.

Ga ook niet liggen na het innemen, want dan riskeert u dat een deel van het ingenomen water met de medicatie terugvloeit naar de slokdarm, en dat er toch enige irritatie optreedt.

5. Kies een vast dag en vergeet hem niet.

Wanneer u de nieuwste "1 x per maand" vorm inneemt, is het absoluut aangeraden om de tablet elke maand op een vaste dag in te nemen.

Die mag u zelf kiezen. Bijvoorbeeld, telkens de eerste dag van de maand.

Deze medicatie heeft namelijk haar doeltreffendheid en tolerantie bewezen met slechts 1 inname per maand. Te laat innemen betekent dan weer een storende onderbreking.

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?