Deel via

Waarop moet je letten bij de aankoop van een nieuw bed?

Tegenwoordig draagt bijna elk bedsysteem het label ‘ergonomisch’.
Is ‘ergonomie’ een woord dat doet verkopen of heeft ergonomie wel degelijk zin?
Waar moet je dan precies op letten bij de aankoop van een nieuw bed?
Hieronder vind je de tien belangrijkste aandachtspunten.

 1. Ondersteuning
  Een goed bed moet er in eerste instantie voor zorgen dat je rug in zijn neutrale positie tot rust kan komen. Ondersteuning is dus het sleutelwoord, maar niet gelijk wélke ondersteuning. In zijlig bijvoorbeeld hebben de schouders en de heupen een zachtere steun nodig dan de onderrug.
   
 2. Bewegingsvrijheid
  Een goed bed zal zich automatisch aan elke lichaamshouding aanpassen. Je woelt en je draait tijdens de slaap, zonder het te beseffen. Je bed moet die veranderingen perfect opvangen en het systeem moet zich telkens aanpassen daar waar nodig. Een goed bed past zich aan aan het lichaam, en niet omgekeerd.
   
 3. Samenspel van matras en lattenbodem
  In een goed bed vormen matras en matrasdrager één geheel. Een nieuwe matras op een bestaande lattenbodem heeft dus helemaal geen zin. De matras moet volledig afgestemd zijn op de bodem en omgekeerd.
   
 4. Comfort
  Een goed bed moet aangenaam en comfortabel aanvoelen. Comfort is een subjectief gegeven, dat je jammer genoeg niet op twee, drie minuten kan testen.
   
 5. Waarborg
  Ga dus nooit over één nacht ijs en verkies een systeem met een niet-tevreden-geld-terug garantie.
   
 6. Temperatuurregeling
  Het warmte-isolatievermogen van een slaapsysteem wordt voornamelijk bepaald door de vulmaterialen van de matras. Deze eigenschap helpt onze lichaamstemperatuur tijdens de slaap constant te houden.
   
 7. Vochtabsorptie
  Per nacht geeft een menselijk lichaam van 250 ml tot enkele liters vocht af. Drie kwart verdwijnt via het dekbed, ongeveer één kwart moet via de matras en de bedbodem passeren. De toplagen van de matras moeten dus over goede vochtabsorberende en vochtdoorlatende eigenschappen beschikken.
   
 8. Onderhoudsgemak
  Een slaapsysteem moet hanteerbaar en snel te verplaatsen zijn. Het bed moet ook makkelijk op te maken zijn, en geen extra inspanning vragen wanneer je de matras eens wil omdraaien of laten verluchten.
   
 9. Hoofdkussen
  Een hoofdkussen dat een zachte en continue ondersteuning biedt aan zowel de nek als het hoofd maakt ook deel uit van een goed bedsysteem. Het moet het niveauverschil tussen de matras en de hals opvangen. De halsholte moet in gelijk welke houding een goede opvulling krijgen (zowel in zij-, buik- en ruglig).
   
 10. Instelbaarheid
  Als je voor een verstelbare bedbodem kiest, is een aparte individuele instelmogelijkheid aan te raden, ook voor tweepersoonsbedden.

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?