Deel via

Zien en levenskwaliteit

In onze jachtige samenleving, waarin alles om de tijd draait, wordt vrije tijd steeds belangrijker. Tijd om te ontspannen door bijvoorbeeld een boek te lezen, 18-holes te lopen, te schilderen of te tuinieren. Maar vrije tijd is niet alleen ontspannen, vrije tijd is ook genieten. Van een museumbezoek of een theatervoorstelling bijvoorbeeld. Welke activiteit u ook onderneemt, voor alles geldt dat de ogen hierbij een belangrijke rol spelen. Want goed zien betekent beter presteren bij sport en spel en optimaal genieten van prachtige details van een kunstwerk of van al het moois in de natuur.

Meer dan de helft van de Belgische bevolking draagt een bril of contactlenzen. Daarnaast is er een groep van ruim 750.000 mensen die een oogcorrectie nodig zou hebben. Een deel daarvan is zich er niet eens van bewust dat hij slecht ziet. Dit komt omdat we wennen aan het beeld dat we zien en het verminderd gezichtsvermogen op andere manieren compenseren.

COMPENSATIE LEIDT NIET TOT PRESTATIE
Zo zal een bijziende museumbezoeker met z'n neus bovenop het kunstwerk moeten gaan staan of met zijn ogen moeten knijpen om het goed te kunnen zien. Een verziende golfer ziet op afstand wel scherp, maar ten koste van energie die beter aan het spel ten goede had kunnen komen. Oogafwijkingen kunnen er dus de oorzaak van zijn dat iemand zijn favoriete hobby niet optimaal kan beoefenen. De tennisser kan er z'n bal net verkeerd door plaatsen. Bij biljarten betekent een onvoldoende gezichtsveld een handicap. Kleurenblindheid kan bij bepaalde activiteiten verwarrend werken en bij bijvoorbeeld jagen zelfs gevaarlijk zijn. Door ouderdomsverziendheid worden precisiewerkjes, zoals borduren en modelbouwen, haast onmogelijk.

Dat is jammer en niet nodig, want er zijn in ons land uitstekende gezichtshulpmiddelen te koop. Brillen en contactlenzen in alle kwaliteitsuitvoeringen en met meer of minder mogelijkheden. Voor elke portemonnee. Om het geld hoeft u het dus niet te laten. Want het zou toch doodzonde zijn als u uw dierbare hobby wegens het niet meer goed kunnen zien zou moeten beƫindigen.

IEDEREEN KRIJGT ER MEE TE MAKEN Hier ziet u een speciaal apparaat om de ogen goed te kunnen testen.

Van een verminderd gezichtsvermogen kan iedereen last krijgen. Oud en jong. U vormt echt geen uitzondering. Want zoals we al eerder zeiden is het aantal Belgen dat wel een correctie nodig heeft, groter dan het aantal dat zonder hulpmiddel door het leven kan. Iedereen die de veertig passeert, komt sowieso aan een leesbril toe. In de loop der jaren neemt het vermogen van de lens om zich voortdurend op verschillende afstanden scherp te stellen af. Hierdoor krijgt men moeite met het goed zien op de korte afstand. Overigens blijft dit zogeheten accommodatievermogen tot een jaar of 65 teruglopen. Ook bij de andere oogafwijkingen, zoals bijziendheid en verziendheid, geldt dat de sterkte geleidelijk oploopt. Daarom is het aan te bevelen om eens per jaar uw ogen te laten controleren. Dan weet u zeker dat u goed ziet en dat er geen andere oogproblemen zijn.


Bron: Oogmerk

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?