Deel via

10 tips om energie te besparen!

November 2015
Amper anderhalf jaar nadat de btw op elektriciteit verlaagd werd van 21 naar 6%, heeft de federale regering beslist om terug te komen op die maatregel en opnieuw 21% te heffen. Dat betekent dus dat de elektriciteitsfactuur van alle gezinnen sinds 1 september fiks de hoogte ingegaan is. Tijd om eens na te denken over je energieverbruik. Hier lees je 10 tips om te snoeien in je energiefactuur!

De boosdoeners

De btw-verhoging van 6 naar 21% is echter niet de enige reden voor de prijsverhoging. Nog enkele andere maatregelen zorgen ervoor dat je (nu al) meer betaalt voor je elektriciteit.

/102/Levensstijl/credit-squeeze-522549_640.jpg-        Wie zelf (een deel van) zijn energie opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of een andere installatie met terugdraaiende teller, betaalt sinds 1 juli 2015 het prosumententarief: dat is een bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet.

-        Tot en met juli dit jaar moesten netbeheerders Eandis en Infrax geen vennootschapsbelasting betalen. Nu heeft de federale regering die uitzonderingsmaatregel geschrapt, waardoor die extra kost doorgerekend wordt naar de consument.

-        De Vlaamse regering heeft beslist dat Vlaamse gezinnen vanaf 2016 niet langer gebruik kunnen maken van de hoeveelheid gratis energie die ze sinds 2003 krijgen. Van je eindafrekening werd steeds een basisbedrag afgehouden van 100 kWh én nog eens 100 kWh per gezinslid. Zodra de wetgeving is aangepast, zal dat dus niet meer het geval zijn.

-        Om de schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken, zal een gemiddeld Vlaams gezin, dat zo'n 3500 kWh verbruikt, 100 euro per jaar extra moeten betalen.

10 tips om te besparen op je energiefactuur

Simpele veranderingen in je gewoontes kunnen je energiefactuur al aanzienlijk doen dalenGeen wonder dus dat meer en meer mensen op zoek gaan naar manieren om energie te besparen. Als je je energieverbruik eens onder de loep neemt, kan je zelf waarschijnlijk al een aantal dingen bedenken die je kan doen om je verbruik te verminderen. Vaak kunnen heel simpele oplossingen en veranderingen in je gewoontes al een wereld van verschil maken. Hier lees je al 10 handige tips!

1)     Zet je verwarming 1°C lager

Wist je dat het grootste deel van je energieverbruik naar verwarming gaat? Soms loopt het aandeel zelfs op tot maar liefst 60 – 70%! Door de verwarming 1°C lager te zetten, bespaar je al snel 7% energie. Je zal het amper merken, behalve in je portemonnee!

2)     Dump gloei- en halogeenlampen

De zuinigste lamp is er eentje die niet brandt! Gloei- en halogeenlampen verbruiken een heleboel elektriciteit. Daarom vervang je die energievreters het beste door spaarlampen of  nóg energiezuinigere ledlampen. Denk eraan: de zuinigste lamp is uiteraard de lamp die niet brandt. Vergeet je lampen dus niet uit te schakelen als je weggaat!

3)     Pak sluipverbruik aan

/102/Levensstijl/Socket_5.jpgZet apparaten zoals computers, tv’s, opladers, digicorders … volledig uit als je ze niet gebruikt. De lampjes, tijdsaanduidingen en dergelijke slorpen dag en nacht energie op omdat je die apparaten meestal niet volledig hebt uitgeschakeld.

4)     Was enkel volle wasmachines

Wacht tot je voldoende vuile was hebt om je wasmachine volledig te vullen. Een volle wasmachine verbruikt even veel als een halfvolle, dus laat je er beter maar eentje draaien.

/102/Levensstijl/laundry-963150_640.jpg5)     Laat je was buiten drogen

De droogkast is een enorme verbruiker. Laat daarom zo veel mogelijk je was buiten drogen op een rekje of aan de waslijn: kost je helemaal niets!

 

 6)     Diepvriezer: zo vol mogelijk

Vul je diepvriezer verder op met piepschuimVul de lege ruimte in je diepvriezer op met piepschuim. Zo kan er bij het openen minder warme lucht naar binnen stromen en moet je diepvriezer minder hard werken om die lucht afgekoeld te krijgen.

7)     Koelkast: zo leeg mogelijk

In tegenstelling tot bij een diepvriezer, verbruikt een koelkast veel meer energie als hij vol is. Je koelkast volproppen met allerlei lekkers is dus niet het beste plan!

8)     Laat producten ontdooien in de koelkast

Haal bevroren producten een paar uur op voorhand uit de diepvriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Het zal iets langer duren voor ze ontdooid zijn, maar je koelkast krijgt er ‘gratis koude’ door én je hoeft minder energie te verbruiken om je product daarna op te warmen.

/102/Levensstijl/indu.jpg9)    Kook op elektrische inductiekookplaten

Elektrische kookplaten blijven nog even warm nadat je ze hebt uitgeschakeld. Schakel ze dus iets sneller uit en gebruik die warmte. Inductiekookplaten zijn de zuinigste en verbruiken 40% minder energie dan gewone elektrische kookplaten.

10)  Onderhoud je afzuigkap/102/Levensstijl/TEKA  DB 60 90 INOX.png

Reinig en/of vervang de filters van je afzuigkap regelmatig. Als er tussen je filters vet opgehoopt blijft zitten, kan er minder lucht door en daardoor vermindert het rendement van je afzuigkap!

De energieprijzen kan je niet bepalen, maar je kan duidelijk wel zelf een en ander doen om ervoor te zorgen dat je energiekosten niet de pan uit swingen. Deze tien tips kunnen je daar zeker en vast al een handje bij helpen!

Betaal je wel het laagste tarief?

Daarnaast wil je uiteraard de beste formule op de markt van je energieleverancier. Het beste tarief dat past bij je persoonlijke verbruiksprofiel. Heb je al eens alle verschillende leveranciers en tarieven vergeleken? Een heel ingewikkeld en tijdrovend werkje …

/102/Levensstijl/calculator-428294_640.jpgGeen nood! Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft alles al voor jou uitgezocht.

Dankzij de nieuwe actie Gas & Elektriciteit 2015 kan je volledig gratis, heel gemakkelijk en zonder aankoopverplichting de beste tarieven aanvragen voor jouw verbruiksprofiel. Zij vergelijken voor jou alle prijzen en stellen, op maat van je verbruik, de drie goedkoopste oplossingen voor. Op die manier bespaar je gemiddeld tot 200 euro per jaarHoe het werkt, lees je hier. Actie Gas & Elektriciteit 2015

Heb jij nog andere tips om je energieverbruik te verlagen? Deel ze met de andere SenNet Magazinelezers!

6 reacties

lieven
Hoeveel te meer dat wij zuinig zijn , Hoeveel temeer dat wij besparen , zoveel te meer word de prijs aangepast aan het verlies van de aandeelhouder en de belasting zal haar verlies dan ook wel recupereren milieu bewust brengt eigen lijk geen besparing op voor de verbruiker .
10/11/15 07:45 REAGEER
aronjaco
Wel L. buelens , ge hebt gelijk. Maar stel je in zo'n situatie eens voor dat ge niet bespaart , financieel dan. Dus , hoe dan ook , besparen in verbruik is de boodschap.
Inderdaad moeten de leveranciers verder kunnen handelen in het belang van de aandeelhouders , dus winsten verhogen. Dat is nl. het neoliberale principe. Als ge dat niet langer wilt , wel dan zal dat consequenties moeten hebben binnen het stemgedrag van de Belg ( omdat ik niet graag spreek over " de Vlaming").Spreken over Vlaanderen en andere deel-regeringen kost nl. handen vol geld aan ieder van ons.
10/11/15 12:01 REAGEER
perneel
Alle besparingsmaatregelen op de kap van de gewone mens, hebben we te danken aan de rechtse regering incluis de cd&v. We hebben er toch allemaal voor gekozen , of niet?
Ach ja, de schuld van de socialisten zeker!!

10/11/15 13:21 REAGEER
criticus
wie was dat die niet goed kon rekenen en groenestroomcertificaten gaf rond haar oren zonder over het nodige geld te beschikken??
mensen die geen geld hadden om zonnepanelen te plaatsen betalen nu voor deze die veel geld verdiend hebben door die groenestroomcertificaten ! is dat eerlijk??
rijd keer naar de zee via Diksmuide: die arme drommels van boeren hebben hun stallen vol gezet met zonnepanelen: kassa kassa. volgens mij zit er zelfs niks meer in die stallen. de panelen brengen genoeg op !! van Nieuwpoort naar Lombardsijde staat er zelfs een heel veldje geplant! gaat gij ook bij uw gebuur als ge geld tekort hebt door teveel uit te geven??
19/11/15 12:01 REAGEER
Tiltje
E. Demont
Ik vind het schandalig dat we moeten opdraaien voor de zonnepanelen die door degenen die geld hadden om er te plaatsen + de subsidies ervoor kregen, dus rijkere mensen in ieder geval!
15/02/16 19:58 REAGEER
valwaterschoot
Hallo

Voor het behalen van mijn diploma 'Master in handelswetenschappen', ben ik momenteel bezig met een eindwerk dat gaat over het gebruik van slimme energiemeters.
Nu heb ik nog heel wat respondenten nodig om mijn enquête in te vullen. Het zou super zijn mochten jullie enkele minuutjes van jullie tijd kunnen spenderen aan deze enquête.
Op deze manier wil ik met mijn wetenschappelijk onderzoek bijdragen tot het vinden van een oplossing tegen de klimaatopwarming.

Alvast heel erg bedankt !Met vriendelijke groeten
Valérie Waterschoot

https://febugent.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b9E7G3dC9WF3x6l
26/03/17 21:17 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels