Deel via

Tip voor de feestdagen: gevulde speculaas

November 2015
Wie is er geen fan van heerlijk geurende speculaas? Met het koude winterweer en de feestdagen in het vooruitzicht, is het de perfecte tijd om je bakkunsten te tonen! Foodblogger Judith Pagrach leert je stap voor stap hoe je een lekkere gevulde speculaas op tafel tovert. Smakelijk!

Verwen familie, vrienden en collega's

Soms heb ik zin om in het weekend iets lekkers te bakken. Jullie ook? Omdat het koude weer eraan komt, wilde ik jullie graag inspireren met een recept van dit seizoen. Dit recept voor gevulde speculaas is vrijwel identiek aan dat van Gaitri uit haar boek 'Warm Bread and Honey Cake'. Het enige verschil is dat ik de amandelspijs zelf maak (minder zoet dan een kant-en-klare variant) en speculaaskruiden gebruik in plaats van zelf kruiden te mengen (lekker makkelijk!). Wil je nog meer bakrecepten?  Check dan zeker even haar boek. Let op; je maakt ongeveer 12-16 porties. Succes gegarandeerd bij familie, vrienden of collega's!

Ingrediënten/104/Recept/speculaaqs.jpg

  • 3 tl speculaaskruiden
  • 250 gram witte tarwebloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 200 gram bruine suiker
  • 175 gram roomboter (koud en in blokjes gesneden)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • Voor de amandelspijs:
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram witte kristalsuiker
  • 1 ei

Benodigdheden

  • Rond bakblik (springvorm) met een diameter van 24 cm, ingevet met boter en daarna bekleed met bakpapier (zet de onderkant op het bakpapier, teken af en knip aan de binnenkant uit. Van de rest knip je een strook zodat ook de zijkant van de springvorm bedekt is met bakpapier).
  • Keukenmachine (optioneel)
  • Vershoudfolie
  • Deegroller

Bereidingswijze

Meng de bloem, bakpoeder, zout, speculaaskruiden en suiker in een grote kom.

Voeg de boter toe en wrijf die samen met de rest van het mengsel tussen je vingertoppen, zodat je de structuur van broodkruimels krijgt. Je kunt dit ook met de keukenmachine doen.

Voeg het ei toe en kneed (eventueel met de machine) door het deeg heen totdat je er een bal van kunt vormen. Haal het deeg uit de kom, vorm er een bal van en wikkel in plasticfolie. Leg een uur in de koelkast.

Maak intussen de amandelspijs. Wij kozen ervoor om die minder zoet te maken. Normaal zou je 200 gram amandelmeel en 200 gram suiker gebruiken. Hou je dus van zoet, dan kun je dat aanhouden. Houd je van iets minder zoet, dan kun je onze verhoudingen aanhouden. Meng de suiker en het amandelmeel en voeg een ei toe. Kneed het een paar minuten tot een 'deeg'.

Zet de oven alvast op 160 graden Celsius.

Als het uur voorbij is, haal je het deeg uit de koelkast. Verdeel in twee delen:  een deel van 1/3e van het deeg en een deel van 2/3e. Maak van beide een bal die je platdrukt tot je een soort hamburgervorm hebt. Pak twee stukken vershoudfolie. Doe het 2/3e deel tussen de folie. Rol nu uit tot je een ronde vorm van 28cm hebt (check door te vergelijken met je springvorm). Leg daarna het deeg in de springvorm zodat je een bodem en zijkanten hebt (handig om een deel vershoudfolie er tijdelijk op te laten zitten zodat je de zijkanten mooi rechtop kunt laten staan. Als het staat, haal je de vershoudfolie van het deeg af).

/104/Recept/speculaas.jpgHerhaal voor de amandelspijs; Maak de bol plat. Leg tussen twee stukken vershoudfolie. Rol tot een ronde vorm. Leg die vervolgens op het deeg in de springvorm.

Herhaal voor de bol deeg van 1/3e. Wederom de bol plat maken, maar nu ongeveer 22 cm. Leg die op de amandelspijs (Het is handig om de vershoudfolie aan een zijde erop te laten zitten terwijl je het deeg in de springvorm legt. Zo blijft het deeg niet aan je handen plakken en kun je heel precies de randen dichtmaken).

Klop een ei en wrijf het over het deeg. Prik daarna meerdere gaatjes in de bovenste laag van het deeg met een vork.

Bak 30-35 minuten. Controleer of hij voldoende gebakken is door een sateprikker in de gevulde speculaas te prikken. Als je prikker schoon is, is het goed. Als er stukjes mee omhoog komen, moet je hem nog een paar minuten langer laten bakken. Laat in de springvorm zitten om af te koelen.

Smakelijk!

Auteur: Judith Pagrach

0 reacties

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels