Deel via

Liefde als nieuwe zingeving?

November 2015
'We hebben God uit de hemel neergeschoten en vervangen door de illusie van onze eigen ik-goddelijkheid.’ In barre tijden van religieus terrorisme zou deze uitspraak toegeschreven kunnen worden aan bepaalde fanatieke groeperingen, maar niks is minder waar. Ze is volledig op het conto van Dirk De Wachter. Peter Catthoor van Familiehulp had een uitgebreid gesprek met de bekende Antwerpse psychiater.

/107/Welzijn/wachter.jpgEnkele weken geleden had ik het genoegen een interview af te nemen van Dirk De Wachter. De bekende psychiater zit niet verlegen om krasse uitspraken of boude meningen als het over zorg, welzijn en onze maatschappij gaat. En daar heeft hij alle reden toe. Vanuit zijn functie bij het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg ervaart hij dagelijks de gevolgen van een vervreemde maatschappij en een ontspoord zorgbeleid.

Liefde is niet te koop

/107/Welzijn/ballon.jpgDie inzichten bundelde De Wachter in twee boeken: Borderline Times en Liefde, een onmogelijk verlangen?. Heel boeiende lectuur voor mensen die interesse hebben in psychologie en maatschappijfilosofie. Als kind van een geseculariseerde samenleving waren sommige stellingen voor mij wel even slikken. Maar als je dieper op de materie ingaat, kan je niet anders dan toegeven dat De Wachter gelijk heeft. Zijn uitspraak over God die uit de hemel is neergeschoten, verwijst naar het feit dat de traditionele zingeving van het geloof is afgebrokkeld. Niet dat De Wachter de mensen terug naar de kerk wil sturen. Maar hij poneert wel dat de huidige mens op zoek moet naar andere manieren om die zingeving in te vullen. Nu beantwoorden we de huidige maatschappelijke chaos met simpliciteit, terwijl de werkelijkheid net erg ingewikkeld geworden is. Zo bezorgen we onszelf een illusie van doorgedreven maakbaarheid. Met alle gevolgen van dien. De kerken zijn leeggelopen, maar de wachtzalen van psychiaters en psychologen puilen uit.

Zo lang de liefde niet gecommercialiseerd wordt, kunnen wij een zinvol bestaan leiden De remedie is volgens Dirk De Wachter even simpel als voor de hand liggend: de liefde. Zijn tweede boek Liefde, een onmogelijk verlangen? is dan ook een pamflet om de liefde in ere te herstellen. Liefde valt immers buiten de categorie van maakbaarheid. Het is een mysterieus gegeven dat men niet kan vatten. Voor sommigen zal dat best frustrerend zijn, maar dat maakt ze net zo mooi. Liefde valt niet te kopen of te organiseren. Het zou onrechtvaardig zijn mochten rijke mensen meer kans hebben op liefde en geluk dan armere. Zolang we deze elementaire basisgevoelens niet commercialiseren, kunnen we een zinvol leven leiden.

Nood aan warme, menselijke zorg

Dit kritische beeld over zingeving in onze huidige Westerse maatschappij is niet het enige pijnpunt dat De Wachter aanhaalt. Ook over de hedendaagse zorg maakt hij zich, met excuses voor de woordspeling, zorgen. De zorgverlening vervreemdt steeds meer. Ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen zijn vaak grote industriële complexen geworden, waar patiënten gereduceerd worden tot een stuk vlees. Het menselijke ‘zijn’, toch hét cruciale element binnen de zorg, wordt vervlakt tot een louter lichamelijk verhaal. Bovendien komt de aandacht teveel op technologie te liggen, los van het menselijke aspect. Ook in deze stelling kan ik niet anders dan De Wachter gelijk geven…

Mensen die dagelijks bezig zijn met de zorg voor hun patiënten, die luisteren en aandacht schenken; dat zijn de echte heldenTijdens mijn interview herhaalde De Wachter meermaals de volgende gedachte: voor hem zijn de echte helden nog altijd de huisarts en de verzorgenden: mensen die dagelijks met zorg voor hun patiënten bezig zijn. Die er zijn voor de mensen die eenzaam en verdrietig thuis zitten. En geen nood hebben aan de laatste nieuwe snufjes, maar aan menselijke warmte en aandacht. Aan dokters die niet alleen pillen voorschrijven, maar ook kunnen luisteren, nadenken en loslaten.

/107/Welzijn/heart-care-1040227_640.jpgDirk De Wachter besloot ons gesprek met de mededeling dat hij een diepe bewondering koestert voor de medewerkers van Familiehulp. Omdat zij dagelijks hun uiterste best doen om als gewone mensen voor andere gewone mensen te zorgen. Daar ligt voor hem de basis van het menselijk samenleven en de oorsprong van zorgverlening. Het illustreert volgens hem ook het toenemende belang van de thuiszorg, met een nauwe relatie tussen patiënt en verzorgende. Een mooier compliment kon ik mij bij het afscheid niet inbeelden …

Auteur: Peter Catthoor

6 reacties

quickbase
Mensen die dagelijks bezig zijn met de zorg voor hun patiënten, die luisteren en aandacht schenken; dat zijn de echte helden
Ze zijn wel verdwenen uit de kloosters.
30/11/15 19:44 REAGEER
Huguette
GEEN WONDER; zOVELEN REKENEN OP HUN GOD VOOR HULP IN SCHRIJNENDE EN MENSONWAARDIGE OMSTANDIGHEDEN. Waar blijft hij als men hem nodig heeft??? Geen wonder dat zovelen hun geloof verliezen!
1/12/15 11:35 REAGEER
Klaproosje
Mensen zijn geneigd om God de schuld te geven van alles wat er fout loopt in de wereld. Wat zij jammer genoeg vaak over het hoofd zien, is wat er in de bijbel staat, nl. De hele wereld is in de MACHT van de duivel(1Joh 5:19). Net als God een persoon is, is satan ook een persoon weliswaar een geestelijk schepsel dat reeds vanaf het begin van de menselijke geschiedenis in opstand is tegen God en mensen daarbij misbruikt. Dit verklaart waarom er alsmaar meer problemen in de wereld komen. Satan weet dat zijn tijd er bijna op zit want onze schepper zal zeer binnenkort een einde maken aan al het lijden. God heeft gevoelens, net als mensen (Gen 1:27)en het doet hem echt pijn wat er allemaal gebeurd. In 1Tim 2:3-6 staat een belangrijke boodschap
voor alle mensen ongeacht hun cultuur,taal,.. Ik hoop dat u de tijd neemt om het even op te zoeken. http://www.jw.org/nl/wat-de-bijbel-leert/vragen/
2/12/15 12:33 REAGEER
valkjelut
Bravo aan de BEOORDELING van de Heer DE WACHTER.
HIJ weet uit zijn ervaring dat LIEFDE niet maakbaar is met geld of het nahollen van een onvervuld verlangen.
Het zit hem wel in kleine eenvoudige dingen die WEINIG MOEITE KOSTEN en tevens GRATIS zijn.
Anderen gelukkig maken...maakt gelukkig !
1/12/15 14:37 REAGEER
karel2
Dit is inderdaad realiteit, maar het staat veraf van bvb fusies in ziekenhuizen, waar géén tijd en aandacht meer is voor de patient,daarbovenop dient véél meer aandacht te worden genomen voor de verzorgenden, ze zijn van kapitaal belang en ver onderbetaald
1/12/15 16:05 REAGEER
Werda
als therapeut-psycholoog kwam ik na ongeveer 15 jaar werken met mensen tot de conclusie dat alle psychische problemen te wijten zijn aan een verstoorde relatie met God of een gebrek aan relatie met Hem,
en een spaaklopende relatie met de mensen uit de omgeving( verstoorde liefdesverhoudingen)Terug zin geven aan je leven lijkt een oplossing.
Het is zo dat ook al zoekt men zin in seks en consumptie, macht, roem,
werk, gezin...er steeds een leegte zal blijven die je onrustig maakt.(lees het boek "de biecht" van Tolstoi hierover)
alleen God kan die leegte zinvol vullen en rust en vrede in je brengen,
wie God of de Waarheid zoekt zal ze vinden!
Werner
7/12/15 12:00 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels