Deel via

Grijze echtscheidingen – scheiden op latere leeftijd

January 2016
Hoe is het om als koppel na meer dan 25 of 30 jaar of nog langer uit elkaar te gaan? Je bent dan al vlot de vijftig voorbij. Mensen zitten in een andere ‘setting’ dan twintigers of dertigers die het na minder dan 10 jaar al laten afweten. Maar de breuk doet net zo’n pijn. Erkend bemiddelaar Eric De Corte geeft je inzicht in de redenen waarom koppels na vele jaren beslissen om te scheiden.

Tot de dood ons scheidt?

Een scheiding op latere leeftijd komt steeds vaker voor. De norm om hoe dan ook bij elkaar te blijven is niet meer zo uitgesproken. ‘Tot de dood ons scheidt’, komt meer en meer in het gedrang. De wetgeving heeft het ook makkelijker gemaakt om te scheiden, en vrouwen zijn onafhankelijker en zelfstandiger geworden.

Maar het gevoel dat zo’n stukgelopen relatie vaak teweeg brengt, heeft uiteraard niets met leeftijd te maken. Het ongeloof dat het je overkomt, het vertrouwen dat wordt bekrast, het achtergelaten worden, treurnis, kwaadheid, het gevoel van gedumpt te worden, niet goed genoeg meer zijn, nummer 1 af zijn.

Niet bij elkaar ‘voor de rest van de tijd’

We worden steeds ouder en ouder, en eigenlijk worden we pas op latere leeftijd ‘echt oud’. Omdat we langer leven, duurt ook de huwelijksrelatie langer.

Negatief geformuleerd klinkt het zo: langer leven is langer samen zijn, dus hoe langer een huwelijk duurt, hoe meer risico er is dat de relatie geen stand houdt.

/112/Eric/koppel.jpgUiteraard kan je langer leven ook positief ervaren: langer leven betekent immers langer samen zijn, dus hoe langer een huwelijk duurt, hoe meer verweven partners met elkaar geraken en deugd hebben van de relatie.

Opvallend genoeg zijn er tal van koppels ouder dan 50 jaar die toch beslissen om niet bij elkaar te blijven ‘voor de rest van de tijd’. Ik hoor wel eens: ‘Statistisch heb ik nog 30 jaar leven voor de boeg. Ik stel me dan ook de vraag of ik nog eens 30 jaar bij mijn huidige partner wil blijven; het aantal jaren dat we getrouwd zijn’. Ze denken: ‘’t is nu of niet meer’. Je zou het kunnen vergelijken met ‘we zijn jong en we willen wel eens wat’.

Broer-zusrelatie

Het pensioen kan ervoor zorgen dat je relatie onder druk komt te staan omdat je weer constant samen bent Verscheidene koppels die naar mijn praktijk komen, hebben een broer-zusrelatie. Intimiteit is er niet meer, verstandhouding nog wel. Hoewel, het pensioen zorgt er vaak voor dat die verstandhouding, en de relatie, dan onder druk komt te staan. Koppels zitten dan als ’t ware weer op elkaars lip van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Wat een fijne nieuwe tijd samen zou kunnen zijn, krijgt een andere, onverwachte wending: een duidelijke communicatie ontbreekt, verwachtingen zijn verschillend, het gevoel van eindelijk tijd te hebben wordt dan ingevuld naar eigen plezier. Gelukkig is dat niet altijd het geval, maar de koppels die op latere leeftijd willen scheiden, halen dat vaak aan als reden van het spaak lopen van hun relatie.

Waarom scheiden koppels op latere leeftijd?

Scheidende koppels vertellen me vaak dat ze bij elkaar gebleven zijn tot de kinderen het huis uit gingen of de studies beëindigd hadden en op eigen benen zijn gaan staan. Daarna stellen ze vast dat er niet genoeg ‘cement’ meer is om nog bij elkaar te blijven.

Een vrouw vertelde tijdens een scheidingsbemiddeling het volgende:
‘We zijn 32 jaar getrouwd. Mijn man is nu 54 jaar en werd /112/Eric/vrouw.jpgverliefd op een collega op het werk. Ik had nooit gedacht dat dit me zou overkomen. Ik was immers van mening dat onze relatie sterk (genoeg) was. Maar dat was fout gedacht. Ik herkende hem niet meer. Plots was wat we jaren samen hebben opgebouwd ondergeschikt aan zijn “nieuwe” toekomst. En hier sta ik dan: ik word door hem verlaten. Hij trekt in bij de veel jongere collega, 14 jaar jonger is ze en ze heeft nog drie puberende tieners in huis. Hij zal ’t geweten hebben, want ze wil nog een vierde kind. Ik ben benieuwd hoe lang hij het met een huilende baby uithoudt.'

Een onderzoek bij 50-plussers over scheidingen in Vlaanderen gaf inzicht in de belangrijkste redenen om te scheiden. Volgens de studie scoren de volgende drie redenen het hoogste: we zijn uit elkaar gegroeid, we pasten niet bij elkaar, tekort aan aandacht begrip en liefde.

Uit mijn eigen praktijk blijkt dat het vaak gaat over een gebrek aan communicatie, moeilijkheden met de opvoeding van de kinderen, de weg naar de carrière die de relatie verstikt, omgaan met geld en seksualiteit (andere verwachtingen en wensen, verschillende frequentie, geen onderwerp van gesprek).

Heel wat zaken worden met de mantel der liefde toegedekt: een soort diepvriespolitiekKoppels hebben het vaak lastig om kleine of grote meningsverschillen te bespreken. Zo worden heel wat zaken met de mantel der liefde toegedekt. Een soort van diepvriespolitiek noem ik dat, en dat wordt vlot (h)erkend door de partners. Een diepvries bewaart immers goed, je stopt daar alle onopgeloste moeilijkheden in. En die komen steevast tevoorschijn als het deksel wordt opgetild.

Met andere woorden: als bepaalde zaken waar het best wel eens wordt over gesproken, gewoon genegeerd worden, dan zorgt dat regelmatig voor spanningen. Worden al die zaken niet opgelost, dan leidt dat ertoe dat het koppel ofwel op de berg van het onuitgesprokene blijft zitten, met zo nu en dan een eruptie van de vulkaan, of dat het koppel de knoop doorhakt en beslist te scheiden.

Een goed sociaal vangnet is belangrijk om vereenzaming te voorkomen

/112/Eric/tk.jpgMet een scheiding komen heel wat zaken in het gedrang.  Alles wat tot dan koppels met elkaar verbond, valt als losse stukken uit elkaar: het materiële wordt verdeeld, en soms kiezen de kinderen partij.

Een scheidend koppel laat heel wat achter: het huis wordt verkocht of wordt eigendom van één van beiden, de verdeelde inboedel, de helft van de gezamenlijke spaarcenten, de buurt waar je jaren hebt gewoond, gezamenlijke vrienden, het comfort dat werd opgebouwd, de tuin, het huisdier. Partners verliezen elkaar: hun echtgenoot, hun beste vriend/vriendin, hun vechtgenoot, hun bedgenoot, hun medestander, hun vluchtheuvel, hun toeverlaat, …

Voor partners die op latere leeftijd alleen komen te staan omdat hun partner besliste om de relatie te beëindigen, ligt eenzaamheid op de loer. Een goed sociaal vangnet kan dan veel doen, maar omwille van de scheiding is dat sociaal vangnet van gezamenlijke vrienden niet meer gewaarborgd. ‘Grijs’ scheiden wordt dan zwaarder, zo verwoordde een vrouw het eens:  ‘De nieuwe kandidaat-partner komt echt niet aan de deur aankloppen. Mannen zijn jagers naar ’t schijnt, wel, ik ben als prooi nog niet gevonden’.

Kiezen voor relatieherstel

/112/Eric/patched up.pngOnlangs had ik een eerder gescheiden koppel op bezoek. De man was na 2 jaar scheiding tot het besef gekomen dat hij, in plaats van weg te gaan en de relatie na 33 jaar te beëindigen, beter al zijn energie had gestoken in het werken aan de relatie met zijn echtgenote. Samen hebben ze nu besloten, niet makkelijk, maar vastberaden, om terug op te nemen wat te vroeg was geëindigd. Geen alledaagse bemiddeling (die zijn er trouwens niet), maar ook die situaties komen voor in een praktijk van een bemiddelaar.

Dagelijks ‘genieten’ van het vertrouwen van mensen is een geschenk dat ik koester. Een geschenk dat me energie geeft om datgene te doen wat voor anderen soms zo moeilijk lijkt. Soms vragen ze me: ‘Eric, hoe hou je dat vol, elke dag die miserie en die problemen van anderen?
Wel, dan zeg ik: ‘Ik ben op een positieve manier bezig met wat zich aandient, en ik help mensen samen op pad naar een nieuwe verstandhouding of naar de deur van de scheiding, met een overeenkomst die ze beiden hebben betracht. Mooi toch?’

Wat doet jou kiezen voor je relatie op jaren? Vertel het ons in een reactie onder dit artikel.

Auteur: Eric De Corte

9 reacties

veertje
Ben 20 jaar ongelukkig gescheiden , veel van mijn vriendinnen ervaren hetzelfde lot ! Ondanks dat we er zelf voor gekozen hebben , mochten we de kans krijgen de meesten gingen terug naar hun zekerheden .
Het gras is zeker niet groener aan de overkant .
Bezin voor je begind !!!
5/01/16 12:50 REAGEER
aronjaco
Zou het zo kunnen zijn dat de partners uit elkaar groeien ingevolge een gebrek aan seksuele en verstandelijke relatie. Er wordt bij elkaar gebleven totdat de kinderen " groot genoeg zijn geworden" en/of omdat ze het hui uit zijn. Ook kan het zo zijn dat één van de partners vroeg oud is geworden en/of dat de relatie als vanzelfsprekend wordt gezien.
Tevens is het ongetwijfeld zo dat " een jong blaadje doet eten"; men zoekt de kriebels in de buik . Als men voor dat ltste en eigenlijk slechts daarom de partner verlaat , wel dan is men verkeerd bezig. Het gras blijft inderdaad niet groen en .. men begint achterom te kijken en te vergelijken.
Dat ltst. is uit den boze, want goed en slecht zijn aan beide zijden te vinden. Als er een keuze wordt gemaakt dient men daar in de eerste plaats volledig achter te staan. De rest is tv en cinema.
5/01/16 15:00 REAGEER
Marina52
Daarom veroordeel ik geen mensen die gaan scheiden, op wat voor leeftijd dan ook. Ik zelf ben twee keer gescheiden, alsof het zo leuk is. Ik had twee zoons van me eerste man die ernstig psychische probleem heeft en een narcist bleek te zijn. En van me tweede ex die bleek coma patiënt te zijn en kreeg een beroerte maar de gevolgen was dat hij agressief was en me zoons bedreigde met een mes. Dan kies je als moeder toch voor je kinderen. Als je de bijbel er bij pakt staat het zo makkelijk beschreven: Wat in het echt bind scheid niet.
5/01/16 15:35 REAGEER
Nico
We zijn 36 jaar gehuwd en het is ook niet altijd gemakkelijk geweest. Een scheiding heeft altijd een oorzaak de scheiding is het gevolg. Twee grootste oorzaken Zijn gebrek aan communicatie en condioneringen. Indien je mekaar de ruimte niet geeft verstikt het de relatie. Als we met mekaar praten en we luisteren niet dan heeft er geen communicatie plaatsgevonden, luisteren naar mekaar zonder ondertussen al een antwoordt te willen geven is echt luisteren. We hebben dit geleerd en na elke crisis zijn we dichter naar elkaar gegroeid. Het is altijd gemakkelijker de hete aardappel door te schuiven. We worden ouder en we hebben de beste jaren aan mekaar gegeven, maar de mooiste zijn nu pas begonnen.
6/01/16 05:40 REAGEER
maya
Maya
Je kan inderdaad ongelukkig gescheiden zijn maar evengoed ongelukkig getrouwd. Als je nooit eens je gedacht mag zeggen(daar los je niets mee op zegggen ze tegen je), als alles altijd moet zoals de andere het wil, als je altijd commentaar krijgt op wat je doet of zegt dan is een relatie ook niet leuk. Ik ben verschillende keren bij een psycholoog geweest maar wat baadt dat als de andere persoon geen moeite wil doen. Moet je in zo'n relatie blijven zitten?
6/01/16 08:36 REAGEER
OweryLouis
Ik ben een alleenstaande moeder voor meer dan een decennium, maar een vriend advies dat ik een soulmate te vinden omdat ik altijd depressief was en liefde oplossing tempel kan helpen. Ik heb een liefdesbetovering gehad om mijn zielsverwant te vinden. Ik was al heel lang gelukkig vrijgezel, maar besefte dat het misschien leuk zou zijn om eindelijk de persoon te ontmoeten met wie ik de rest van mijn leven zou doorbrengen. Op 15 januari ontmoette ik een geweldige kerel. hij heeft het over trouwen. Het is een wonder want het is niet gebeurd in 10 jaar.
Bezoek (Lovesolutiontemple.com) website en bekijk meer testimonials. (Sangopriestesslovesolution@outlook.com)
owery Louis.
8/07/19 00:13 REAGEER
Jan Michel
Hoe ik mijn geliefde ervan weerhoud mij te bedriegen en hem alleen van me te laten houden, ik was ouder dan mijn geliefde Calment hij was 43 jaar oud en ik was 51 jaar oud, ik gaf hem alles wat hij wilde, maar hij bedroog me nog steeds, toen een vriend van mij die me over Dr Sacre vertelde, maakte een man van wie ze zoveel houdt verliefd op haar en ze leiden nu een beter leven samen, toen nam ik contact op met Dr Sacre voor hulp en legde hem alles uit op WhatsApp, ik belde hem omdat ik een beetje Engels kan spreken na ons gesprek deed hij wat gebeden en vertelde hij me dat mijn geliefde zal stoppen met me bedriegen en zo was het nu ongeveer 6 maanden dat hij een perfecte man is geweest en we houden nu allebei van elkaar, hier is Dr.Sacre Whatsapp-nummer + 2349076034359 en je kunt hem bereiken via e-mail ook sacretempleofpower@gmail.com, vertel hem met welk relatieprobleem je ook wordt geconfronteerd en hij zal je helpen
Dank u dat u mij ook helpt mijn getuigenis te geven


Mevrouw Jeanne uit Oostenrijk
24/08/20 16:26 REAGEER
zaa401
Ik kreeg een heel serieus gevecht met mijn vriend, wat leidde tot onze breuk, ik maakte me zorgen over onze relatie omdat ik zoveel van mijn vriend hou en hem niet wilde verliezen, dus besloot ik een oplossing op internet te zoeken toen ik zag verschillende getuigenissen van mensen die Heer Bubuza bedankten voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik onmiddellijk contact op met Heer Bubuza op WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn relatieproblemen, Hij reageerde en beloofde me te helpen. Hij verzekerde me dat ik de resultaten binnen 12 tot 16 uur zal zien. Ik deed wat hij me had opgedragen, 15 uur later belde mijn vriend me huilend op en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Lord Bubuza is geweldig en ik kan niet stoppen hem te bedanken. Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com
24/08/20 23:07 REAGEER
zaa401
Mijn vriend en ik kregen een zeer ernstig gevecht dat leidde tot onze breuk, ik werd ongerust omdat ik zoveel van mijn vriend houd en hem niet wilde verliezen, dus besloot ik een oplossing te zoeken op internet toen ik verschillende getuigenissen zag van de mensen die Lord Bubuza bedankten voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza op WhatsApp: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn relatieproblemen, hij reageerde en beloofde me te helpen. Hij verzekerde me dat ik de resultaten binnen 12 tot 16 uur zal zien. Ik deed wat hij me opdroeg, 15 uur later belde mijn vriend me huilend op en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Lord Bubuza is geweldig en ik kan niet stoppen hem te bedanken. Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com
7/09/20 09:22 REAGEER

Login Registreer

Eric De Corte

Erkend bemiddelaar
Erkend bemiddelaar
Eric bemiddelt bij scheidingen, conflicten tussen ouders en kind, generatieconflicten. Door op een zachte warme manier om te gaan met mensen in een conflictueuze situatie, slaagt hij erin om mensen dicht(er) bij elkaar te brengen en hen samen tot ‘hun’ oplossing te brengen. Op zijn website www.ericdecorte.be vind je honderden artikels die mensen wegwijs maken in de doolhof van conflicten en scheiding. Meer info over Eric vind je hier.

Meer artikels van Eric De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels