Deel via

De heropleving van grondstoffen

April 2016
Grondstoffen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Jaren lieten beleggers grondstoffen links liggen, maar in het afgelopen kwartaal lijkt daar verandering in te komen: de instroom naar grondstofgerelateerde ETF’s kende de sterkste start sinds januari 2011. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, vertelt waar die hernieuwde interesse vandaan komt.

Olie en goud

/126/Geld/etf.jpgVeel beleggers slaan weer aan het kopen en kijken daarbij specifiek naar olie en goud. Zo is de bekendste goud-ETF, de SPDR Gold Shares (GLD) met notering in New York, dit jaar erg in trek. Tot aan eind maart, kon het fonds iedere week rekenen op meer instroom van beleggerskapitaal.

Niet alleen goud was populair in het eerste kwartaal. Er zijn ook stevige posities opgebouwd in olie-ETF’s. Daarmee leken beleggers vooral in te willen spelen op een herstel na een van de grootste oliedalingen in de geschiedenis van de financiële markten.

Goedkope dollar

De interesse in grondstoffen kan deels worden verklaard door een goedkopere dollar, want alle grondstoffen worden namelijk uitgedrukt in dollars. Een sterke dollar heeft dan ook de neiging om de prijs van grondstoffen te drukken, terwijl een goedkope dollar juist een ondersteunend effect heeft op de prijs van grondstoffen.

/126/Geld/1.jpg

De dollarzwakte heeft weer veel te maken met het zwakke optreden van de Federal Reserve (Fed). Het stelsel van de Amerikaanse banken, aangestuurd door Janet Yellen, gaf eind vorig jaar nog aan de rente vier keer te willen verhogen in 2016.

Deze stap werd door analisten opgevat als positief voor een sterkere dollar. Beleggers kopen met een stijgende rente namelijk de dollar, om zo te profiteren van stijgende obligatie-yields in Amerika.

Wispelturige Fed

Nog geen paar weken na het besluit om de rente, in een redelijk strak tempo, te verhogen, moest de Fed daar vorige maand op terugkomen. In plaats van de geplande vier verhogingen, is dat cijfer nu teruggeschroefd naar twee renteverhogingen.

Beleggers zijn verbaasd over de verlaging van het tempo van renteverhogingenHet wispelturige beleid van de Fed heeft beleggers tot op zekere hoogte verbaasd. Het uitblijven van een renteverhoging in maart was ingeprijsd, maar een verlaging van het tempo van renteverhogingen kwam voor sommigen wel als een verrassing.

Inzetten op lagere dollar

/126/Geld/dollarteken.pngGoud, olie en andere grondstoffen hebben nu dus de wind in de rug. Veel valt te verklaren door de zwakkere dollar en het wispelturige beleid van de Fed. Omdat goud een asset is die goed kan profiteren van een zwakkere dollar, is het niet gek dat beleggers juist nu aan het kopen slaan. Want als de Fed de rente dit jaar niet verhoogt, zal de dollar verder verzwakken.

Assets die zwaar zijn afgestraft, zoals olie en goud, maar wel profiteren van een zwakke dollar, zijn dan een logische koop.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels