Deel via

Kunsthuid uit flesje trekt rimpels strak

June 2016
Elixers voor de eeuwige jeugd? Wondermiddelen tegen het ouder worden? Eeuwenlang zijn mensen al op zoek naar manieren om het verouderingsproces te stoppen, maar zonder succes. Ouder worden hoort er nu eenmaal bij. De huid onthult vaak als eerste de tekenen van het ouder worden; fijne lijntjes, rimpels, wallen … Er zijn talloze anti-rimpelcrèmes die deze tekenen proberen te verminderen. Maar wat als je nu eens een kunsthuid op je gezicht kon smeren die rimpels camoufleert?

Is een facelift in een flesje de toekomst?

Er zijn mensen die kiezen voor drastische maatregelen om rimpels te laten verdwijnen, denk aan het inspuiten van botox of het ondergaan van een facelift. Maar niet iedereen zit te popelen om dit soort ingrijpende behandelingen. Ze kosten bovendien handen vol geld! Gelukkig zit de wetenschap niet stil. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar toegankelijkere manieren om sporen van het ouder worden, zoals rimpels en wallen, te camoufleren. Zo kreeg Rox Anderson, dermatoloog aan de Universiteit van Harvard, 10 jaar geleden het idee om een smeerbare kunsthuid te ontwikkelen die de natuurlijke huid kan ondersteunen. Zijn idee werd al gauw een ‘facelift in een flesje’ genoemd.

Op zoek naar de ideale ‘smeerbare kunsthuid’

Dit idee leidde tot een jarenlange zoektocht naar de ideale smeerbare kunsthuid. Een groep wetenschappers verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School in Boston, onderzochten jarenlang vele siliconenverbindingen voor het ontwikkelen van de ideale smeerbare kunsthuid. Onlangs zijn ze erin geslaagd om een pasta te creëren die heel dicht in de buurt komt van de natuurlijke huid. De pasta heet XPL. Het gaat om een polymeer van siloxaan, een chemische verbinding van silicium- en zuurstofatomen. Afgelopen maand werd er een artikel over deze uitvinding gepubliceerd in Nature Materials.

Hoe werkt die smeerbare kunsthuid?

De smeerbare kunsthuid breng je aan als een gezichtsmasker. Dat gebeurt in twee fasen. Eerst smeer je de kunsthuid op je gezicht, en vervolgens breng je een tweede laag aan waarmee je het gezichtsmasker straktrekt en daarmee ook de natuurlijke huid. Rimpels en wallen vallen niet meer op. Je hoeft niet bang te zijn dat dit gezichtsmasker er ook uitziet als een masker. De smeerbare kunsthuid zorgt voor een natuurlijke uitstraling, is transparant en voelt comfortabel aan. Het kan zonder problemen de hele dag blijven zitten. De kunsthuid werd getest op 170 proefpersonen tijdens het sporten, tijdens het zwemmen en in de regen. De kunsthuid bleef prima zitten en veroorzaakte geen irritaties of allergische reacties. Aan het einde van de dag haal je de kunsthuid er gemakkelijk weer vanaf met een speciale vloeistof.

Ook voor medische toepassingen

De wetenschappers benadrukken dat deze tweede huid mogelijk ook geschikt is voor medische toepassingen, zoals voor het inbrengen van geneesmiddelen en crèmes in de huid. Het zou op deze manier aandoeningen als eczeem en psoriasis tegelijkertijd kunnen behandelen en camoufleren. Een belangrijk kenmerk van deze kunsthuid is dat de doorlatendheid te regelen is door de samenstelling van het materiaal aan te passen. Hierdoor zijn de mogelijkheden heel veelzijdig.

Nog even geduld

Wil je de smeerbare kunsthuid uitproberen? Dan moet je nog even geduld hebben. De wetenschappers denken dat de smeerbare kunsthuid voor cosmetische toepassingen binnenkort wordt toegelaten op de markt. Voor de medische toepassingen is voorlopig nog meer onderzoek nodig.

Bron: Nature Materials


Wat vind jij van zo’n facelift in een flesje? Zou jij het willen uitproberen?


Auteur: Wellness Academie

2 reacties

Hannah
Ja zeker zou ik dat willen uit proberen in de hoop dat het toekomst wordt.

Om mooier te zijn zonder rimpels waarom niet.
22/07/16 11:09 REAGEER
Jillbliss
Ik zou zeker het uit willen proberen. Graag zelfs
23/01/22 14:26 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels