Deel via

Student-ondernemer brengt Vlaamse KMO’s en investeerders samen

Om onze Vlaamse KMO’s een duwtje in de rug te geven, brengt student Matthias Browaeys hen in contact met particulieren die hen financieel willen ondersteunen. Met WinWinner promoot hij de winwinlening: als investeerder krijg je een mooi rendement en fiscaal voordeel, terwijl de onderneming dankzij jouw kapitaal kan groeien. Zijn motto: elkaar helpen maakt ons samen sterk!

Vlamingen zijn ondernemers

Talloze ondernemers in Vlaanderen zetten hun creatieve ideeën om in een weldoordacht business plan. Maar om te groeien, hebben zij kapitaal nodig. Om particuliere investeerders fiscaal aan te moedigen die Vlaamse ondernemers op weg te helpen, heeft de Vlaamse overheid de winwinlening gelanceerd. Helaas zijn weinig mensen op de hoogte van de voordelen, waardoor niet onmiddellijk gedacht wordt aan deze interessante beleggingsmogelijkheid.

Daar wil student-ondernemer Matthias Browaeys verandering in brengen door investeerders en ondernemers met elkaar in contact te brengen op zijn platform Winwinner. Een mooi rendement en fiscaal voordeel voor de investeerders, én een groeikapitaal voor de ondernemers: een écht win-winsituatie dus!

Wij gingen een praatje slaan met deze ambitieuze jongeman, en hij vertelde ons alles over zijn boeiende project en verdere plannen. Eén ding is zeker: ‘de jeugd van tegenwoordig’ komt er wel!

Omdat wij ook benieuwd zijn welk ondernemersvlees Vlaanderen in de kuip heeft, zullen we regelmatig in SenNet Magazine een van die nieuwe KMO’s in de kijker zetten

Elkaar helpen maakt ons samen sterk

SenNet: Hoe ben je op het idee gekomen om ondernemer te worden en met je start-up te beginnen, ook al studeer je nog?

Tijdens mijn opleiding KMO-management hadden we de kans een Small Business project te lanceren via Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Samen met enkele medestudenten ben ik toen gestart met WinWinner en we hadden geluk: op korte termijn had ons project heel veel succes! Na de afloop van dat SBP kon ik het niet over mijn hart krijgen te stoppen, dus heb ik zelf de touwtjes in handen genomen. Innoveren met bestaande middelen die de overheid aanbiedt en de Vlaamse KMO’s een duwtje in de rug geven is iets waar ik oprecht warm van word. Daarom heb ik de fictieve onderneming omgezet in een echte onderneming. Ik studeer nu Marketing, waardoor ik vele zaken van de richting kan toepassen op WinWinner. Handig!

SenNet: Wat doet WinWinner precies?

KMO’s die op zoek zijn naar beleggers kunnen op de website een account aanmaken om zo in contact te komen met potentiële investeerders. Het omgekeerde geldt ook: particulieren die willen beleggen kunnen via het platform bedrijven leren kennen en zo zelf kiezen aan welk bedrijf ze geld willen lenen om te kunnen groeien. Beide partijen sluiten zo een winwinlening af. Een dergelijke winwinlening, een initiatief van PMV, biedt bovendien een rendement van 2,25% én een belastingvoordeel van 2,5%. Samen maakt dat een mooie som van 4,75% bruto rendement.

SenNet: Op welke manier ben je gegroeid met het platform?

Het platform is inmiddels uitgegroeid tot een bekend gegeven in de alternatieve financiering. We werken samen met Waarborgbeheer nv en de laatste tijd krijgen we met WinWinner ook enorm veel media-aandacht. Dat is vooral te danken aan de sociaal-economische ondernemingen die we laten screenen door een sociaal comité onder leiding van Jef Tavernier en die we dan extra in de spotlight zetten.

SenNet: Wat houdt dat sociaal-economisch account dan precies in?

WinWinner laat nu al KMO’s bedrijfseconomisch doorlichten vooraleer ze een account te verschaffen. Sociaal- en/of milieugerichte KMO’s zullen nu ook een speciaal ‘keurmerk’ kunnen krijgen als ze zich laten screenen door het sociaal-economisch comité onder leiding van Jef Tavernier. Door de expertise van Jef en zijn team is WinWinner in staat om investeerders een specifiek aanbod te doen waarbij iedereen wint: investeerders kunnen gerichter beleggen en KMO’s kunnen groeien.

SenNet: Wat vind je nu zelf zo leuk aan ondernemen?

Ik hou ervan problemen op te lossen in álle aspecten van mijn onderneming. Mijn dag ziet er nooit hetzelfde uit: het ene moment ben ik grafisch designer en het andere boekhouder. Aangezien mijn dienstverlening online gebeurt, heb ik ook al wat aspecten van IT onder de knie. Maar het liefste van al geef ik presentaties over WinWinner. Zo kan ik mijn visie delen met anderen en aantonen hoe groeiende KMO's via WinWinner fantastische kansen kunnen krijgen.

Wat ik vooral geweldig vind, is dat ik samen kan groeien met de KMO’s die ik verder help. Ik kom met zoveel verschillende ondernemingen in contact, en zou dit met geen enkele job willen ruilen. Zelf leer ik dagelijks nog ongelofelijk bij!

Mijn passie overzetten op andere student-ondernemers en op mijn doelgroep is voor mij de kers op de taart om verder enthousiast te blijven ondernemen.

SenNet: Wat wil je bereiken met je start-up? Wat zijn je ambities?

WinWinner staat voor vernieuwing en innovatie. Zo wensen we dus te bekijken welke alternatieve financieringsmogelijkheden die de overheid aanbiedt, wij ook kunnen meenemen op het platform. Zo zijn we op federaal niveau al gestart met onderhandelingen voor Tax Shelter.

Daarnaast willen we het aantal KMO's op het platform uitbreiden. De eerste cijfers van 2016 tonen al dat dit een heel haalbaar doel is! Ook onze portefeuille aan potentiële investeerders groeit elke dag. Dat hebben we onder andere te danken aan samenwerkingen met verschillende beleggersfederaties, die we in de komende jaren nog willen sterker maken.

Uiteraard willen we nog meer matches creëren tussen ondernemingen en investeerders. We hopen dan ook als matchmaking-platform in de toekomst nog meer diensten aan te kunnen bieden om het ondernemerschap in Vlaanderen en België te stimuleren. Daarvoor hebben we al van tal van instanties de mogelijkheid gekregen om samen aan de slag te gaan. Zo zijn de eerste stappen al gezet voor een samenwerking met zowel UNIZO, als de starterslabo’s in Vlaanderen.

Voor mijzelf is Winwinner natuurlijk ook een uitgelezen kans om meer ervaring op te doen en elke dag bij te leren.

Kort samengevat, zijn we gebrand om te groeien in lijn met onze KMO's en investeerders. En dit onder het motto ‘elkaar helpen maakt ons samen sterk’!

SenNet: Wauw, Matthias, indrukwekkend die plannen van je. We wensen je heel veel succes!


Wil je zelf ook met een KMO in contact komen? Neem dan eens een kijkje op Winwinner.be.

1 reactie

Detemmerman
Lijkt mij wel wat. Bovendien heb je in een KMO minder last van politieke stakingen en vakbonden.
14/06/16 06:15 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels