Deel via

Laat je gehoor je zomer niet verknallen

Aaaaah, de zomer. Eindelijk. Het moment waarop de wereld plots weer wat mooier en beter lijkt te worden. Het zoemen van de bijen, het fluiten van de vogels en het kirren van kinderen of kleinkinderen in de tuin: het zijn geluiden die horen bij de zomer. Maar wat als u die geluiden niet meer hoort, of minder goed hoort dan vroeger? Wat als u de verhalen van uw vrienden slecht verstaat als u gezellig samen bijpraat op een terras? Of wanneer u de telefoon of deurbel niet meer hoort wanneer u onder een stralende zon aan het tuinieren bent geslagen?

Onze ogen kunnen we sluiten, maar onze oren werken dag en nacht

Gehoorproblemen kunnen ervoor zorgen dat u minder kan genieten van de zomer dan vroeger. Als een groot deel van de zalige belevingen tijdens de zomer samenhangen met geluiden, en u die minder goed kan horen, dan vermindert de beleving. Daarnaast zorgen geluiden voor herkenbaarheid en veiligheid. Vertrouwde geluiden stellen ons gerust, terwijl onbekende geluiden ons behoeden voor gevaar. Geluid maakt mooie herinneringen in ons wakker. Geluid vergezelt ons een heel leven lang, elke dag opnieuw. Een goed gehoor is een grote factor voor een goede levenskwaliteit. 

En daarom is het belangrijk dat u uw gehoor onderhoudt zoals het hoort. En, moesten er toch gehoorklachten tussen geslopen zijn, dan is het belangrijk om meteen in te grijpen.

Een goedwerkend gehoor is cruciaal om contact te houden met onze omgeving. En wanneer de geluiden rondom ons stilaan verstommen, dan is de kans groot dat we ons uitgesloten voelen. Jammer genoeg wordt er in de meeste gevallen nog niet, of niet snel genoeg, op zoek gegaan naar een oplossing. Want uit onderzoek is gebleken dat het hoorvermogen blijft verminderen wanneer de oren niet (genoeg) gestimuleerd worden. Daarom is het belangrijk om bij het opmerken van verminderd gehoor zo snel mogelijk langs een hoorspecialist te gaan voor een hoortest. Op deze manier draagt u niet alleen zorg voor uw lichaam, maar zorgt u ook voor behoud van levenskwaliteit en vlotte communicatievaardigheden.

Over welke soorten hoorproblemen hebben we het?

Er bestaan verschillende types gehoorverlies, die elk om een andere oplossing vragen.

Geleidingsverlies in het oor

Deze gehoorproblemen lokaliseren we in het buiten- of middenoor: de delen van het oor die verantwoordelijk zijn voor de mechanische overbrenging van geluid. Dit type heeft als kenmerk dat gesprekken en geluiden altijd op gedempte manier ervaren worden, ongeacht de echte toonhoogte. Daarom gaan mensen met geleidingsverlies luider praten. Deze hoorproblemen kunnen eventueel gecorrigeerd worden met een medische ingreep, maar ook hoortoestellen zijn een mogelijke oplossing.

Perceptief gehoorverlies

Deze vorm van gehoorverlies bevindt zich in het binnenoor, waar er twee dingen zouden kunnen gebeuren: 

  • Een aantal haarcellen is beschadigd geraakt, waardoor ze zich niet kunnen regenereren of vermenigvuldigen.
  • Geluiden die het binnenoor bereiken, worden niet correct omgezet in zenuwsignalen.

Mensen die aan deze vorm van gehoorverlies lijden, horen geluid perfect maar begrijpen het niet: het geluid wordt niet juist geanalyseerd en geïnterpreteerd. In dit geval bestaat er geen medische behandeling, waardoor hoortoestellen de enige
oplossing zijn.

Gemengd gehoorverlies

We spreken over gemengd gehoorverlies wanneer er zowel problemen in het midden- als in het binnenoor plaatsvinden. Ook de combinatie van deze klachten kan doeltreffend opgelost worden door de moderne hoortoestellen.

Hoe kan de rol van uw gehoor opgevangen worden?

Eerst en vooral door te weten dat gehoorverlies zeer persoonsgebonden is. Bij iedereen worden de verschillende geluidsfrequenties met verschillende intensiteiten getroffen. Daarom is het belangrijk dat de defecten in uw gehoor opgevangen worden met een hoortoestel dat exact afgestemd is op uw persoonlijke klachten. Op deze manier worden uw luisterervaringen zo goed mogelijk.

Zelf zonder zorgen de zomer ingaan?
Vraag een gratis hoortest!

Het is bijzonder belangrijk om uw gehoor goed te onderhouden: we vertrouwen er immers elke dag van ons leven op. Een goed gehoor loopt parallel met een goede levenskwaliteit – en is dat niet waar iedereen naar op zoek is? Exact. Zeker in de zomer, wanneer fietstochtjes met vrienden en lange avonden bij de BBQ schering en inslag zijn.

Maak daarom zeker een afspraak bij het dichtstbijzijnde Amplifon hoorcentrum voor uw gratis hooranalyse. Zo kunnen we samen de rol van uw gehoor ondersteunen en optimaliseren. Tot snel! 

 

1 reactie

Marina52
Ik heb gehoor verlies aan de linkerkant van me oor. Maar in feiten gaat het om de omgeving waar meer geluid in voor komt in bedrijven met machine geluiden en harde muziek, waardoor ik slecht de mensen kan verstaan. Vaak leid dit tot on begrip. En bij mij tot frustraties. Ik ga dan het aanvaarden als onrecht en zeker als er gelachen word en kan het niet goed horen waar hun erover hebben. De misverstand is dat hun denken dat ik alles te serieus neemt of slecht gevoel heb voor humor. Ik heb degelijk gevoel voor humor, maar een grapje moet geen spot zijn ten kosten van de anderen. Me zoon heeft hoorverlies aan beide kanten maar hij functioneert goed in zijn werk.
21/06/16 17:32 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels