Deel via

Overheid jaagt Belgen naar buitenland voor goedkopere boodschappen

June 2016
Dankzij het vrije verkeer van personen, goederen en diensten in de Europese Unie, kan je zonder problemen in het buitenland gaan winkelen. Veel Belgen maken daar dan ook gretig gebruik van, want verschillende producten zijn er een stuk goedkoper dan in ons land. Volgens onze columnist Jan Schils zorgen de vele belastingen, heffingen en taksen op onze producten ervoor dat consumenten dus liever in het buitenland gaan winkelen, wat nefaste gevolgen heeft voor onze eigen economie.

Belgische koopgolf naar het buitenland

Steeds meer Belgen gaan allerlei boodschappen doen over de grens, omdat veel producten daar een stuk goedkoper zijn. Globaal genomen is voor de Vlamingen vooral Zuid-Nederland in trek, voor de Walen vooral het noorden van Frankrijk, maar ook veel West-Vlamingen slaan daar hun slag.

Ook het Groothertogdom Luxemburg profiteert nog altijd van zijn status van goedkope optie voor benzine, diesel, tabak, wijn en andere alcoholische dranken, ook al is de interesse voor dit belastingparadijs de laatste jaren verminderd door de Europese (heksen)jacht op al dan niet malafide spaargeld.

Al deze shoppers profiteren daarbij terecht van het vrije verkeer van personen, goederen en diensten in de Europese Unie, hetgeen het mogelijk maakt de aankopen vrij over de feitelijk niet meer bestaande grenzen weer naar huis mee te nemen.  

Oorzaak: buitensporig hoge belastingen op o.a. voedingsproducten

De belangrijkste oorzaak van deze Belgische koopgolf in de buurlanden is volgens columnist Jan Schils eens te meer de buitensporig hoge Belgische fiscale druk. Deze belastingen, taksen en heffingen worden in dit land te pas en te onpas verhoogd als de overheid geld nodig heeft. De zogeheten ‘gezondheidstaksen’ zijn daarvan een schoolvoorbeeld. Deze aanslagen op de portemonnee van de consument (rijk of arm) gelden niet alleen voor tal van voedingsproducten, water en frisdranken, wijn en andere alcoholische dranken, maar ook voor andere producten zoals bloemen en planten, elektronica, kledij, schoenen, meubels enzovoort. Geen wonder dat de Belgen dan ook maar wat graag in het nabije buitenland gaan kopen om aan deze belastingen te ontkomen en daar dikwijls ook nog een dagje uit aan vastkoppelen, vooral tijdens de weekends. Want voor tot 30 procent goedkopere kaas en andere zuivelproducten, vis, groenten en fruit, tot 35 procent goedkoper water en frisdranken, tot 12 procent goedkopere wijn en sterke drank en tot 20 procent goedkopere verzorgings- en onderhoudsproducten is de consument wel bereid om wat kilometers extra te rijden. Zo woont de helft van de Belgen op minder dan 50 kilometer van de grens met de vier buurlanden.

Wat de overheid met de ene hand geeft, pakt zij met de andere hand terug

Natuurlijk is het nooit de bedoeling geweest van de Europese Unie dat de lidstaten elkaar via het vrije verkeer van personen, goederen en diensten op leven en dood zouden gaan beconcurreren. Maar in feite gebeurt dat wel. Zo heeft het vrije verkeer van personen en diensten geleid tot misstanden op de Europese arbeidsmarkt. Denk maar aan de Belgische bouwsector en die in andere West-Europese landen. Daar is bijvoorbeeld de inmiddels beruchte detachering van goedkope arbeidskrachten uit het oosten van Europa niet zonder catastrofale gevolgen gebleven en heeft ze geleid tot massaal verlies van jobs en het failliet van talrijke bouwbedrijven.

De vlucht van vele duizenden Belgische shoppers naar de goedkopere buurlanden is natuurlijk een volkomen logisch verschijnsel. Veel gezinnen en gepensioneerden hebben het financieel niet gemakkelijk. In plaats van goedkoper wordt het leven steeds duurder. De steeds stijgende fiscale druk (waaronder btw-verhogingen) op tal van levensnoodzakelijke producten en de explosief toegenomen energiekosten hakken fors in op het huishoudbudget. De verhalen van de politici dat de financieel zwakkeren maar ook de middenklassers erop vooruit gaan, blijken op zijn zachtst gezegd overdreven. Globaal genomen kan men zeggen, dat wat de overheid met de ene hand geeft, zij met de andere hand terugpakt. Of een gezin met twee kinderen uiteindelijk twintig, vijftig of ‘zelfs’ honderd euro meer per maand krijgt in het loonzakje, is dan ook geen enkele reden voor de heersende politieke klasse om zich op de borst te kloppen.

Miljardenschade

Integendeel. Door steeds maar weer om begrotingsredenen belastingen, heffingen en taksen (drie benamingen met hetzelfde gevolg) op voedingsproducten en andere noodzakelijke levensbehoeften te verhogen, jaagt de overheid een niet te verwaarlozen deel van de consumenten naar het buitenland. Tegelijkertijd benadeelt zij de eigen producenten van basisproducten als voedsel, drank en verzorging en wakkert zij zo het verlies van werkgelegenheid aan.

De totale economische schade die deze overheidspolitiek veroorzaakt, valt te verwaarlozen, zo beweren sommige politici. Niets is minder waar. Het gaat om miljarden euro’s per jaar. Dat zuig ik hier niet uit mijn duim. Het blijkt overduidelijk uit recente cijfers en toelichtende gegevens van het statistisch bureau van de EU (Eurostat), van Fevia (de federatie van de voedingsindustrie) en van Comeos (de federatie van de detailhandel). Voor een studie brachten 4000 consumenten verslag uit over hun koopgedrag en betalingen door kastickets bij te houden.

De Belgen kochten vorig jaar voor 723,4 miljoen euro voeding en drank in buitenlandse supermarkten

Volgens Fevia zijn de ‘hoge loonkosten en tal van taksen en heffingen op voeding en drank’ ervoor verantwoordelijk dat de Belgen vorig jaar voor 723,4 miljoen euro voeding en drank kochten in buitenlandse supermarkten. Vergeleken met 2014 is dat een stijging met 6,6 procent. Sedert 2008 zijn de grensaankopen van alleen al voeding en drank met 42,5 procent gestegen, zegt Fevia. Eurostat bericht dan weer dat voeding in België gemiddeld 8 procent duurder is dan in de buurlanden. ‘Gemiddeld’ wil zeggen dat sommige producten in de buurlanden 1 of 2 procent of iets meer goedkoper zijn, andere tot 30 procent of meer. Voor non-food producten zoals elektronica en kledij gaven de Belgen in 2015 nog eens bijna 2 miljard euro uit in de buurlanden. Behalve deze aankopen ter plaatse in het buitenland kochten de Belgen vorig jaar ook nog eens voor 2,5 miljard euro via webshops in het buitenland. Op Belgische websites kochten zij voor 6,5 miljard euro producten aan. Comeos heeft berekend dat al die in het buitenland uitgegeven miljarden in eigen land 11.000 banen opgeleverd zouden hebben en met al die online aankopen in Belgische webshops hadden 20.000 banen geschapen kunnen worden.

Volgens onderzoek van de Federale Overheidsdienst Economie bedraagt het prijsverschil voor merkproducten met het buitenland gemiddeld 10 procent. Deze dienst wijst daarvoor de hogere Belgische loonkosten als de oorzaak aan, maar ook het feit dat de internationale leveranciers hogere prijzen zouden vragen aan de Belgische grootwarenhuizen dan in het buitenland. Verschillende van deze leveranciers ontkenden dit laatste desgevraagd, terwijl we ook de hogere loonkosten in dit land slechts als een van de oorzaken dienen aan te wijzen voor de Belgische koopgolf in de grensregio’s met Nederland en Frankrijk.

Bovendien is het zo, dat sinds de hogere accijnzen op alcohol eind 2015 daadwerkelijk werden ingevoerd, het bedrag dat de Belgische consumenten aan sterke drank in het buitenland uitgaven met ruim 130 procent is gestegen. Directeur Dominique Michel van Comeos slaat de spijker op de kop met de volgende waarschuwing tegen de fiscale graaizucht van de huidige regering: ‘Wanneer men bepaalde producten extra belast, gaat de consument die in het buitenland kopen en meteen ook zijn andere inkopen doen, zeker als die ook nog eens goedkoper zijn dan in eigen land.’ Bestaat er een beter argument om dat de overheid aan het verstand te brengen? Daarnaast is het ook nog eens zo goed als zeker dat de Belgische consumenten dit jaar minstens evenveel miljarden in het buitenland besteden als in 2015 …


En jij? Ga jij wel eens boodschappen doen in het buitenland? Vul hier onze poll in!


 

Auteur: Jan Schils

7 reacties

Detemmerman
Ga zeker deze cijfers niet betwisten maar nogal gemakkelijk vergeet men de "kosten" van bv de wagen of het gebruikelijke drankje. Een wagen kost al vlug 40 cent/km - maal bv 30 km heen en terug is 24 euro. 20 procent voordeel in het buitenland ? Ja dan moet men toch al snel 100+ euro spenderen om breakeven te spelen. Tijd en het gebruikelijke drankje niet meegerekend. Verschillend is wel E-commerce
5/07/16 06:43 REAGEER
wiwinne
alles wat hier vermeld is klopt, ik doe dat nu ook. Duitsland en Nederland voor kleding, Frankrijk voor voeding en drank. Tel maar eens ik heb hier bij de Carrefour een halve kar boodschappen voor +/-200 euro terwijl voor dezelfde boodschappen in Frankrijk ik voor 120 euro heb. Mijn kosten van de auto zijn snel gedekt en met mijn break is één verplaatsing per maand genoeg. Als de Vlaamse regering zo verder doe, zie ik niet in waarom ik als Vlaming en Belg hier nog zou moeten blijven. Ik zou zelfs hier alles van de hand doen om in een zonnige Frankrijk mij voor de rest van het leven te vestigen, dat ze zo verder doen en ze hebben geen Vlaming meer om te pluimen.
5/07/16 09:36 REAGEER
bossiesr
Wij wonen in Menen, enkele honderden van de grens, binnen de 10 minuten hebben we hier een viertal grote Franse winkelketens. Wat wij vaststellen is dat de prijzen daar, lager liggen als bij ons en al maanden ongewijzigd zijn, in België zijn er bijna wekelijks prijsverhogingen. We gaan ons dan ook niet inhouden om onze inkopen over de grens, in Frankrijk te doen.
5/07/16 10:38 REAGEER
Julieke
Zijn onze ministers nu zo dom of denken ze dat wij onnozelaars blijven?
Het is erg gesteld met ons land.
Europa zou alles toch eenvoudiger maken, overal dezelfde prijzen overal dezelfde wetten voor verkeer enz. Ik vind dat de UK groot gelijk heeft dat ze eruit stappen en ik zou willen dat er nog volgen want Europa is een geldverslindende instelling, met wedden om U tegen te zeggen bah.
5/07/16 11:17 REAGEER
aronjaco
Wel auteur , dat is nu eens een artikel van uw hand om U tegen te zeggen.
Hoe dom zijn huidige bewindvoerders in ons land eigenlijk ? Zeker is dat zij de flexibiliteit van de ingezetenen totaal onderschatten. Zeg maar : de regering pluimt al die mensen die niet in de gelegenheid zijn om inkopen te doen in de ons omringende landen, onmogelijkheid om verschillende redenen , zeg maar invaliditeit, alleenstaande moeder die zich geen auto kan permitteren , enz. en bv..
Wij doen dat toch met zijn allen , allen die de mogelijkheden hebben , dat shoppen in het buitenland !!
Bovendien kan men er een weekendje van maken ( in het buitenland uiteraard ) en nog verdienen ook..
Onze slimme politici vergeten dat met al hun extra taksen ook de prijzenindex stijgt , dus de inflatie wordt opgejaagd, met een indexaanpassing tot gevolg.
Dubbel negatief dus : de handel in eigen land kapot maken en tegelijk , de prijzenindex opjagen, dus schoppen in het buitenland/ over internet , en dan maar beweren dat zij , die politici zorgen voor welstand. Neen dus Van Overtveldt en de zijnen , verkeerd bezig.
5/07/16 11:49 REAGEER
yolande
vorig jaar waren we in Luxemburg en we schrokken ons een hoedje hoeveel goedkoper etenswaren, drank etc. er is. Dus als we er nu zijn gaan we daar in Delhaize shoppen, krijgen evengoed bonnen daar die in België ook gelden, dus waarom niet en zeker voor de feestdagen, we maken er een week-endje van want op zondag is daar veel open aan de grens.......dus dat is ook leuk meegenomen dan. Ik hoor ze tot hiertoe nog niet klagen dat ze verlies lijden, eigenaardig want ze willen de economie terug op gang brengen, maar zolang wij geen centen meer hebben om dure producten hier te kopen, zal de koopkracht hier dalen, maar tja dat weten ze nog niet, achtereen terug een nog groter gat in hun begroting, als ze alles normaal houden zullen de mensen terug meer spenderen maar aan die woekertaksen..........
5/07/16 13:16 REAGEER
aronjaco
Ja , Yolande , juist. Slimme mensen toch hé die politici van nu!! Kom , t.t.z. voor zover het de bedeling mag zijn om ook de kleine zelfstandige ( ben ik niet dus ) vooruit te helpen zoals wordt beweerd. Neen dus , alles voor het grote geld..Wat hier niet wordt gezegd dat is , voor de rokers onder ons ( waarom niet , er is wel sprake van diesel en zo ) , ga shoppen in Luxemburg.
Niemand moet zich daarbij onzeker voelen , neen , er wordt helemaal niet aan fraude en/of belastingontwijking gedaan in deze. Trouwens , wat tabak betreft , een deel van de betaalde prijs gaat naar de tabak fabrikanten; moet er nog zand zijn !!!!!
.
5/07/16 14:20 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels