Deel via

94% onvoldoende beschermd tegen de zon: tips om veilig te genieten!

July 2016
Nu het zomer is, kunnen we weer volop genieten van onze vrije tijd! Gedaan met binnen blijven, lekker in het zonnetje zitten! Maar smeren jullie je wel voldoende in? Uit onze poll is gebleken dat slechts 6 procent (!) van jullie zich voldoende beschermt tegen de zon. Dat is niet zo slim, want schadelijke uv-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Lees hier enkele tips en leuke activiteiten om veilig te genieten!

Slechts 6% goed beschermd!

In juni vroegen we aan de SeniorenNetbezoekers of ze zich regelmatig insmeren met zonnecrème. Dit zijn de (toch redelijk zorgwekkende) resultaten:

Smeer jij je regelmatig in met zonnecrème als je buiten bent en de zon schijnt?

Ja, ik smeer me elke 2 uur in (aanbevolen!): 6%

Ja, maar minder dan elke 2 uur: 8%

Ik smeer me enkel in voor ik in de zon ga: 21%

Ik durf het wel eens te vergeten: 21%

Ik smeer me nooit in: 43%

(914 antwoorden) 

Even het belang van huidbescherming onderstrepen, lijkt hier dus zeker niet overbodig. Elke dag en overal zijn er uv-stralen van de zon die je huid kunnen beschadigen. Niet alleen op vakantie of in de zomer. 

Een groot misverstand is dat je enkel risico zou lopen op huidkanker als je verbrandt of kan verbranden. Dat is niet zo, dat komt door je huidtype en de uv-stralen. Dat zijn 2 soorten stralen die de zon uitzendt: uv A en uv B. Beide zijn schadelijk voor de huid. De ene zorgt voor het verouderen van je huid (Ultraviolet Aging), de andere voor het verbranden van je huid (Ultraviolet Burning). Je moet je tegen beide beschermen met zonnebrandcrème, ook als je niet op vakantie bent. 

Tuinieren is vieren

Niks is rustgevender dan zelf een moes- of bloementuintje te hebben. Als de bloemen in bloei staan of je groenten zijn klaar om te oogsten, dan weet je precies waarom het zo fijn is. Maar denk ook aan je huid! Het is belangrijk om je goed tegen de zon te beschermen met zonnecrème. Een hoed geeft je zelfs extra veel bescherming. Even uitrusten in de schaduw? Heel goed idee! Vergeet echter niet dat hier ook schadelijke uv-stralen zijn en je je dus ook daar goed moet beschermen.

Amuseren met de kleinkinderen

Tuinieren is heel leuk, maar er kan niks tippen aan tijd doorbrengen met de kleinkinderen. Samen in de tuin ravotten, spelen op het strand of supporteren bij hun voetbalwedstrijd? Daar zijn wij het allerbest in! We beschermen hen dan ook zeer goed tegen de zon, maar durven onszelf wel eens te vergeten. Denk eraan dat de zon het sterkst is tussen 12 en 15 uur. Dan blijf je dus het best uit de zon. Geen horloge? Als je schaduw kleiner is dan jezelf, weet je dat de zon het schadelijkst is. Smeer jezelf en je kleinkinderen altijd goed in!

Op reis naar…

Ook wij houden van reizen. En dan bedoelen we niet meteen naar een ver land. Hoewel dat natuurlijk altijd welkom is, maar naar de stad gaan of even in het dorp gaan wandelen, is ook al perfecte ontspanning. Wat dacht je van een dagje naar zee of naar de Kempen? Wat je ook kiest, denk er steeds aan om je goed tegen de zon te beschermen. Draag een hoed, een zonnebril en smeer je elke 2 uur opnieuw in met zonnecrème.

Nog even dit:

  • Vergeet de zonnebrandcrème van vorig jaar. De crème blijft hoogstens een jaar goed, omdat de bestanddelen oxideren. De beschermingsfactor daalt dan.
  • Je moet je niet enkel insmeren als het buiten warm is. Het zijn de infraroodstralen van de zon die zorgen voor het warme weer, niet de uv-stralen. Die zijn er altijd, ook als het koud is.
  • Pas goed op met littekens in de zon. Als deze jonger dan een jaar zijn, kan je huid verkleuren door de zon. De huid is dan extra gevoelig.
  • Toch verbrand? Smeer dan aftersun en blijf de volgende dag uit de zon. Als de verbranding echt pijn doet, blijf je het best vijf dagen uit de zon zodat de huid zo goed mogelijk kan herstellen.
  • Drink voldoende om een zonnesteek te voorkomen.

De zon schijnt overal, niet alleen op het strand

Euromelanoma, een netwerk van dermatologen in 33 landen, wil de preventie van huidkanker extra stimuleren. Het is belangrijk om je elke dag tegen de zon te beschermen, niet alleen tijdens je vakantie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op 2 Belgen zich niet beschermt buiten hun vakantie. Dat zou nochtans moeten als je langer dan een halfuurtje buitenkomt, ook om te werken, te fietsen, te wandelen of gewoon te genieten van een terrasje. Dus: je insmeren is de boodschap! Op de website www.euromelanoma.org vind je nog meer info. 

2 reacties

yolande
ben geen echte zonneklopper geweest. Dus smeerde ik echt als ik een lange wandeling ging doen, of ergens een terraske aan het water, want daar kan je ook heus verbranden, ondanks er een mooie parasol boven je hoofd wappert, serdert vorig jaar m'n chemo, moet ik de zon vermijden, en als ik buiten kom mij zeer goed insmeren, als ik zie hoe bruingebakken (of kreeftrood) er sommigen bijlopen, weet ik niet wat dat in de toekomst voor die mensen zal brengen. Ik smeer niet graag maar als het moet, wel dan doe ik het met plezier. Ik ga wel steevast op zoek naar een hoge factor en iets dat niet té plakkerig is dat wel.
19/07/16 12:23 REAGEER
quickbase
Wat ik op mijn aangezicht smeert loopt in mij ogen bij het zweten.
Niet erg prettig.
Dus bij het fietsen zet ik een pet op en de klep zorgt voor bescherming.
Ook een hemd met lange mouwen. Men kijkt je dan aan alsof je van een andere planeet komt, maar trek je daar niets van aan...
René
20/07/16 10:34 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels