Deel via

Welke behandeling krijg je bij borstkanker?

July 2016
Één vrouw op acht komt op haar levensweg het gruwelijk borstkankermonster tegen. Gelukkig zijn er heel wat behandelingen die het monster bestrijden. Welke behandelingen zijn er nu precies en wat kan je zelf doen om deze periode zo draaglijk mogelijk te maken? Pink Ribbon zet alles even op een rijtje en schotelt je handige tips voor.

Lokale behandeling versus chemo- en hormoontherapie

Welke behandeling de dokter voorschrijft, hangt af van hoe erg de kanker verspreid is in je lichaam. Wanneer de kanker nog te genezen valt, zal je andere behandelingen krijgen dan wanneer dat niet het geval is. Dan zullen de dokters er vooral voor zorgen dat de ziekte wordt afgeremd en de symptomen worden verlicht. Dokters kijken ook steeds na of de behandeling niet te zwaar is voor de patiënte. Een jonge gezonde vrouw zal bijvoorbeeld een andere behandeling krijgen dan een vrouw boven de 70 jaar.

De behandeling verschilt van persoon tot persoon en hangt af van hoe erg de kanker verspreid is

Een borstkankerbehandeling bestaat meestal uit verschillende behandelingen. Wanneer de kanker niet verspreid is in het lichaam, heb je meestal alleen lokale ingrepen nodig. De kanker wordt dan weggehaald via een operatie of via radiotherapie. Soms wordt de tumor tijdens de ingreep bestraald. Bij een operatie proberen ze steeds de borst te behouden (borstsparende operatie). Wanneer het niet anders kan, wordt er geopteerd voor een borstamputatie.

Bij een operatie proberen chirurgen de tumor volledig te verwijderen. De grootte van de tumor bepaalt hoeveel ze moeten wegsnijden en of er eventueel chemotherapie moet volgen. Een operatie waarbij een borst of beide borsten worden weggenomen, heeft een grote psychologische impact op de vrouw. Het is belangrijk dat je de kans krijgt om goed na te denken over wat je na de operatie wil doen. Wil je een borstreconstructie? Dan kan je kiezen uit een reconstructie met eigen weefsel of met een prothese.

Is de kanker verspreid in het lichaam, dan zal chemo- en/of hormoontherapie nodig zijn. Immuuntherapie is een relatief nieuwe therapie die wordt gebruikt bij tumoren met veel NER2-Neu-eiwitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat de kankercellen snel groeien. Via het medicijn Herceptine worden de eiwitten in de kankercellen aangevallen, waardoor de tumor stopt met groeien. 

Soms wordt er ook weefsel weggenomen bij de oksels, omdat de meeste lymfevaten in de borst leiden naar de okselklieren. Door deze klieren te verwijderen, wordt de circulatie van het lymfevocht verstoord of onderbroken en kan lymfoedeem optreden.

Het syndroom van de dikke arm

Bij lymfoedeem ontstaat een zwelling aan de arm en/of hand aan de kant van de operatie. Het wordt ook wel het syndroom van de dikke arm genoemd. Je merkt dan een zwaar gevoel in de arm of een lichte spanning. Lymfoedeem is vaak pijnlijk en sterk hinderlijk. Het kan zich weken, maanden of jaren na de ingreep ontwikkelen. Deze tips helpen om de kwaal te voorkomen:

  • Vermijd infecties aan de hand, arm en oksel: onthaar je oksels niet met een scheermesje, maar met een crème, ontsmet wondjes meteen en krab insectenbeten niet open.
  • Beweeg je arm voldoende, maar overbelast hem niet.
  • Knel de arm niet af en draag losse kledij.
  • Laat alleen spuitjes prikken aan je niet-geopereerde arm.
  • Als je voor een lange tijd zit, leg je je arm iets hoger door er bijvoorbeeld een kussentje onder te leggen.

Chemotherapie

De meeste bijwerkingen hebben vrouwen van chemotherapie die resterende of circulerende kankercellen vernietigt. Vermoeidheid is de meest voorkomende klacht. Een schema opstellen waarbij je zowel rustmomenten als beweging inplant helpt om de vermoeidheid onder controle te houden. Een dutje van 20 minuten doet wonderen. Je moet je ook niet schamen om hulp te vragen voor het huishouden. Dat is heel normaal. 

Stel een schema op waarbij je zowel rustmomenten als beweging inplant

Andere bijwerkingen zijn haaruitval, misselijkheid, vaginale droogte, constipatie of juist diarree en een droge huid. Op langere termijn kan chemotherapie ook zorgen voor een vervroegde menopauze of onvruchtbaarheid. De bijwerkingen verschillen van individu tot individu. Misselijkheid kan vermeden worden met deze tips:

  • Eet niet drie keer per dag een grote portie, maar eet meerdere malen kleinere porties.
  • Eet licht: gebruik niet te veel kruiden en vermijd sterk geurend voedsel.
  • Eet bewust: kauw traag en blijf even zitten nadat je maaltijd is geconsumeerd.
  • Drink voldoende water.
  • Draag losse kledij.
  • Adem langzaam in en uit of zuig op een ijsblokje als je misselijkheid voelt opkomen.

Leef gezond, blijf gezond

Tijdens en na de behandeling beïnvloedt een gezonde levensstijl het genezingsproces en verlaagt het de kans op herval. Gezond leven is ook de beste manier om borstkanker preventief te bestrijden. Stop met roken, matig je alcoholconsumptie en streef naar een gezond gewicht door voldoende te bewegen en gezond te eten.  En vergeet niet: lachen is het beste medicijn! Deze tips geven we je nog mee voor een gezonde levensstijl:

  • Drink minstens 1,5 liter water per dag.
  • Eet veel groenten, een stuk fruit per dag en matig je vlees- en visconsumptie.
  • Probeer het gebruik van vetten (margarine en boter) te beperken.
  • Stel een realistisch bewegingsschema op: probeer elke dag een half uur te bewegen. Dat mag ook verspreid over de dag, dus drie keer 10 minuten bewegen is even goed als 30 minuten aan een stuk.

Meer weten? Bekijk dan ook dit artikel van Pink Ribbon.

1 reactie

warbout
Probeer eerst de gezonde medicijnen van de Natuurgeneeskunde.
In Zuid America hebben b.v. de Indiaanse bevolking veel meer genezingen d.m.v. mediwiet dan bij ons in het westen door chemische middelen en big farma.
26/07/16 12:55 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels