Deel via

Op uitstap naar de Rupelstreek met de SenNet mailgroep Fotografie!

August 2016
Ze zitten niet stil, de leden van onze mailgroep Fotografie. Eind juni trokken ze naar de Rupelstreek, waar ze de prachtige omgeving op de gevoelige plaat vastlegden. Het weer was hen goed gezind, waardoor ze ten volle konden genieten van deze gezellige dag onder vrienden. Lees hier hun prachtige relaas en vooral: bekijk hun adembenemende foto’s!

Met z'n allen langs de Rupel

Woensdag 22 juni 2016. Prachtig weer om lekker wat te wandelen in de Rupelstreek! Op uitnodiging van een van onze leden, Dumbo0608, vertrokken we met z’n drieëndertigen en minstens evenveel camera’s ’s ochtends richting Boom. Om te wandelen, vrienden terug te zien, iets nieuws te leren en vooral: schitterende foto’s te nemen! Eén dappere deelneemster liet zich niet kennen door haar geblesseerde knie, en vergezelde ons het hele uitje op haar fiets. Super dat ze erbij was!

De gemeente Boom kenmerkte zich vroeger door de vele steenbakkerijen (geleegen), scheepswerven (zaden) en schoen- en pantoffelnijverheid. De Rupel was daarvoor altijd een perfecte transportweg. Tegenwoordig blijft er van deze industrieën nagenoeg niks meer over en is Boom een reconversiezone en residentiële gemeente geworden.

 

De groep werd getrakteerd op een blauwe hemel met schitterende witte wolken, zacht kabbelend water van de Rupel, hoge kranen met bergen grind en dan die mooie oude Weduwe Van Enschodtbrug. Het was via deze brug dat de tanks van Colonel Silvertop op 4 september 1944 op basis van de aanwijzingen van Robert Vekemans de Rupel overstaken en zo een kapitale rol speelden bij de bevrijding van Boom en Antwerpen, zo verhaalde Dumbo de toehoorders.

Het was heerlijk wandelen over de Rupeldijk langs de getijdenrivier. Volgens de legende woonden aan de oever van de Rupel enkele vissers in hutjes, maar wij hebben er alleen gezien in kleine bootjes die rustig langsvoeren. Ook de veerboot lag er te wachten op gasten om overgevaren te worden vanuit Klein-Willebroek.

Bijzonder domein De Schorre

Zwetend en puffend stapten we door naar het Provinciaal Domein De Schorre. De temperatuur liep aardig op, net als het vochtigheidsgehalte. De uitgebaggerde kleiput van 75 ha werd gedeeltelijk teruggegeven aan de natuur en is nu opnieuw ingenomen door prachtige vegetatie. Een ander deel is bestemd als recreatiegebied. De verschillende visvijvers met hun kristalheldere water vormen daar een fraai decor. Ook vind je er restanten van een ringoven en een bagger uit de vroegere steenbakkerijactiveiteit terug.

 

Jaarlijks is het Tomorrowlandfestival te gast in de Schorre. Tienduizenden muziekliefhebbers uit de ganse wereld strijken hier dan gedurende drie dagen neer om hun favoriete dj’s aan het werk te zien en te horen. Voor de tiende verjaardag van dit evenement ontwierp Arne Quinze de Tommorowlandbrug, gedeeltelijk gefinancierd door de festivalbezoekers zelf. Een uniek kunstwerk! Nog een heleboel andere activiteiten worden op het domein georganiseerd, zoals Music for Life, Putteke winter, de kunstenaarsmarkt, de plantenbeurs en nog veel meer. Het domein is volledig toegankelijk en begaanbaar over zeer goed onderhouden wandelpaden, maar niet iedereen had nog goesting of genoeg fut om het helemaal af te wandelen. Ja, de deelnemers van de fotogroep worden een dagje ouder!

Tegen 13.30 komen we aan bij het Steencayken om de inwendige mens te versterken. Dit eetcafé is een sociaal tewerkstellingsproject van de RVA ondergebracht in de meesterwoning van een steenbakkerijbaas. We hebben er genoten van een uitgebreid koud buffet met tomaat gevuld met tonijn, zalmmootjes, gerookte forel, boerenpastei met uitjesconfijt, boerenham, beenham met asperges, kippenboutjes, diverse slaatjes en sausjes, brood en boter.

Het leven in de kleiputten

Na de maaltijd was het opnieuw tijd om de beentjes te strekken, terug naar het vertrekpunt om met de wagen door te rijden naar het Steenbakkerijmuseum op Noeveren, waar de groep enthousiaste fotografen gastvrij onthaald werd. De groep werd in tweeën gesplitst en gidsen leidden ons rond op dit industrieel erfgoed. Zo kregen wij uitleg bij oude dia’s en films van de werken in de kleiputten, het klein maar fijn glasmuseum, nog een rondleiding door de bakoven en tenslotte konden we rondom een Leuvense stoof in een arbeiderswoninkje we de sfeer van weleer proeven. Armoede en kinder- en slavenarbeid trokken aan onze ogen voorbij …

En naar aloude traditie eindigen we onze uitstap rustig: op het koele terras van café ’t Baksteentje op de site om wat te drinken, na te praten en afscheid van elkaar te nemen.

Cijbra en Zaika

  

Alle fotos bekijken

Geprikkeld om lid te worden van de SenNet mailgroep Fotografie?

Dat kan en zelfs volledig gratis! Stuur gewoon een mailtje naar zaikavernaillen@hotmail.com. Zij verwelkomt je met plezier. Zo kan je gratis genieten van professioneel fotografieadvies!

1 reactie

Roland1946
Een prachtige beschrijving van deze mooie uitstap en fantastisch mooie foto's, jammer dat wij er niet bij konden zijn.
13/08/16 08:56 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels