Deel via

Je kan iets doen tegen de grootste gevaren in huis!

August 2016
Dagelijks worden in ons land levens verwoest door de grootste gevaren in huis: brand, koolmonoxide en gasexplosies. Neem daarbij ook nog het risico op overstroming bij extreem weer en je vraagt je af hoe je nog op beide oren kan slapen ’s nachts. Toch kan je je eenvoudig hiertegen beschermen.

 

Het juiste aantal melders

Hoewel het dé beste oplossing is om veilig te zijn van die gevaren, hebben heel wat mensen toch te weinig melders in huis. Je hebt waarschijnlijk wel ergens een rookmelder hangen, maar heb je er ook voldoende hangen? Voel je je wel terecht veilig in je huis? Het antwoord is in 9 op de 10 keer ‘nee’. En dat is levensgevaarlijk!

Meerdere gevaren

Een rookmelder kan zeker en vast je leven redden, omdat je ’s nachts meestal niet wakker wordt als het brandt. Hoeveel rook, stank, warmte en geluid een brand ook maakt, de meeste mensen worden nooit wakker en sterven in de brand, anderen worden te laat wakker waardoor ze ernstig in de problemen geraken. Zelfs lichte slapers worden door de rook vaak niet wakker!

Maar er is nog een belangrijke doder die je ook op de televisie hoort: koolstofmonoxide. En die doder is er zelfs als je overdag of ’s avonds rustig wakker bent. Het gas, koolstofmonoxide, is onzichtbaar en reukloos, waardoor je niet merkt dat je intussen stilaan vergiftigd wordt. Op het moment dat je het doorhebt, is het vaak al (bijna) te laat. Toch is ook een koolstofmonoxidemelder goedkoop en zeer betrouwbaar en kan hij je leven redden. Als je er thuis al één hebt, weet dan dat eentje vaak te weinig is om je voldoende te beschermen.

Iedereen die thuis aardgas heeft, of het nu om te koken is of voor de centrale verwarming, heeft risico op een gaslek of een vergeten fornuis. Ook hiervoor bestaan goede gasmelders, die echter nog onbekend zijn bij het grote publiek. Jammer genoeg hoor je daardoor nog regelmatig op het nieuws over een gasexplosie die een huis helemaal verwoest heeft.

Tot slot is er ook voor iedereen die een risico heeft op overstroming nog de watermelder, die een hels lawaai laat horen zodra hij water detecteert. Hoewel een overstroming vaak niet levensbedreigend is bij ons, kan het wel enorme schade bij je thuis veroorzaken. Op tijd verwittigd worden is dan nuttig, vooral als het ’s nachts zou gebeuren.

Waar en hoeveel rookmelders plaatsen?

In je huis heb je waarschijnlijk 4 of meer rookmelders nodig. Heb jij er zoveel hangen? Waarschijnlijk niet. Toch raden brandpreventieadviseurs volgende locaties aan:  

  • Minstens één rookmelder op elke verdieping.
  • Eén rookmelder op de gang of in de traphal waar de slaapkamers op uitkomen.
  • In elke slaapkamer als de deuren 's nachts dichtgaan.
  • Voor een verhoogde veiligheid ook in de zitkamer en de andere kamers (behalve de keuken).
  • Bovenaan de trap die naar de kelder leidt.
  • Het beste is om alle ruimten waar je doorheen moet als je je huis bij brand ontvlucht, te voorzien van rookmelders.
  • Locaties met een verhoogde kans op brand: heb je thuis een kantoor met veel apparatuur dat al wat verouderd is bijvoorbeeld? Dan is dat een verhoogd risico.

Slik, dat zijn er meer dan je dacht! En om eerlijk te zijn, ook meer dan wij dachten. Dit lijstje werd samengesteld om je op tijd te kunnen waarschuwen. Vergeet je op één plaats zo’n rookmelder, dan kan het noodlot alsnog toeslaan. Wij zijn in elk geval bij ons thuis intussen extra melders aan het ophangen.

Wist je trouwens dat tegenwoordig de nieuwe rookmelders batterijen hebben van 10 jaar? Geen irritant gepiep om de zoveel jaar omdat de batterij leeg is, maar ineens gerust voor een erg lange tijd.

Wist je ook dat rookmelders in huurhuizen sinds dit jaar verplicht zijn? Als je huisbaas of huurder bent, kijk dan zeker de regelgeving na om de woning in orde te maken. Maar eigenlijk moest je helemaal niet wachten op een wet. Rookmelders (en ook de andere melders in dit artikel) plaats je voor je eigen veiligheid het beste gewoon direct.

Opgelet! Je mag géén rookmelders plaatsen op locaties waar mogelijk rook ontstaat die vals alarm kan geven: denk aan de keuken (vlees bakken), de garage (auto) of de schuur (grasmachine, bromfiets). Op deze plaatsen is het risico op brand echter ook erg reëel: denk aan een verstrooid moment waarop je de pan op het vuur laat staan …  Op deze plaatsen is daarom een hittemelder de oplossing. Die reageert niet op rook, maar op de hitte van een brand. Ze zijn daardoor iets trager dan rookmelders, maar ze zijn nog altijd veel beter dan geen melder. Plaats daarom ook niet enkel hittemelders in uw woning: rookmelders waar het kan, hittemelders waar het moet.  

Waar en hoeveel hittemelders plaatsen?

Je plaatst een hittemelder of warmtemelder het beste op de volgende plaatsen:

  • In de keuken,
  • In de garage,
  • In de badkamer (door de vochtigheid werkt een andere melder daar niet correct),
  • In de schuur als er een motor, bromfiets wordt gebruikt,
  • Andere plaatsen waar rook of hoge luchtvochtigheid/damp kan ontstaan die vals alarm kan geven.

Waar en hoeveel koolstofmonoxidemelders plaatsen?


Koolstofmonoxide, kortweg CO
, is de stille doder. Je plaatst het best koolstofmonoxidedetectors of CO-melders vlakbij plaatsen waar het gas zou kunnen ontsnappen of waar je in slaap zou kunnen vallen. Omdat koolstofmonoxide zwaarder is dan lucht, plaats je de melders het beste ergens laag en niet aan het plafond. Volg de handleiding van de melder.

  • Eén in de buurt van je CV-ketel, maar niet in de ruimte van de CV-ketel zelf, dus naast de deur. Het is namelijk normaal dat er een héél klein beetje koolstofmonoxide ontsnapt en dat zou vals alarm kunnen geven.
  • In elke slaapkamer
  • In de woonkamer (als je hier in slaap zou kunnen vallen op bijvoorbeeld de zetel)
  • Elke andere locatie met risico op CO-vergiftiging: gaskachel, gasboiler, open haard … Let op telkens een minimum afstand te houden zodat je vals alarm vermijdt.

Let op! CO-vergiftiging kan voorkomen in zowel nieuwe als in oude panden! Een nieuwe woning verlaagt je kans op CO-vergiftiging dus helemaal niet!

Waar en hoeveel gasmelders plaatsen?

Gasmelders zijn toestelletjes die je gewoon in het stopcontact steekt en niet aan het plafond moet hangen. Ze reageren op aardgas.

Een gasmelder plaats je op de volgende locaties:

  • In de ruimte van de CV-ketel,
  • In de garage of locatie waar je gasmeter staat,
  • In de keuken als je op gas kookt,
  • In de garage als je een LPG-wagen hebt,
  • Andere ruimtes waar er aardgas kan ontsnappen doordat er een aansluiting is, zoals een kelder of tuinhuis.

 

Waar en hoeveel watermelders plaatsen?

Watermelders horen op elke plaats waar het water éérst zou komen. Dat is dus de kelder of als je die niet hebt op de benedenverdieping, bijvoorbeeld de garage. Ook een tuinhuis kan een goede optie zijn.

 

Omdat SeniorenNet gelooft in preventie verkopen we deze melders dan ook al lang in onze webshop. Je kan betrouwbaar en snel de gewenste toestelletjes kopen en ze worden naar je thuis opgestuurd. Handig, snel en veilig!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels