Deel via

8 tips om zuiniger, en dus ook goedkoper, te printen!

September 2016
Je hebt vast al eens gevloekt wanneer je inktcartridges van je printer weer vervangen moesten worden. Dat grapje kost vaak zelfs nog meer dan een nieuwe printer! Maar wist je dat je ook kan printen voor een prikje? Dé manier om flink te besparen, is alternatieve printerinkt te gebruiken. Wat dat juist is en op welke manieren je nog kan besparen, kom je allemaal in dit artikel te weten!

Originele cartridges: duur, duurder, duurst!

/77/Levensstijl/Epsoninkt.jpgPrinters kan je tegenwoordig voor een prikje kopen. Voor een paar tientallen euro’s heb je al een degelijk exemplaar. Hoewel een printer niet duur is, loopt de prijs van de printerinkt vaak de spuigaten uit. Dat ‘grapje’ kost soms zelfs nog meer dan een nieuwe printer! De prijzen van de originele merkcartridges lijken alleen maar duurder te worden. Maar heb je al eens aan een goedkoper en waardig alternatief gedacht?

Klooncartridges

Alternatieve printerinkt is 70 tot wel 90% goedkoper!Steeds meer alternatieve merken voor inktcartridges veroveren de markt. Zij produceren zogenaamde klooncartridges. Dat zijn cartridges van een ander merk dan het origineel, die ook perfect in je printer passen. We maken voor jou een vergelijking tussen de kloon- en merkcartridges.

/77/Levensstijl/HPinktSenNet.jpgPrijs

Met klooncartridges kan je ongelooflijk veel geld besparen. De alternatieve printerinkt is gemiddeld 70 tot wel 90% goedkoper! Hoeveel geld je precies uitspaart, hangt af van je printer en de cartridgeserie die je nodig hebt. Het loont dus absoluut de moeite om bij aankoop van een printer uit te zoeken of er passende klooninkt te koop is.

Maar hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding?

Kwaliteit

Gebruikers zijn het meest tevreden over de verhouding prijs-kwaliteit van alternatieve inkt dan van merkinkt

In heel wat onderzoeken werd de afdrukkwaliteit van merk- en klooncartridges met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat er geen kwaliteitsverschil te merken is bij het afdrukken van zwarte tekstpagina’s. Voor afgedrukte kleurpagina’s valt ook nauwelijks verschil te merken. Bij het afdrukken van foto’s levert de originele printerinkt de beste resultaten op, maar ook de klooninkt leverde verre van slechte resultaten op.

Conclusie: wil je foto’s in dezelfde hoge kwaliteit afdrukken? Dan maak je in die situatie het best gebruik van merkcartridges. Voor gewone afdrukken in zwart of kleur ben je even goed, en zelfs goedkoper, af met klooncartridges.

Kwantiteit

/77/Levensstijl/Canon.jpgNaast het prijsvoordeel kan je op het vlak van de kwantiteit het tweede grootste voordeel halen met klooncartridges. Het is een mythe dat je met alternatieve inkt minder pagina’s kan printen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het tegendeel het geval is. Je kan vaak meer pagina’s afdrukken dan met originele cartridges en dat dan ook nog eens aan een lagere prijs! Win-win!

Houston, we have a problem?

/77/Levensstijl/Canoninkt.jpgEr doen heel wat horrorverhalen de ronde over de schade die klooninkt aan een printer zou veroorzaken. Uiteraard zijn klooncartridges niet vrij van problemen, maar dat zijn de originele cartridges ook niet.

Een probleem dat wel bij klooninkt en niet bij merkinkt voorkomt, is dat de printer de klooninkt niet lijkt te aanvaarden, omdat die de chip van de cartridge niet herkent. Maar dat kan gemakkelijk en snel verholpen worden!

Klooncartridges zijn niet vrij van problemen. Maar zijn originele cartridges dat wel? Wanneer je printer bij het plaatsen van de klooninkt aangeeft dat de cartridge ‘leeg’ is en dat het geen originele cartridge is, kan je soms niet verder printen. Reset dan eerst je printer. Dat doe je door de knipperende knop 5 seconden in te drukken. Dat moet je mogelijks verschillende malen achter elkaar herhalen. Nadien is je printer geschikt om met klooncartridges te printen!

Conclusie: klooncartridges iets voor jou?

/77/Levensstijl/Inkt.jpgUit een enquête van de Consumentenbond gaf de ruime meerderheid van de gebruikers van klooninkt aan meer tevreden te zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van klooninkt dan van originele inkt. Sterk goedkopere printerinkt zónder echt aan kwaliteit in te boeten, wie tekent daar nu niet voor?!

Wil je nóg meer besparen op je printerinkt? Lees dan zeker onze overige 7 tips om zuinig te printen!

Nog 7 tips om zuinig te printen!

  1. Waarschuwing inktcartridge leeg

    Wanneer je inktcartridge bijna leeg is, geeft je printer je een waarschuwing. Negeer die waarschuwing. Meestal kan je nog heel wat pagina’s printen. Vervang de inktpatronen pas wanneer je merkt dat de kwaliteit van je prints er sterk op achteruitgaan, bijvoorbeeld doordat er stukjes tekst wegvallen.

  2. /77/Levensstijl/EpsoninktSenNet.jpgPrint in grijswaarden

    Moet de pagina die je wil afdrukken niet per se in kleur zijn? Print die dan af in het zwart. Gekleurde inkt is namelijk véél duurder dan zwarte inkt. Ga daarvoor naar je instellingen om af te drukken. Klik de optie ‘Afdrukken in grijswaarden’ of ‘Gebruik alleen zwarte inkt’ aan.

  3. Vergelijk cartridgeprijzen

    Het loont enorm de moeite om de prijzen van inktcartridges uit verschillende (online) winkels met elkaar te vergelijken. Dat is zowel voor klooninkt als merkinkt het geval. Met klooninkt bespaar je sowieso het meest, meer bepaald 70 tot 90%, maar door prijsvergelijking kan je bij originele inkt soms ook tot de helft besparen.

  4. Kies een voordelig lettertype

    Het lettertype dat je kiest als opmaak voor je tekst, bepaalt je inktverbruik. Het ene lettertype verbruikt al meer inkt dan het andere. De voordeligste lettertypes zijn: Times New Roman, Verdana, Franklin Gothic Medium en Tahoma.

  5. Incidenteel gebruik printer

    /77/Levensstijl/HP.jpgWanneer je weinig print, verbruiken veel printers toch veel inkt. Er zijn printers die tot drie keer zoveel inkt verbruiken als je slechts af en toe iets print. Dat komt omdat de printer, elke keer wanneer je die opstart, inkt door de spuitmondjes spuit. Op die manier maakt de printer de printerkop schoon.

    Daarom is het beter om je printer aan te laten staan en slechts af en toe uit te zetten. Zo verspil je niet telkens extra inkt, gaan je inktcartridges langer mee en spaar je dus opnieuw heel wat inktkosten uit!

  6. /77/Levensstijl/LaserJet.jpgLaserprinter

    Print je overwegend enkel in het zwart? Dan is het een pak voordeliger om je een lasterprinter aan te schaffen. De inktkosten voor kleur zijn net dezelfde als bij andere printers, maar goedkoper bij zwarte inkt.

    Een ander reden waarom je inktkosten bij laserprinters lager zijn, is omdat zij geen toner gebruiken als de printer niet wordt gebruikt. Besparingen op vele vlakken dus!

  7. Online inkt kopen

    Online via een webshop is (alternatieve) printerinkt meer dan de helft goedkoper dan in de gewone winkel Waar je echte koopjes kan doen voor printerinkt, is online via de webshops. Webwinkels bieden inktcartridges vaak meer dan de helft goedkoper aan dan je ze in de gewone winkels kan vinden. Daarnaast kan je online ook erg goed alle prijzen vergelijken. In de winkelstraat is de kans overigens erg klein dat je precies de goedkoopste (kloon)cartridges vindt. Online zoeken, is de goedkoopste vinden!

    Wij hebben het zoek- en vergelijkwerk voor jou alvast wat gemakkelijker gemaakt. In de SenNet Shop vind je de goedkoopste klooncartridges én je krijgt daar zelfs meer inkt voor in de plaats! Je bespaart dus dubbel zoveel!

Heb je een printer van het merk Canon, Brother, HP of Epson? Rep je dan naar de SenNet Shop en doe de ‘inktkoop’ van je leven! Klik hier voor een overzicht van onze cartridges.

                    

14 reacties

Lgelders
Niet bang zijn om alternatieve inkt of inktpatronen te gebruiken. Gebruik deze al jaren op mijn beide Canon Pixma printers zonder enig probleem.
6/09/16 13:14 REAGEER
achiel1
zo'n reuzegroot prijsverschil is er wel niet, maar voor de rest klopt het.
6/09/16 14:05 REAGEER
michelinehilderson
Ik heb een canonprinter mp520 aangekocht een 5 tal jaar geleden, maar heel, heel weinig gebruikt. Nu was er op eens een vermelding, nadat die maanden niet werd gebruikt, dat de printhead niet de juiste was. Kan iemand mij hierover inlichten?
6/09/16 15:08 REAGEER
dannyvandenbroeck
kijk op het net naar inksquid of je printer er tussen staat.nog, (veel) goedkoper!
6/09/16 15:28 REAGEER
freddyvannieulande
In Middelburg is een na vul station 10 euro per cartridge, werkt prima!
6/09/16 15:28 REAGEER
Luus
Ook aan 10 € in Gent St.Pietersnieuwstraat 222 - ik ga daar steeds.
9/09/16 20:06 REAGEER
DenOuwe
Hallo Iedereen,
Ik wil het goed nieuws verhaal toch wel wat nuanceren: ik bezit een HP printer (HP Envy 4500) en had al een paar keer alternatieve cartridges online gekocht en gebruikt. Ik kreeg dan wel een foutboodschap dat het niet de originele maar herbruikte cartridges waren, maar verder was er niets aan de hand. Maar de laatste maal liep het wel fout: de printer deed het helemaal niet meer, ondanks het toepassen van de procedure die de leverancier had opgegeven. Wat ik ook probeerde niks wou helpen. Ik wou mij al een nieuwe printer aanschaffen. Tot ik als laatste test toch maar 2 originele cartridges aanschafte en deze probeerde, toen liep alles weer gesmeerd. Vanaf nu toch maar originele HP-cartridges gebruiken, ik ben wel van plan om geen HP meer aan te schaffen als deze printer de geest geeft. Misschien zijn andere merken minder kritisch.
6/09/16 17:29 REAGEER
jacobus
Hoy beste mensen mijn ervaring met de Printer zijn ook niet zo geweldig ! HP is een merk dat je printer als hun eigendom blijft behandelen , ik heb een dubbele patroon van HP zwart genomen ,wat schets mijn verbazing ze is nog driekwart vol maar ik krijg steeds de melding dat ik deze moet vernieuwen , de aankoop datum is te lang geleden ze geven nu geen garantie bij problemen , nou en ik negeer de berichten gewoon , gr jac
6/09/16 21:14 REAGEER
akkefietje
Ik bezat ook een HP-printer . Via internet had ik twee sets alternatieve inkt gekocht. Ik heb ze nadien kunnen weggooien want mijn printer bleef steeds zeggen dat het geen originele waren.Voor mij nog enkel de originele inkt.
groetjes
6/09/16 22:21 REAGEER
Oldie1949
Patronen zelf vullen, is veruit het goedkoopst !
7/09/16 09:35 REAGEER
juanpiedra
Wel ik kan alleen maar melden dat ik een voorval heb gehad met mijn Canon printer tijdens het gebruik van alternatieve printerinkt. Ineens marcheerde die niet meer en ik kreeg inktlekken! Voor ze naar de winkel te brengen heb ik de patronen eruit gehaald en er oude originele ingestoken. Een paar dagen erna kreeg ik van de winkel een bericht dat de garantievoorwaarden niet konden gelden omdat ik alternatieve inkt gebruikt had!! Hoe ze het kunnen zien weet ik ook niet maar het was wel een feit. Dus daar stond ik dan! Dus voor mij ... nooit meer alternatieve inkt die zogezegd veel goedkoper is. Bekijk een de markt ... en dan ga je zien dat je bij www.123inkt.nl zeer goedkope originele printerinkten vindt en nog veel meer ander bureaumateriaal. Je betaalt wel iets van portkosten (4,95 € voor België) maar als je ze kunt groeperen met familie of vrienden is die extra portkost te verwaarlozen.
7/09/16 12:09 REAGEER
justo
Ik ben er in geslaagd om een semiprofessionele printer te verknoeien met navulpatronen,het ging een jaar goed tot de spuitmonden verstopten en niets heeft geholpen.kostprijs +- 650 eu
8/09/16 19:55 REAGEER
Robifoto
Ik weet niet wat sommige personen met hun printer-cartridges uitsteken, maar mijn verhaaltje hierbij helpt misschien ook iets de wereld uit:
Ik ben fotograaf, niet meer beroepsmatig bezig maar toch veel pro materiaal ter beschikking, al vele jaren... Eerst Epson, dan HP en sedert 8 jaar Canon.
Printers van alle slag, klein en groot tot zeer groot. De eerste twee soorten gebruik ik voor foto's tot A3 op alle dragers met huismerk 123inkten. Na deze reeds lange periode nog geen enkel probleem gehad.
Op de grootformaat printer gebruik ik de originele cartridges (12 stuks van 130 ml) dus bijna 10x zoveel inkt als een klein patroon maar in vergelijking veel goedkoper. Dit origineel kost mij +- 56euro
Dat is 5,6 euro per klein patroon van 13ml. (1/3 tot 1/2 verschil)
Nu eens technisch: Alle printers, of ze nu groot of klein zijn hebben inwendig een slede met gewatteerde sponsjes, die na verloop van enkele maanden/jaren vol raken met restinkt... eens die verzadigd zijn kan de printer een foutmelding geven waarna de meeste gebruikers overgaan tot de aankoop van een nieuwe printer, want niets help meer!
Indien je wat handig bent met een schroevendraaier kan je (meestal) de onderplaat eraf halen en alternatieve nieuwe sponsjes in die gleuven plaatsen... zodoende kan je je printer terug voor een langere periode gebruiken.
Pro grootformaat printers gebruiken speciale reiniging- cartridges die wanneer deze vol zijn gewoon worden vervangen in een slede onderaan de printer.
Overweeg als je veel print of mooie prints wil maken om uw keuze te leggen bij de aankoop van een pro - printer. De aankoop is duurder maar in inktverbruik op termijn veel goedkoper.
Het gezegde goedkoop is niet altijd beterkoop klopt voor deze materie.
17/09/16 19:13 REAGEER
paulclaes
Kocht een paar jaar kloon cardtridges bij 1.2.3 met succes, tot plots de inkt uit mijn
printer kwam gelopen.
Nog eens geprobeerd met andere maar het resultaat was hetzelfde, ik heb dan volgens
de instructies reparatie cartridges bestelt maar printen lukte niet meer.
Heb dan maar nieuwe printer gekocht en eerlijk gezegd ik durf geen klonen meer kopen
De oorzaak daarvan zou volgens een kenner liggen aan het feit dat de inkten zodanig
verdund worden (daarmee veel goedkopere prijs) dat de inkt de printer beschadigd.
19/09/16 12:00 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels