Deel via

Heil en onheil van single zijn

Single zijn; sommigen kiezen er bewust voor, anderen verloren hun partner door echtscheiding of overlijden. De ene is perfect gelukkig in zijn of haar solorol, terwijl de ander toch hunkert naar een maatje. Hoe het ook zij, single zijn is niet altijd even gemakkelijk. Lastige momenten zijn onvermijdelijk, maar toch biedt het tegelijk heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo kan het volgens relatiecoach Ilse Reynders een fase zijn met heel wat vrijheid waarin je jezelf weer beter leert kennen, je je comfortzone uitbreidt en dat kan gepaard gaan met heel wat positieve gevoelens.

Onheil

Ook al slaag je erin je leven als single op een positieve manier vorm te geven, dan nog is het niet altijd rozengeur en maneschijn en zullen er ongetwijfeld moeilijke situaties opduiken.

Gemis aan intimiteit

Wat ik bij singles vaak hoor is het gemis aan ‘thuiskomen’ bij een partner. Leuke ervaringen delen na een fijne dag, ventileren na een zware werkdag, een schouder om eens op uit te huilen, een klankbord vinden … Ook het gemis aan affectie, lichamelijke intimiteit en seksualiteit valt soms zwaar.

Eenzaamheid

Het is niet altijd evident om alleen te zijn of alleen dingen te ondernemen. Een gevoel van eenzaamheid kan je overvallen als je weer een avond alleen thuis bent, maar ook in gezelschap van andere koppels kan het gemis aan een partner de kop opsteken. Ook de feestdagen zijn voor sommige mensen moeilijke momenten. Het kost soms energie om alleen voor jezelf te koken, alleen naar een feestje te gaan of je vakantie in te vullen.

Je staat er alleen voor

Alleen beslissingen moeten nemen is soms lastig: de aankoop van een auto, herstellingen aan het huis, opvoeding van de kinderen … Daarbij mis je soms overleg met een partner. Singles willen vaak niet afhankelijk zijn van anderen, maar het kan deugd doen om toch eens steun of een klankbord te zoeken bij familie of vrienden.

Ook je inkomen als alleenstaande zie je vaak een stuk dalen. Dat kan angst met zich meebrengen. Het is zoeken naar hoe je rond kan komen met een beperkter budget. Het gevoel ‘het met minder te moeten doen’ valt soms zwaar.

Heil

Toch kan single zijn heel wat betekenen voor je persoonlijke ontwikkeling. 

Vrijheid

Na een relatie is het weer wennen om alleen te zijn. Plots heb je alle vrijheid om te doen en laten wat je wil en eigen keuzes te maken. Dat is meteen een van de grootste voordelen van het single zijn. Singles zonder kinderen of van wie de kinderen al het huis uit zijn hebben heel wat tijd om allerlei activiteiten te ondernemen en moeten hierbij weinig rekening houden met anderen. Ook van singles met kinderen hoor ik vaak dat ze genieten van deze vrijheid. Hoewel een co-ouderschapsregeling sowieso gepaard gaat met gemis, geeft het ouders ook de kans om er ten volle te zijn voor de kinderen in de week dat ze bij hem of haar verblijven. In de kindvrije week heeft men dan de kans om meer tijd in het werk te investeren of in eigen activiteiten en contacten.

Alleen leven geeft je ook de kans om weer dichter bij jezelf te leven en je eigen waarden en normen centraal te stellen. Misschien voelde je je wel verstikt de laatste jaren in de relatie en is het een verademing om de dingen te doen zoals je zelf wil.

Moment van reflectie

Dat gevoel van vrijheid kan net ook wat beangstigend zijn omdat je het gevoel hebt er alleen voor te staan of alleen verantwoordelijkheid over je leven te dragen. Dat zorgt ervoor dat men soms heel snel weer een nieuwe relatie aangaat. Toch is het zinvol om even de tijd te nemen om te investeren in je persoonlijke ontwikkeling en om eventueel terug te blikken op je vorige relatie en te kijken wat je eruit kan leren. Waar sta je nu in je leven? Wat is belangrijk voor je? Hoe wil je je leven verder invullen? Waar is het misgelopen in de relatie? Wat is hierin jouw aandeel? Wat vind je belangrijk voor een mogelijke nieuwe relatie?

Valerie is een jaar gescheiden. Haar man had tijdens hun huwelijk al een hele tijd een relatie met een andere vrouw. Toen haar man aangaf te willen scheiden kwam dat voor haar als een donderslag bij heldere hemel. Zij had dat helemaal niet zien aankomen en vraagt zich nog steeds af wat er mis was in hun relatie. Zij voelde zich goed en gelukkig en begrijpt niet dat haar man er een andere relatie op nahield. Valerie slaagt er niet in haar leven als single op poten te krijgen. In haar relatie deed ze alles samen met haar man. Ze had weinig eigen activiteiten of contacten met vrienden omdat ze daar geen behoefte aan had. Ze stelt zich steeds weer de vraag ‘Wat is er mis met mij dat mijn man voor een andere vrouw koos?’.  Dat maakt haar erg onzeker en speelt haar parten in haar huidige contacten. ‘Wanneer ik eens afspreek met vroegere vrienden of nieuwe mensen leer kennen heb ik de neiging om de reacties van anderen te “scannen”. Ik heb snel het gevoel dat ze me niet interessant vinden en trek me dan terug.’ Voor Valerie zal het de uitdaging zijn om weer zelfvertrouwen te krijgen en te durven geloven in zichzelf zodat ze haar leven verder positief en zinvol kan uitbouwen. Ze heeft ook behoefte om haar relatie onder de loep te nemen en zicht te krijgen op wat er is misgelopen.

Ontdek de mogelijkheden

Single zijn biedt de mogelijkheid om jezelf goed te leren kennen. Het is een periode waarin je jezelf in allerlei situaties kan ontdekken. Het geeft je ook de kans om weer te doen wat je vroeger deed en waar je tijdens je vorige relatie misschien niet meer aan toekwam. Maak eventueel een lijstje van wat je altijd al eens hebt willen doen en voer dat uit. Leer ook plezier te hebben in het leven zonder partner. Heel wat singles starten met een nieuwe hobby of doen dingen die ze nog nooit gedaan hebben zoals alleen naar een museum gaan, alleen mee op groepsreis gaan. Ook het investeren in (vroegere) vriendschappen maakt dat je netwerk verbreedt en je ook weer nieuwe mensen leert kennen. Je lid maken van een singlesorganisatie en samen met gelijkgestemden leuke dingen doen en eens uit je comfortzone stappen kan heel deugddoend zijn.

Stefanie is al een tijdje single. Haar man had een andere relatie en is bij haar weggegaan. Het heeft haar enkele jaren tijd gekost om over haar verdriet heen te komen. Ze klopt bij Altero aan omdat ze zich klaar voelt voor een nieuwe relatie. Het laatste jaar heeft ze naar eigen zeggen een klik gemaakt en is ze opnieuw in zichzelf gaan investeren. Ze heeft zich lid gemaakt van een fietsclub en kan weer naar hartenlust sporten, iets wat jaren op een laag pitje heeft gestaan omdat er in haar gezin weinig tijd voor was. Samen met een vriendin heeft ze een abonnement genomen in het cultureel centrum. Hoewel ze het graag anders had gezien, geniet ze nu met volle teugen van het single zijn. ‘Ik heb steeds klaargestaan voor mijn gezin en steeds gezorgd voor anderen. Het doet deugd nu mezelf wat meer centraal te kunnen zetten en die dingen te doen die ik jarenlang “geparkeerd” heb.’

 


Wil je graag meer horen over alle aspecten van het single zijn, kom dan zeker naar de lezing die we organiseren op zondag 9 oktober: De nieuwe single door Maureen Luyens en Griet Demeter. Voor meer info, klik hier. 


Ben jij (opnieuw) single? Hoe ervaar je dat? Vertel het ons in de reacties!


 

Auteur: Ilse Reynders

7 reacties

vankucharles
oki
12/09/16 20:29 REAGEER
vankucharles
yes x
12/09/16 20:29 REAGEER
Hugoo
?
13/09/16 17:37 REAGEER
Hugoo
Aan te raden lectuur: "Solo" van Nathalie Le Blanc, uitgeverij De Bezige Bij.
13/09/16 17:36 REAGEER
wildlife
Na 42 jaar mistrouwt te zijn geweest, nu reeds 12 jaar weduwe, heb mij nog nooit zo goed gevoeld. Eindelijk mijn eigen baas, seule maitre a bord, zàààààlig . Vrijheid, blijheid , zeg ik maar ;)))))))))))))
13/09/16 23:14 REAGEER
Ottobelg
Ben al sedert 1995 single en met de jaren nooit nog naar gezelschap verlangd. Heel gelukkig met mezelf als beste vriend, niet meer iedere beweging te moeten uitleggen, geen rekening meer te moeten houden "met" want met mij werd nooit rekening gehouden, zelfs geen mening gevraagd, ze deden maar op, egocentrische personen die veinzen te houden van en denken dat je bezit bent omdat men leeft voor die persoon. Geen schrik meer hebben om misbruikt, belogen en bedrogen te worden. Ik leef met volle teugen en geef nu graag aan wie het echt nodig heeft en niet zomaar grillen. Als ik al eens nood heb aan sociaal contact ga ik de straat op en praat met iedereen om daarna voldaan terug te keren naar mijn gelukzalig heiligdom, mijn koninkrijk, waar eenzaamheid mij onbekend is, weet elke minuut wat te doen. Beter zo dan in slecht gezelschap.
15/09/16 23:21 REAGEER
wildlife
Wowwww :))))))))
17/01/17 03:15 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels