Deel via

Wat hebben gevoel en zelfbeeld gemeen met elkaar?

November 2016
Healing coach Isabelle Lambrecht hoorde onlangs de volgende uitspraak: ‘Wat hier wordt beschreven, begin ik nu te ervaren. Mijn gevoel is de drager van mijn zelfbeeld.’ Die opmerking druiste in tegen haar ‘gevoel’ en het zette haar aan het denken. Zo merkt ze dat er nog heel wat verwarring is bij veel mensen rond voelen en emoties. Ze legt uit dat een zelfbeeld wordt gevormd en is gedragen door emoties totdat jij je gevoel volgt en vreugde ervaart in je leven.

Voelen en emotie, het duaal concept

Om duidelijk richting te kunnen geven aan je leven en contact te maken met wat je wilt en wie je bent, is het belangrijk om te onthouden dat alles duaal is. Duaal wil zeggen dat het bestaat uit twee delen en vanuit die twee delen ontstaat een vormgeving/schepping. De onderstaande afbeelding schetst waaruit onze duale wereld bestaat.           

                    

De afbeelding toont dat gevoel bij de ziel hoort en denken bij het ego. Beide polen zijn van levensbelang om een vervullend leven te kunnen leiden op aarde. Leef je echter in één pool dan lijd jij je leven in plaats van het te leiden. Je staat dan als het ware op één been en bent gemakkelijk om te gooien. Om stevig op je eigen benen te staan is het nodig om beide polen te integreren. Daarmee bedoel ik dat je je ziel en gevoel als leidraad gebruikt en je ego en denken als uitvoerder of vormgever. Of simpeler gezegd: dat je je gezond boerenverstand gebruikt om je leven zo mooi en verrijkend mogelijk te maken.

Wat is gevoel wel en wat is het niet?

Zolang jij je angstige ego (= je denken) als kompas gebruikt, blijft je ziel (vreugde) buiten je leven. Gebruik jij echter je gevoel als kompas, dan treed jij buiten de vaste vertrouwde paden (maskerade) en bewandel je jouw unieke pad.

Je gevoel heeft maar één functie en dat is je tonen wat je zielepad is. De ondertoon van je gevoel is altijd liefde. Het heeft niks te maken met je zelfbeeld, want het is je connectie met je ziel. Alles wat je ‘overkomt’ is echter tastbaar, dus een emotie en verbonden met je ego/denken. Als iets je pijn doet, dan is dat een bedenksel van je ego, want niks kan jou pijn doen, tenzij jij daar in gedachten toestemming voor geeft. Dus als jij met een (onbewuste) gedachte leeft dat mensen je niet respecteren en waarderen, dan zal jij enkel zulke opmerkingen horen of erger nog, een goedbedoelde opmerking interpreteren volgens je onbewust denkprogramma. En dan trek je pijnlijke ervaringen aan. Je onbewuste programmatie is iets dat aangeleerd is vanuit je kindertijd en dat je hele leven en ervaringen kleurt tot jij je je er bewust van wordt en dit programma loslaat.

Geloof jij dat deze wereld prachtig en boeiend is? Dan zullen je ervaringen hetzelfde weerspiegelen

Wat de meeste mensen ervaren, is datgene waar ze voor openstaan en waar ze in geloven. Geloof jij dat deze wereld prachtig en boeiend is? Dan zullen je ervaringen hetzelfde weerspiegelen. Geloof jij echter dat de wereld je vijand is? Dan zullen je ervaringen aanvoelen als pijnlijk en vijandig.

Het gevoel is dus niet de drager van het zelfbeeld. Gevoel is dat wat je juist niet kan/wil benoemen omdat het een zijn, een weten is. Het is af. Zodra je het kan/wil benoemen, zodra het iets kan dragen, is het een emotie en oordeel.

Het is allemaal heel subtiel, maar dat is net wat de ziel ook is: energie is subtiel.

De levenscyclus in 10 stappen

 

1 Je begint als afhankelijke baby 2 die in contact komt met het oordeel van je omgeving. 3 Dat kwetst je en 4 ‘vergiftigt’ je denken. 5 De programmatie van je 6 overlevingsmasker is er, waardoor 7 dezelfde scenario's herhaald worden. 8 Inzicht/kennis is nodig om je 9 eigen wijsheid te ontdekken zodat je terug 10 vrij wordt.

Hoe meer inzicht je krijgt in het mechanisme van je denken, hoe meer kans je hebt op bevrijding.

De bovenstaande eenvoudige afbeelding is een gemakkelijke tool om je te leren bewust te worden vanuit welk been jij leeft. Het zal je helpen om stevig op beide benen te staan.

Wat belangrijk is, is dat je je gevoel/ziel tot kompas maakt. Probeer alles wat je vreugde en plezier bezorgt te vergroten in je leven en alles wat je onrust, irritatie en angst bezorgt zo beperkt mogelijk te houden. Sta er dus even bij stil wanneer je denkt/handelt vanuit angst en zet dat dan om naar een gedachte gedragen door liefde en vrijheid.

Voorbeeld
Ik zal mijn rekeningen niet kunnen betalen = angst
=> omzetting naar liefde: Ik weet niet hoe ik mijn rekeningen zal betalen, maar ik weet dat het antwoord in mij zit en stel me nu open voor nieuwe inzichten.

Doordenkertje: Waarom zitten alle antwoorden in jou? Het antwoord lees je in mijn volgend artikel.

Auteur: Isabelle Lambrecht

3 reacties

aronjaco
Uw voorbeeld doet me denken aan zelfredzaamheid .Men moet inderdaad de angst omzetten in durf of basis van creativiteit binnen een maatschappelijk kader. Rede en gevoel in evenwicht betekent naar mijn mening inderdaad de weg naar die zelfredzaamheid. Dat evenwicht kan slechts voorhanden zijn bij een sterke persoonlijkheid dacht ik zo.
15/11/16 10:23 REAGEER
IsabelleLambrecht
Hallo aronjaco. Het is mijn ervaring dat elke mens een sterke persoonlijkheid is. De één geeft die sterkte vorm in een slachteroffer rol, de ander in een actieve groeirol.
Het is mijn ervaring dat die zogenaamde slachteroffers bere sterke persoonlijkheden zijn. Ze klampen vast, eisen en zuigen je leeg als een niets ontziende tornado.
Het is net als kernenergie. Of je laat er de boel mee ontploffen of je geeft er opbouwende energie mee. De kracht is echter altijd gelijk, enkel de toepassing is anders.

Maar je stelling dat enkel balans en integratie van beide polen tot een evenwicht leidt, klopt. Maar elke persoon is meesterlijk in zijn rol, is het nu een slachtofferrol of een krachtige rol, beiden zijn even sterk.
15/11/16 16:38 REAGEER
IsabelleLambrecht
Oeps naam vergeten, mvg isabelle lambrecht
15/11/16 16:39 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels