Deel via

Tegenstanders Zwarte Piet willen op termijn ook de Sint liquideren

November 2016
De hetze tegen de ‘racistische’ Zwarte Piet in Nederland is dan toch naar Vlaanderen overgeslagen. Wat in Nederland, vooral boven de Moerdijk, tot een tragikomische staatszaak uitgroeide met veel verbaal en zelfs fysiek geweld, is nu ook in Vlaanderen een hot topic. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gaan hier nog niet op de vuist, maar het fanatisme tegen het traditionele Sinterklaasfeest begint het groteske verzet in Nederland te evenaren en dreigt het zelfs te overtreffen.

Hoor wie klopt daar, kinderen? 

Twee jaar geleden dachten we nog dat links, ‘politiek correcte’ politici en geestverwante organisaties er in Vlaanderen niet in zouden slagen dit aloude typische en onschuldige kinderfeest te bederven.

Het tegendeel is waar. De Vlaamse Zwarte Piet-haters hebben immers niet alleen (met vertraging) het voorbeeld van Nederland nageaapt in de strijd tegen de traditionele Zwarte Piet, ze hebben er nog een schepje bovenop gedaan. Inmiddels hebben ze Vlaanderen gebombardeerd tot gidsland tegen Sinterklaas en zijn knechten - excuseer, ‘politiek correct’ klinkt dat dan als ‘polyvalente gelijkwaardige medewerkers of assistenten’.

Niet te gauw van racisme spreken

Het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van rassendiscriminatie verstaat onder raciale discriminatie 'elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten.' Daarvan is dus geen sprake bij de huidige Sinterklaasviering, ook niet ten aanzien van Zwarte Piet. Het belangrijkste argument van de tegenstanders van Zwarte Piet is niet dat hij (anno 2016) slecht behandeld wordt, maar herinnert aan en het slachtoffer was van racisme en slavernij tegen de Afrikaanse bevolking in lang vervlogen tijden. Dat is wel erg ver gezocht en absoluut geen geldig argument om het huidige Sinterklaasfeest, dat er in de eerste plaats voor kinderen is, te bederven door morele en kortzichtige scherpslijperij. We moeten oppassen om te pas en te onpas het woord 'racisme' in de mond te nemen en te misbruiken om bepaalde politieke en andere doeleinden te bereiken. Op die manier bestaat het gevaar, dat de term 'racisme' op den duur niet meer serieus wordt genomen.

Zowel in Nederland als in Vlaanderen geeft de overgrote meerderheid van de bevolking echter ondubbelzinnig te kennen: ‘Handen af van Zwarte Piet’. Maar deze zwijgende meerderheid wordt totaal genegeerd en moet het in beide landen afleggen tegen de fanatieke tegenstanders van Zwarte Piet. Die worden gesteund door vooral linkse en aanverwante media, mensenrechten-, onderwijs- en andere organisaties, waaronder ook enkele uit het katholieke kamp. Opmerkelijk is dat politici in beide landen (enkele uitgezonderd) zich niet graag in deze discussie mengen. Kwestie van hun kiesvolk niet tegen de borst te stuiten. Zij begrijpen maar al te goed dat de hetze tegen Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest in het bijzonder hen stemmen zou kunnen kosten.

Overgrote meerderheid zegt: Handen af van Zwarte Piet!

Het is in eerste instantie het Vlaams-Nederlands Huis 'deBuren' in Brussel dat in Vlaanderen het initiatief heeft genomen in de strijd tegen Zwarte Piet. Meer bepaald directeur Wim Vanseveren lanceerde onlangs samen met tv-zenders als Studio 100, Ketnet en VTMKzoom, het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland (Colruyt) een 'Pietenpact, zonder raciale stereotypen'. Ook de christelijke vakbond ACV, die niets te maken heeft met deze kwestie, heeft zich bij dit front tegen Zwarte Piet aangesloten. deBuren beweert een jaar lang aan een 'breed draagvlak' te hebben gewerkt voor dit initiatief. De vraag is wel of deBuren de Vlaamse en Nederlandse subsidies (geld van de belastingbetalers) wel mag gebruiken voor deze campagne tegen Zwarte Piet.

‘Turks uiterlijk voor de Sint ...’

Het pact komt erop neer dat het donkerzwart geschminkte gezicht van Zwarte Piet, zijn rode lippen, oorbellen en pruik met zwarte krullen voortaan taboe zijn vanwege hun ‘raciale karakter’. Opmerkelijk is dat, afgaande op de reacties in de pers (o.a. De Standaard), op de sociale media en het internet, de overgrote meerderheid het daar totaal niet mee eens is. Zelfs een groot deel van de Afrikaanse gemeenschap in dit land wil de oorspronkelijke Zwarte Piet niet weg omdat ze hem in vele gevallen niet in verband brengt met racisme en slavernij. Wat het pact vanaf 2017 wel wil toelaten, zijn roetveegpieten, regenboogpieten of ongeschminkte pieten. Waarschijnlijk zijn pieten met een rood of geel gezicht ook persona non grata, want die doen denken aan Indianen en Chinezen, die in een ver verleden ook niet altijd netjes door blanken werden behandeld.

Dan is er nog een uiterst bizarre voorstel dat onder de tegenstanders van Zwarte Piet circuleert om ook Sinterklaas van het toneel te doen verdwijnen. Daarbij wordt als argument aangewend dat de Sint helemaal geen heilige is, maar als een uitbuiter van slaven (zijn Zwarte Pieten) moet worden beschouwd. Tot nu toe zijn de tegenstanders er wat de Sint betreft alleen in geslaagd hier en daar het kruis van zijn mijter verwijderd te krijgen en hem zo te ‘ontchristelijken’ (omdat het andersdenkenden zou kunnen storen). Er gaan nu bij de tegenstanders ook stemmen op om Sinterklaas het uiterlijk van een Turkse man te geven omdat hij oorspronkelijk vanuit Turkije afkomstig was. Daarmee scheppen ze wel een nieuw probleem, want menig Turkse man, zeker uit het oosten van het land, heeft een licht gebruinde huid. Dan moeten ze daar weer tegen ten strijde trekken! Tot zover dit knotsgekke voorstel. 

Overigens is de bewering dat er een breed draagvlak zou bestaan voor het Pietenpact, zoals deBurenbaas Vanseveren wil doen geloven, hoogstwaarschijnlijk totaal onjuist. Het is niet omdat kopstukken van genoemde tv-zenders en organisaties het pact omhelzen, dat ook de niet-geraadpleegde luisteraars, kijkers en leden dat zouden doen. De hevige reacties op de sociale media en het internet noodzaakten het kamp van de tegenstanders trouwens niet voor niets de ondertekening van het pact uit te stellen tot na het Sinterklaasfeest van 6 december.

‘Piet moet helemaal weg’

De tegenstanders van Zwarte Piet zullen hun strijd vanaf dan hoogstwaarschijnlijk verharden, zeker als het aan het Minderhedenforum ligt. Dit forum van de etnisch-culturele minderheden in België juicht het pact toe, maar weigert het voorlopig te ondertekenen. De bezwaren van het forum komen erop neer dat directeur Wouter Van Bellingen het maar slappe kost vindt en veel verder wil gaan. Als belangenbehartiger van mensen met een migratieachtergrond zegt hij in diplomatieke bewoordingen ‘er niet van overtuigd te zijn dat Zwarte Piet gehandhaafd moet worden’. In normale mensentaal betekent dat dat het Mensenrechtenforum de figuur van Zwarte Piet wil liquideren, of zijn gezicht nu zwart, geel, blauw of rood is.

Vijftig jaar geleden zou u als vrouw aan de haard zitten en ik in een kooi in de Expo in Brussel.

Van Bellingen wil daarover na Sinterklaas een dialoog aangaan met deBuren en alle medeondertekenaars van het pact. Om zijn argumenten kracht bij te zetten, kwam hij dezer dagen op tv met het verhaal dat hij door zijn zwarte kleur op de Expo ‘58 in Brussel in een ijzeren kooi opgesloten zou zijn ... Wat moeten we denken van zo’n groteske opmerking? Wie het weet, mag het zeggen.

(Op de website van DeBuren is de tekst van het Pietenpact overigens te raadplegen en kan het digitaal worden ondersteund door wie zich daartoe geroepen voelt.)

Overbodige discussie

Voor N-VA-voorzitter Bart de Wever bestaat er in Vlaanderen helemaal geen probleem meer rond Zwarte Piet. Hij noemt het Pietenpact totaal overbodig. Volgens De Wever was het probleem vorig jaar al opgelost met de ‘roetpiet’. De Wever: ‘Zo voelt niemand zich beledigd en blijft een respectvolle traditie in stand. Het is toch ook nog altijd kindvriendelijk. Het blijft Zwarte Piet.’ Hij vraagt zich af waarom de tegenstanders zich desondanks als zeurpieten blijven gedragen. Het is toch normaal dat de Vlamingen een beetje respect vragen voor hun cultuur en tradities. Het antwoord op de vraag van de Wever is eenvoudig. De tegenstanders van Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest behoren tot diegenen (ook enkele politieke partijen) op wier agenda ook de afschaffing van de christelijke en andere feestdagen staat met het doel onze Europese waarden en tradities te grabbel te gooien.

Geen subsidie meer

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans vindt de houding van het Minderhedenforum in de Pietenpactdiscussie duidelijk te ver gaan. Zij gelooft niet dat deze organisatie voor haar achterban spreekt: ‘Ik heb genoeg contacten met de allochtone gemeenschap om te weten dat het protest tegen Zwarte Piet daar niet breed gedeeld wordt. Meer nog, het gaat om enkelingen die het debat verzieken. Dat is erg voor alle kinderen die nog in Sinterklaas geloven en voor alle anderen die nog genieten van deze fijne traditie.’ Homans is niet van plan om met zich en met de belastingbetaler te laten sollen: ‘Als het Minderhedenforum deze Zwarte Piet-onzin blijft uitkramen, krijgt de organisatie geen subsidies meer.’

Conclusie: het is onaanvaardbaar dat onze samenleving moet buigen voor een kleine groep radicalen die willen bepalen hoe we Sinterklaas moeten vieren en hoe niet. Wanneer deze groep fanatici blijkbaar een grenzeloze hekel heeft aan dit feest, staat het hen toch vrij het niet te vieren. We leven hier toch niet in Noord-Korea. Maar het kan natuurlijk niet zijn dat ze het Sinterklaasfeest voor iedereen willen verpesten door hun mening als een eis aan de samenleving op te leggen.

Auteur: Jan Schils

37 reacties

jeanl
helaas is elke reactie er eentje te veel. voor sommige muggenzifters heeft alles wat je schrijft, doet of voorstelt een racistische tint. laat ze verder in hun vet koken. voor ons blijft piet piet en de sint sint zoals ze zijn.
18/11/16 21:11 REAGEER
rolanddebaets
waar gaan we naar toe, het enige waar het nog op aan komt is dat men zò onverdraagzaam is geworden en men op alles en nog wat is gaan reageren ! ! ! Sedert de komst van de tv en de pc's is men zo afgestompt geworden en kent men zelfs soms zijn naaste buren niet meer. leg me nu eens uit wie er zo eigenzinnig is geworden om zwarte piet nu te verbieden. gaat men dan ook op de sint beginnen omdat deze altijd blank is geweest, dit is dan ook racistisch. AUB, gebruik jullie verstand ( als jullie er nog hebben wat ik betwijfel) en gebruik jullie energie voor zaken die er wel toe doen want zeg me nu eens, is een zwarte piet nu echt zo erg, daar zie ik niets racistisch in, gewoon iets iets dat gegroeid onze uit onze gebruiken die al honderden jaren bestaan. Gaan we echt naar Europa moeten stappen om onze gebruiken te beschermen ? Om op zijn Hollands te zeggen :zielig zootje ongeregeld zijn de tegenstanders die weer eens ons, geboren en getogen belgen de les komen spellen en de wet stellen, als het zo verder gaat gaan wij op de duur nog moeten emigreren. Hopelijk krijgen onze politiekers nog op tijd hun gezond verstand terug !!!
18/11/16 21:41 REAGEER
Andrene
Waarom komen die inwijkelingen naar hier?
Zwarte piet moet weg!
Voor de Moslims moeten de kruisbeelden weg, de vrouwen zich bedekken!
Als ze in hun eigen land niet tevreden waren, waarom moet het dan hier worden zoals het bij hun was???
18/11/16 22:42 REAGEER
Antimoon
Getuige de giftige reacties van enkele agressieve demonstranten die het kinderfeest nu al jaren verstoren in NL. De ouders daar kunnen er niet meer mee lachen, dat de stoet moet worden verdedigd door hopen politiemensen! Leg dat maar eens uit aan de kids. Niet vergeten dat het één (1)- héél hard roepende vrouw was, die heel dit triestige debat met veel geroep en mediagedruis op gang trok in Nederland. Zonder enig reëel besef van de achtergrond.
Ik vrees het ergste. Het boze kliekje zal blijven roepen. Zijn we overigens vergeten waarom de Kerstmarkt in Brussel nu 'Wintergenoegens'' heet?
Ik geef zelf zedenleer, maar ik ga niet staan roepen dat het Kruis van de mijter moet, of dat er geen Kerststallen meer in de straat mogen staan. Dat is een stuk van onze cultuur, en ik leg mijn leerlingen uit waarom de gemeente met eindejaar vol stallen en koeien en ezels staat ;-)))
19/11/16 07:48 REAGEER
jance
En volgens sommige berichten is het een vrouw maar ik weet zeker dat er nog ene was, al enkele jaren terug, een man met de naam Prem (die ook in diverse praatprogramma's wordt opgevoerd) die er tegen was. Volgens mij is hij het die met heel deze hetze begonnen is.
Echt zielig allemaal.
19/11/16 13:22 REAGEER
jean-pierrevanderouderaa
Lang leve Sint Niklaas en zwarte Piet!!!!
19/11/16 08:53 REAGEER
pensioenfons
Blijf van ons cultureel erfgoed af. De sint en zwarte Piet moet blijven.! Sommigen komen hier hun wetten stellen, inburgering is zich aanpassen aan onze samenleving niet om hun goesting te geven . En Halloween neemt het nu reeds meer over van de sint, zombies en heksen mag dan wel.? En de kerstman ook afschaffen zeker want rendieren laten werken is dierenmishandeling. Elfen zijn kleine wezens en werken zich te pletter voor de kerstman, dus kleine mensen kunnen ook hier aanstoot aan nemen. Laat dus het een kinderfeest blijven en dat het schoentje wordt gezet op 6 december .
19/11/16 09:52 REAGEER
coctail
Als onze traditie moet afgeschaft worden volgens die onnozelaars, wel dan alle tradities, ook het suikerfeest, de besnijdenis van jonge meisjes, de kindhuwelijken enz... Laat ze daar maar eerst eens tegen protesteren.
19/11/16 10:02 REAGEER
Gabie
myn reactie heel simpel wie ni akoord is met wat dan ook
ga terug vanwaar je komt en kom hier geen wette stelle
19/11/16 10:04 REAGEER
Rogerke
Zijn die grote mensen die nu tegen de sint en piet zijn vroeger niet blij geweest als ze hun schoen mochten zetten en speelgoed kregen van sinterklaas ? en nu hebben ze het grootste woord tegen dit alles . Denk a.u.b eens helder na want er zijn andere dingen in omloop waar je eens goed moet over denken ( als grote en verstandige mensen hoor ) Hou U maar bezig met de normale dingen in het leven
21/11/16 16:45 REAGEER
wiwinne
KOTSBEU, waarom zijn er nu zoveel problemen rond al wat wij als folklore of religieuze feesten vooropstellen, stel eens die vraag ? Onze politieke regeerders om nieuwe stemmers of stemverlies te beperken geven ze aan inwijkelingen die een andere religie of folklore hebben voorrang op het eigen volk schaf stemplicht af ?). Het is allemaal begonnen met in scholen het kruisbeeld, kerstversieringen en varkensvlees te schrappen. Daarna komt de kerstboom en kerstkribbe zie Grote Markt in Brussel enz.binnenkort volgen alle gemeenten of steden die geregeerd zijn anders denkenden dit af. Nu St Niklaas en Zwarte Piet , en dit allemaal om de inwijkelingen of andere geloven niet tegen de borst te lopen. Dikke lul, weldegelijk om hun stemmers te plezieren. Waarom is Pasen voorlopig veilig ? omdat geen ander geloof zich wil vergelijken met een paashaas of ei (behalve GAIA) . GEEF ONS AUB BELGIE AAN DE ECHTE EUROPA TERUG (Noord-Afrika of Afrika IS NIET EUROPA). Homans doet wat ge zegt afschaffen van subsidies voor ALLE groeperingen dat is pas besparen.
19/11/16 11:20 REAGEER
Blancke
Waarom moeten WIJ ons steeds aanpassen aan wie naar ons komen. ZIJ moeten zich aanpassen aan ons, of weggaan !
19/11/16 14:25 REAGEER
Pierlala
Allemaal reacties hier te lezen van oprecht bezorgde mensen, maar aub laat het niet daarbij, laat je horen en vooral voelen, het heeft zeker resultaat.
Heb protest aangetekend bij de 'Gezinsbond' en een grootwarenhuisketen(speelgoedketen Dreamland) , hun è-adres is gemakkelijk te vinden op het internet, daar ik lid ben van 'Gezinsbond' kreeg ik waarschijnlijk een reactie van hen terug, ook andere mensen kregen een gelijkaardige reactie op hun protest die er lid zijn.
Hun gegeven reactie is nu wel niet een afstand nemen van het getekende pact, daar niet van, maar je kan toch aanvoelen dat ze dergelijk massaal protest niet hadden verwacht, de schrik zit er dik in om een groot aantal leden te verliezen, ik ben er zeker van dat nogal wat gebruikers van het SeniorenNet de 'Gezinsbond' steunen/lid zijn, dus waarom geen protest laten horen...
Waarom altijd enkel en alleen maar klagen en het zo laten...protesteer met klem zoals naar die speelgoedketen, hoeveel grootouders gaan daar niet om allerhande spullen voor hun oogappels, dreigen om daar geen speelgoed nog aan te kopen doet wonderen...doen zou ik zeggen....
19/11/16 16:59 REAGEER
yolande
gewoonweg schandalig te noemen, maar het is mede door de overheid, regeringen, noem maar op dat het mogelijk wordt, want in mijn ogen worden wij ondertussen serieus gediscrimineerd, en kunnen wij klacht neerleggen bij een minderheidsforum, gerechten, zelfs politie, neen, we worden alle dagen hoe langer hoe meer monddood gemaakt en moeten op alles inboeten, zelfs een heus kinderfeest moet eraan geloven, hetvolgende karnaval, ben eens curieus of dat niet nog meer stof zou doen opwaaien want daar zijn meer centjes aan te verdienen dan aan de goede sint........
20/11/16 12:30 REAGEER
VictorV
Kinderen, zowel blank als gekleurd, maken er geen probleem van. Hoe lang loopt de Sint en zijn knecht hier al rond.
Als de inwijkelingen met onze tradities problemen hebben: GA DAN TERUG NAAR JULLIE LAND. Dan zijn de problemen hier opgelost en zullen wij misschien wat minder moeten inleveren.
20/11/16 18:06 REAGEER
VictorV
Kinderen, zowel blank als gekleurd, maken er geen probleem van. Hoe lang loopt de Sint en zijn knecht hier al rond.
Als de inwijkelingen met onze tradities problemen hebben: GA DAN TERUG NAAR JULLIE LAND. Dan zijn de problemen hier opgelost en zullen wij misschien wat minder moeten inleveren. Schaf dan ook meteen alle feestdagen af.
20/11/16 18:10 REAGEER
Milou
Beseffen die links politiek correcte dan niet dat zij juist met dergelijke dingen racisten kweken met de massa. Wat een domme domme domme mensen toch. De volgende verkiezingen zullen weer een zwarte zondag opleveren. Ja juist door de schuld van deze onverlaten. En nog iets, ze hebben blijkbaar nog nooit het gezegde gehoor: "Van de kinderen .... blijf je af"
21/11/16 16:30 REAGEER
Milou
Het gaat al lang niet meer om de Sint of de "Zwarte" Piet. Het gaat om een flagrant politiek misbruik van onschuldige kinderen. Het gaat erom dat al onze tradities moeten wijken voor die van hen. Het linkse gedachtengoed verliest overal politiek terrein. Ze denken op die wijze rechts een pad in de korf te kunnen plaatsen. De waarheid is anders. Zij krijgen hun eigen slechte bedoelingen als een boemerang terug in hun eigen gezicht. In 2018 en 2019 zijn er weer verkiezingen. Extreem rechts zal hun oeverloze domheid of moet ik zeggen "haat" met plezier uitbuiten.
Ze zetten vallen uit ..... en ze lopen er dan zelf in. Hoe stom kan een mens zijn?
21/11/16 17:01 REAGEER
Smiley
Lieve mensen de bedoeling van deze en andere hetzes is om haat op te wekken, en verschillen te creëren waar mensen er van nature uit geen maken. Zo te zien aan sommige van de reacties lukt dat aardig. Ik vraag mij af wie er echt de vragende partij is voor de afbreuk aan deze mooie culturele tradities. Voor zover ik kan uitmaken, zijn het niet de migranten zelf. De enige oplossing hiervoor is met zn allen ingaan tegen dit soort provocatie door onze tradities volop te delen. Ik herinner me bv. dat toen wij klein waren, de migrantenkinderen bij het Sinterklaasfeest betrokken werden tot groot plezier van zowel die kinderen als hun ouders. Zo kunnen we op de meest succesvolle manier tonen dat wij het niet pikken dat er met onze tradities gesold wordt.
21/11/16 17:34 REAGEER
jeaninevanhaelter
Hier wordt een vuil politiek spel gespeeld op een feest voor kinderen, schandalig is dat.
De Sint en de zwarte piet moeten blijven bestaan. HET IS EEN KINDERFEEST. !!!!!!!!!!!
Deze die niet tevreden zijn met onze cultuur, gaan terug vanwaar ze gekomen zijn.
Daar zou zelfs geen discussie mogen over bestaan.
21/11/16 17:47 REAGEER
Jempy
't Is inderdaad al ver gekomen.
Verleden week sta ik bij een bakker. Voor mij staat er een vrouw die dagelijks een zwart brood komt halen. Nu moet het toch wel lukken dat er een donkerkleurige man (neger) binnen komt. De vrouw durft nu niet naar een zwart brood vragen maar bestelde een "heel donker-wit" brood.
Nu vraag ik me wel af hoe die man naar een wit brood zou vragen?

Ik bedoel hier maar dat we in het verleden geen problemen hadden met zwart en wit. Sinds de deuren hier open staan voor alle rassen en kleuren is de ellende begonnen en stellen zij hun eisen.
Zij komen in opstand om hun eisen kracht bij te zetten.

En zo komen we dan bij het verhaal van het voederbakje:
Plaats een voederbakje voor de vogels en geef ze te eten. Je zal merken dat er steeds meer en meer vogeltjes komen om van het gratis voedsel te snoepen. Voedsel waar ze niets moeten voor doen.
Als je dan op een dag vergeet van voedsel te geven, laten ze hun ongenoegen blijken door veel lawaai te maken. Duurt het dan nog langer vooraleer ze eten krijgen dan beginnen ze onderling te vechten.
Ook laten ze hun troep (uitwerpselen) achter en beginnen ze in een agressieve bui schade toe te brengen. En zo komen ze enkele dagen na elkaar naar dat voederbakje om telkens hun ongenoegen te uiten.
De oplossing: Neem het voederbakje weg en het probleem is opgelost.

Het is misschien wel drastisch, maar uiteindelijk is het een oplossing.
Heb ik hier iets fout geschreven of geïnsinueerd? Ik denk het niet. Het gaat hier om een voederbakje voor vogels.
22/11/16 09:48 REAGEER
VictorV
Het verhaal van het voederbakje is de realitei. Door het voederbakje weg te nemen kunnen er zich geen problemen meer voordoen.
22/11/16 10:34 REAGEER
Catmen
Schaf dan ook de kerstman af, die spant nog steeds dieren voor zijn slede, dat afkappen van dennenbomen voor de kerst, weg ermee,ook de "klokken van Rome" moeten er dan maar aan geloven maar ook.... Het Suikerfeest, ramadan en onverdoofd slachten, ik heb noooooiit rascistische gevoelens gehad maar daar is zachtjes aan een verandering in aan het komen maar ja, dat zal aan mij liggen natuurlijk en niet aan die azijn "pissers"
Baert Ronald
22/11/16 09:55 REAGEER
aronjaco
Voor bepaalde mensen die hier reageren : lees eens goed onder het item " Overgrote meerderheid zegt: Handen af van Zwarte Piet! " , wie , welke organisaties meedoen aan die onzin. Ik bedoiel : begin niet steeds weer op de kap te zitten van vreemdelingen allerhande. Het is ons Vlams volkje , een minderheid althans , die denkt iedereen de les te moeten spellen en het label " racisten" op te plakken. In naam van de cultuur wordt de cultuur vermoord. Dikke proficiat crusaders voor het ware geloof.
22/11/16 10:25 REAGEER
denbeste
Het is Prem Radhakishun en Sylvana Simons die deze hetze gestart zijn.
Niet tevreden ga terug naar waar het dan wel goed is om te leven en laat ons gerust.
Ik stuur vandaag nog een mail naar Dreamland die in die hetze meegaan.
Niemand, maar dan ook niemand hier en in Nederland heeft ooit maar racisme gezien in zwarte piet.
Alleen een paar onbenullen en wat werkeloos crapuul.
22/11/16 11:05 REAGEER
renatus
Voor moslims is alleen ons OCMW en het alles gratis heilig, zij hebben lak aan onze cultuur, normen en waarden, als zij zich niet kunnen aanpassen zou dat een reden moeten zijn hen het land uit te zetten, stop met naast opvang ook ons geld te geven aan die barbaren, stop het subsidiëren van het kwaad zoals dat minderhedenforum (lees moslimforum) landen zoals Portugal hebben daar helemaal geen last van "vluchtelingen" zij weten dat ze daar geen geld krijgen en blijven er weg, draai die verdomde geldkraan dicht, wij kregen ook niets gratis, overigens belet niet hen om op te rotten.
22/11/16 11:11 REAGEER
danielcareel
Dit is opgezet spel, een van hun systemen tot haat zaaien tussen iedereen, verdeel en heers.
Macht is hun enig doel.
22/11/16 11:26 REAGEER
ik had het wel gedacht van het ene komt het andere. en waarom wel mijn mening is wat ik geloof is omdat er vele vreemde in ons land dit niet kennen ik spreek van het bericht of zo in het laatste nieuws over dat kleine meisje van die weet ik niet juist maar het ging om moslims die reageerde om dat ze een brief had geschreven naar sinterklaas omdat hij bij haar niet thuis kwam en ze vroeg waarom niet. en dus het antwoord op de reactie van die brief was niet naar hun zin van die ouders. dus met andere woorden door wat word een kinderfeest dat reeds van in de tijd bestond dat vele ouders nog kind waren verbrod? wel door de komst van al die vreemdelingen in ons land dat ze onze traditie onze feesten ze niet kunnen verdragen om dat er sommige feesten in onze cultuur met ons geloof te maken hebben voor de gene die gelovig zijn.en daar zijn er toch heel wat pasen kerst en meer voor kinderen sinterklaas. en die moslims kennen dat niet want ze zijn niet katholiek zoals er vele van ons zijn.en ik denk dat daar de schoen vringd. want nu met sinterklaas krijgen de meeste kinderen een sinterklaas van hun ouders en snoep en zo en ja vele van die vreemdelingen krijgen dat dus niet van hun ouders omdat dat niet bij hun geloof hoort. en daar is de knikker beginnen rollen. en al de rest is bul shit. pesten dat doen ze overal en die zwarte zijn niet beter dan we blanken overal zitten er goede mensen en slechte mensen. en zei zijn ook niet echt onschuldig ook al zijn ze in de tijd slaven geweest. bekijk eens wat ze nu zijn ze hebben legers wapens en drugs dus we kunnen niet meer zegen dat ze slaven zijn.en iedereen is wel een slaaf geweest of behandelt zelfs nu in die eeuw nog steeds.maar maak een kinderfeest toch niet kapot omwille van die paar die er iets anders in zien dan enkel lachende kinderen.wat doe je hen aan als ze nooit nog sinterklaas zien? stel de vraag eens aan enkele kinderen
22/11/16 12:11 REAGEER
Gregory
De Katholieke kerk heeft fouten gemaakt.Maar moet alles wat met de kerk te maken had(heeft)daarom afgevoerd worden?Het goede dat er is gekomen wordt monddood gezwegen.Altijd kritiek.
22/11/16 12:15 REAGEER
marie1
Zouden die pietenhaters nog niet weten dat de Sint en Zwarte Piet eigenlijk niet bestaan? Net als de paashaas, het kerstmanneke en de grote, boze wolf. Mannekes, waar maken jullie je druk over!!!
22/11/16 12:20 REAGEER
fredvandriessche
Gaan we nu echt allemaal zo'n zielige kleingeestige mensen worden omwille van een paar achterlijke kl**tzakken die door hun negativisme in de belangstelling trachten te komen ?!
Wat is het volgende? de Kerstman en daarna de Paashaas ?!
22/11/16 12:21 REAGEER
het is ver gekomen, dat men het leuke kinderfeest een mes in de rug steekt, heb zelf 20jaar het genoegen gehad om de rol van zwarte piet te mogen spelen, het geluk op die kleine kapoenen hun gezicht is voor eeuwig op mijn netvlies gebrand. kinderen die het thuis niet breed hadden kregen op die manier hetzelfde speelgoed van de sint als alle andere kinderen, het was voor groot en klein een feest! en omdat er een paar gefrustreerde personen hier weer iets achter zoeken wat er helemaal niet is moeten al die kinderen hun feest missen, hoe egoistische kan men zijn? zwarte piet is geen slaaf van de sint, ze werken samen aan een heel groot feest voor de kinderen , de honderde tekenigen die kinderen voor sint en piet maken getuigen van de vreugde die ze beleven aan het feest!!! misschien moeten al die tegenstanders eens een brief schrijven naar de sint en piet, !!!!! of kunnen ze kinderen dat geluk ook al niet meer gunnen? man man ge moest groen uitslaan dan schieten we u recht naar de maan, mensen zoals jullie creeeren rasisme
22/11/16 12:38 REAGEER
Apollo
Eerst moesten alle godsdienstige symbolen weg in openbare plaatsen. Het kruisbeeld verdwijnt. Nadien komt een gerechtelijke uitspraak : de hoofddoek mag niet verboden worden. Vrijheid van godsdienst klinkt het plots. Inmiddels is het kruisbeeld wel afgevoerd !!! Idem voor wat het onverdoofd slachten van lammeren betreft. Voor iedereen in Nederland en België verboden, maar omwille van "religieuze redenen" voor moslims totnutoe bij ons toegelaten. Vanwaar die druk ?
Omdat duistere wezens die boven de wet staan onze culturen al grotendeels in hun greep hebben en pogen om deze om te vormen tot een Nieuwe Wereldorde, een gerobotiseerde, volledig onderworpen maatschappij. Veel van onze verworvenheden worden afgebouwd en daar hebben ze stokken voor nodig. Vandaar ook de massale instroom van vooral moslims, bewust gecreëerd en aangemoedigd door o.a.Merkel, het herrezen Duitsland !!! Racisme, verzwakking en angst worden altijd en werelwijd gecreëerd waar zij het nodig achten. Racisme is zo makkelijk op te wekken. Het heeft altijd al gewerkt. En dat weten deze duistere geesten. Veel politici en rechters zitten zelf al gevangen in het schaduwsysteem en dienen al lang het volk niet meer.

SINTERKLAAS is een symbool van het Christendom. Alles wat aan het Christendom herinnert moet stilaan weg. Er moet plaatsgemaakt worden voor een Eén Wereldgeloof dat past binnen de Nieuwe Wereldorde....Daar gaat het echt om. Of zij de Islam voor ogen hebben, weet ik niet. Maar de symboliek van het lam dat de keel wordt overgesneden doet mij in ieder geval huiveren. Momenteel gebeuren alle veranderingen onder het mom van globalisering (inspelen op het menselijke hart-dat zijzelf spijtig genoeg verloren zijn- is hun grootste misleidende talent). "Hoed u voor de Grote Misleider", staat in de bijbel.

Liefde is de grootste kracht, laten we dat vooral niet vergeten.! Liefde voor al wat leeft en ons door de natuur is geschonken. Waarachtige liefde creeert Overvloed voor iedereeen, Eenheid en Vrijheid. En dat is nu net wat de omgekeerde schaduwwereld veracht. Want zij willen alles en iedereen voor zichzelf alleen. Vandaar dus hun omgekeerde natuurwetten en hun opgedrongen voorkeur voor gif ipv gezondheid, een extreem electronisch/synthetische wereld ipv de natuurlijke bio, medicijnen ipv natuurgeneeswijze, vuile energie (olie, straling) ipv propere, enz enz. Alleen volgens deze omgekeerde wetten kan mens en natuur afgesneden worden van gezondheid en waarachtige eenheid en kan de wereld in feite tot hun privé BEZIT worden gemaakt. Het is niet voor niks dat een van hun occulte symbolen dat van de doodskop en gekruiste beenderen (gif) is. Hoe sterker de leugen en de gifwereld wordt, hoe groter hun macht. Dat is wat zij (als grootste multinationals) dan ook beogen binnen de Nieuwe Wereldorde.
22/11/16 15:10 REAGEER
Volgens mij hebt u 'n punt. (Grote misleider....de satan , het beest 666) om maar te zwijgen over de valse profeten (politiekers, kapitalisme ???? Allesziens gaat het de verkeerde toer op : ((((((((( terwijl ze bezig zijn mss ook carnaval afschaffen, strange dat (ze ) daar nog niet op gekomen zijn!!
23/11/16 03:56 REAGEER
Stijnvis
Wouter Van Bellingen beschuldigt jan en alleman van racisme maar hij is zelf een grote racist. Hij pretendeert het racisme te bestrijden maar door zijn fanatiek extremisme creëert hij racisten.
Minderhedenforum, 'deBuren': zet ze zo snel mogelijk op droog zaad!
22/11/16 15:47 REAGEER
marcelvanhaute
Hoe meer men op de hoogte is van de loop der geschiedenis, hoe meer men kan meegaan in de redeneringen van de ernstige - ik schrijf wel degelijk "ernstige" - tegenstanders van "zwarte piet.
Vele mensen weten niet hoe lang het slavendom op onze wereld getierd heeft en voornamelijk de zwarte mensen hebben hieronder geleden. Nu ze eindelijk - in ons modern systeem - kunnen gehoord worden, is hun reactie héél begrijpelijk. Er was een tijd dat de Nederlanden aan het hoofd stonden van de wereldslavenhandel !!! Dààr wordt natuurlijk in alle talen over gezwegen !
Ik eindig met te zeggen dat ONZE mensen (vaders en moeders) niet in het minst de bedoeling hebben deze misbruiken in gang te houden; hun is het er uitsluitend om te doen een in de loop der jaren gegroeide - laat me zeggen "plezante folklore" verder te zetten en dit zonder énige bijbedoeling.
22/11/16 17:08 REAGEER
Pauleke
De foto van de Sint is zeker geen Belgische.
Bij ons mag hij geen mijter met een kruis erop dragen!
En dit is al jaren onopgemerkt aan de gang.
Wii staan pas aan het begin!!
22/11/16 20:51 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels