Deel via

CO, nog te vaak een stille moordenaar

December 2016
Samen met de eerste koudeprik verschijnen in de kranten traditioneel berichten over CO-vergiftiging, soms helaas met dodelijke afloop. De oorzaak ligt meestal bij verouderde of slecht onderhouden verwarmingsinstallaties of warmwatertoestellen. Peter Catthoor vertelt hoe de medewerkers van Familiehulp gevraagd wordt om tijdens de wintermaanden extra goed op te letten voor CO-intoxicatie.

Een jaarlijks weerkerend fenomeen

Een jongen van 14 jaar uit Amsterdam die zichzelf en zijn hele gezin redt van CO-vergiftiging door goed te hebben opgelet tijdens de les biologie. Een jong koppel uit Nieuwpoort dat na CO-intoxicatie met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen. Of het overlijden van een 49-jarige vrouw in Schaarbeek, nadat haar buren al enkele dagen symptomen van CO-vergiftiging vertoonden. Het zijn slechts enkele van de vele nieuwsfeiten over CO-vergiftiging die de voorbije dagen de kranten haalden.

De eerste koude in combinatie met weinig wind zorgt voor een opmerkelijke stijging van het aantal ongelukken met CO

Tijdens deze periode van het jaar zijn zulke krantenartikels helaas meer regel dan uitzondering. De eerste koude in combinatie met weinig wind zorgt telkens voor een opmerkelijke stijging van het aantal ongelukken met CO. Vorig jaar vonden er in totaal 402 CO-gerelateerde ongevallen plaats en raakten 998 mensen licht of ernstig bevangen. Dat is een gemiddelde van bijna 3 personen per dag. En ook al is het aantal dodelijke slachtoffers de voorbije jaren sterk gedaald, toch vielen er in 2015 nog 17 mensenlevens te betreuren.

De moderne technologie heeft het spook van CO dus duidelijk nog niet volledig uit de Belgische huizen kunnen verjagen. CO, omwille van zijn geurloosheid en onzichtbaarheid ook wel de stille moordenaar genoemd, is een gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van gas (aardgas, butaan- of propaangas), kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout. Vooral (verouderde) verwarmingstoestellen en installaties om water te verwarmen kunnen CO uitstoten.

Door de opkomst van meer moderne verwarmingstoestellen ligt het risico op CO-intoxicatie de laatste jaren al een stuk lager. Maar veel huizen en appartementen beschikken nog over verouderde en soms slecht werkende verwarmingsinstallaties. Bovendien merken installateurs van verwarmingsinstallaties dat mensen steeds vaker het verplichte onderhoud van hun installatie uitstellen. Met alle risico’s die daarbij horen. Het ziet er helaas dus naar uit dat ongevallen en overlijdens door CO-vergiftiging de statistieken nog even zullen vullen.

CO-vergiftiging: wat zijn de symptomen?

Het grote gevaar aan CO-intoxicatie is het feit dat je de symptomen van een vergiftiging soms pas ervaart als het te laat is. Omdat het gas reukloos en onzichtbaar is, kan het zich onopgemerkt in de woning opstapelen. Tot het moment waarop de concentratie aan CO levensbedreigende vormen aanneemt. Het verklaart waarom veel mensen bevangen raken zonder te beseffen dat ze gevaar lopen.

Let daarom zeer goed op als je in ruimtes met een verwarmingstoestel of een warmwatertoestel plots duizelig of misselijk wordt en hoofdpijn of braakneigingen krijgt. Vaak is dat een teken dat er zich te veel CO in de kamer bevindt. Probeer zo snel mogelijk ramen en deuren te openen en frisse lucht binnen te laten. Mensen die bewusteloos raken, kunnen op dat moment alleen nog hopen op hulp van buitenaf.


Let trouwens op dat je bij een mogelijke CO-intoxicatie geen elektrische schakelaars of een aansteker gebruikt. Een te hoge CO-concentratie kan namelijk een ontploffing veroorzaken.

CO-vergiftiging kan zich ook chronisch manifesteren. In dat geval worden mensen gedurende een langere tijd geïntoxiceerd, maar is de concentratie CO te klein om levensbedreigend te zijn. Die mensen hebben dan dagenlang last van vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid of misselijkheid, zonder te beseffen dat hun lichaam vergiftigd wordt. Vooral zwangere vrouwen lopen hier gevaar. Foetussen die te lang aan CO worden blootgesteld, riskeren zware letsels of zelfs de dood.

Controleer je toestellen en zorg voor voldoende verluchting

De meer dan 11.000 basiswerkers van Familiehulp komen dagelijks in verschillende woningen over de vloer. Regelmatig merken zij dat cliënten nog over verouderde verwarmingstoestellen of warmwaterinstallaties beschikken. Familiehulp vraagt dan ook aan haar medewerkers om zeker tijdens de wintermaanden extra goed op te letten als zij aan het werk zijn in dergelijke huizen of in verwarmde ruimtes die slecht verlucht worden. Indien gewenst, geven we onze cliënten graag de nodige tips en aanbevelingen mee. Vooral het regelmatig laten controleren van je verwarmingsinstallatie door een erkend vakman kan veel ellende voorkomen. Net als zorgen voor voldoende verluchting. Ook tijdens koude winterdagen …

Meer uitgebreide informatie over CO-vergiftiging kan je altijd terugvinden op de website van het Antigifcentrum.

Auteur: Peter Catthoor

1 reactie

Bij ons in het gebouw:stookolie......geen apparaten in de flat's, alleen de radiatoren in de kamers :))
13/12/16 23:59 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels