Deel via

10 tips om succesvol goede voornemens te maken

January 2017
Wil je dit jaar slanker worden, meer aan sport doen, gezonder eten, minder alcohol drinken, stoppen met roken, meer boeken lezen, minder stress ervaren … ? Je bent niet alleen. Dit is immers dé tijd van het jaar waarin veel mensen goede voornemens maken. Life coach Wim Annerel somt 10 punten op die je kunnen helpen om die voornemens waar te maken.

Wat kunnen we leren van onderzoeken naar het al dan niet welslagen van goede voornemens?

Mensen die er niet in slaagden om hun goede voornemens vol te houden, waren vooral gefocust op de ‘slechte dingen’ die er zouden gebeuren als ze hun doel niet bereikten. Ze verwijderden afleiding uit hun omgeving, richtten zich op rolmodellen, fantaseerden over succesvol zijn, en deden een beroep op wilskracht. Onderzoek toont aan dat die dingen op termijn gewoonweg niet werken.

Maar wat doen mensen die wél succesvol zijn dan zo anders?

  1. Ze maken slechts één goed voornemen. Je kansen op succes zijn veel groter als je je energie kanaliseert om maar één aspect van je gedrag te veranderen.

  2. Maak niet raprap een goed voornemen ‘omdat iedereen het doet’. Besteed gerust een paar dagen aan nadenken over wat je echt wil bereiken. Schakel bijvoorbeeld een life coach in.

  3. Vermijd ‘vorige’ voornemens. Een voornemen dat vroeger is mislukt opnieuw uit de gracht halen zorgt voor frustratie en teleurstelling.

  4. Loop niet mee met de massa en de gebruikelijke voornemens. Denk in plaats daarvan na over wat jij echt uit het leven wil halen.

  5. Deel je doel op in een reeks verschillende stappen, focus op subdoelen die concreet, meetbaar en tijdgebonden zijn.

  6. Vertel je goede vrienden en familie over je doelen, zodat je steun kan krijgen.

  7. Herinner jezelf regelmatig aan de voordelen die samenhangen met het bereiken van je doel: maak een checklist van hoe je leven beter zal zijn eens je je doel hebt bereikt.

  8. Geef jezelf een kleine beloning als je een subdoel hebt bereikt, zo hou je de motivatie en het gevoel van vooruitgang levend.

  9. Maak je plannen en vooruitgang concreet door een handgeschreven dagboek bij te houden, of hou het bij op een notitiebord.

  10. Verwacht dat je af en toe zal terugvallen in oude gewoonten. Beschouw elk falen als een tijdelijke terugval eerder dan een reden om op te geven.

De snelste en makkelijkste manier om werk te maken van jouw goede voornemens lees je in het artikel De snelste manier om jouw leven te verbeteren.

Wat is jouw goed voornemen voor dit jaar? Deel het in de reacties hieronder.

 

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels