Deel via

Hoe beleef jij intimiteit en seksualiteit als single?

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder iets over seks te lezen. Toch vinden veel mensen het niet makkelijk om over seksualiteit te praten en blijft het onderwerp een beetje in de taboesfeer hangen. Relatiecoach Ilse Reynders neemt geen blad voor de mond en vertelt je meer over hoe singles omgaan met het gebrek aan intimiteit en seksualiteit.

Gemis aan affectie en seksualiteit

Single zijn heeft zo zijn voordelen, maar een van de meest gehoorde negatieve kanten is het gemis aan verbondenheid en affectie. De meeste singles missen iemand waarbij ze kunnen thuiskomen, iemand die hen echt kent met wie ze dingen kunnen delen en bespreken. Andere singles missen vooral lichamelijke intimiteit: eens goed vastgepakt worden, een dikke knuffel, letterlijk kunnen uithuilen op een schouder … Nog andere singles voelen de nood aan seksualiteit hoog oplopen en zoeken manieren om die nood in te vullen.

Geen relatie, geen seks?

Seks wordt meestal geassocieerd met een relatie. Voor heel wat mensen is de emotionele verbondenheid met een partner een voorwaarde voor lichamelijke intimiteit en seksualiteit. Men wil het liefst of uitsluitend seksualiteit beleven in een relationele context van veiligheid en geborgenheid.

De behoefte aan seks is een thema dat vaak onbesproken blijft bij singles. Er rust nog een taboe op. Er wordt vaak vanuit gegaan dat als men geen relatie heeft, er dan ook geen seks is. Niets is minder waar. Een heleboel singles zijn op de een of andere manier seksueel actief. Het is dus niet zo dat seksuele gevoelens ondersneeuwen omdat er geen partner in je leven is.

Wellicht is het iets makkelijker om over je seksualiteit
te praten met andere singles

Praten over seks is sowieso moeilijk, ook binnen relaties. Erover praten op een ernstige manier doe je niet zomaar met iedereen, dus als single is dat zeker niet evident. Het is wat paradoxaal. Enerzijds is seks alomtegenwoordig in de media, maar anderzijds blijft het een thema waar amper over gepraat wordt ‘omdat het tot de privésfeer behoort’. Wanneer je wel behoefte hebt om erover te praten, voelt het vaak ongemakkelijk. Je stelt je kwetsbaar op. Je vraagt je af hoe je overkomt bij de ander. Wordt praten over seks misschien gezien als een aanzet tot vrijen? Wellicht is het iets makkelijker om het thema aan te snijden met andere singles.

Tegenstrijdige gevoelens

Seksuele gevoelens en verlangens kunnen voor verwarring zorgen en vroegere waarden en normen op de helling zetten. Misschien was masturbatie steeds een taboe voor jou, terwijl je nu wel het verlangen voelt om je eigen lichaam te plezieren. Of je merkt dat je wel open staat voor een eenmalig seksueel contact, terwijl je dat vroeger afkeurde. Misschien stel je je heel wat vragen: ‘Kan seks ook buiten een vaste relatie?’, ‘Zet ik zelf de eerste stap of wacht ik af?’, ‘Ga ik het me achteraf niet beklagen?’, ‘Hoe denken anderen hierover?’ …

Caroline is twee jaar geleden gescheiden en heeft een fijn contact met een man die ze heeft ontmoet in de Spaanse les. Ze spreken regelmatig met zijn tweetjes af en gaan dan naar de bioscoop of een restaurant. De laatste twee keren gingen ze nog een koffietje drinken bij haar thuis en zaten ze nog urenlang te babbelen. Hoewel ze allebei geen interesse hebben om een relatie op te bouwen, hebben ze seks gehad. Caroline heeft er heel erg van genoten, maar ze voelt zich ook wat verward. Net zij die altijd vond dat seks en liefde moeten samen gaan, had nu seks met een man op wie ze niet verliefd is. Ze voelt zich ook wat beschaamd om hem de volgende keer in de les onder ogen te komen.

Verschillende noden en behoeften

Na een relatiebreuk of een overlijden hebben sommigen helemaal geen interesse in seks, waardoor ze gedurende een langere tijd geen seksuele contacten hebben. Anderen kunnen soms, tegen hun eigen verwachting in, wel snel die behoefte voelen. Of ze verlangen er bepaalde periodes wel naar en andere periodes weer niet. Nog anderen hebben helemaal geen behoefte aan seks.

Singles die geen seks willen,  hebben vaak wel nood aan een of andere vorm van fysiek contact. Een innige omhelzing, eens goed vastgepakt of getroost worden kan deugd doen en geeft energie.

Heel wat singles hebben de behoefte om te masturberen. De meeste mannen masturberen al vanaf jonge leeftijd en doen het vaker dan vrouwen. Veel mensen vinden masturberen niet kunnen als je een relatie hebt, zodat sommige vrouwen pas voor het eerst aan zelfbevrediging doen als ze single zijn. Op die manier kunnen ze hun eigen lichaam (her)ontdekken en weten ze beter wat ze leuk vinden.

Els is drie jaar geleden weduwe geworden. Ze heeft veel gegeven en gedragen in haar relatie. Ze liep op de tippen van haar tenen en had vaak het gevoel niet de moeite waard te zijn: ‘Mag ik er wel zijn?’, ‘Ben ik wel boeiend genoeg voor mijn partner?’ De seks was weinig bevredigend. Ze durfde er niet over spreken met haar man en zelf op ontdekking gaan was taboe omdat dat volgens haar niet hoort in een relatie. Een gesprek met een goede vriendin zette haar ertoe aan om te gaan experimenteren met haar eigen lichaam. Zo ontdekte ze hoe ze kan genieten van aanrakingen en beleefde ze haar eerste orgasme.

Anderen zien er geen graten in seks te hebben zonder een engagement of een relatie aan te gaan. Zij gaan actief op zoek naar een onenightstand, bv. via datingsites, ofwel vloeit er een seksueel contact voort uit een situatie zoals in het voorbeeld van Caroline hierboven. Aangezien een onenightstand vaak vooral op lust gericht is, eindigen ze voor sommigen met een kater, omdat intimiteit en verbondenheid ontbreekt.

Soms vinden mensen in hun vriendenkring iemand om fijne seks mee te hebben: friends with benefits. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Wat als de ene toch verliefd wordt en de andere niet? Dat kan een bedreiging zijn voor de vriendschap.

Jos en Magda hebben elkaar enkele jaren geleden leren kennen op een groepsreis. Ze voelen zich goed in hun vel als single en zijn niet echt op zoek naar een nieuwe relatie. Na de reis spreken ze regelmatig af om te gaan wandelen, een tentoonstelling te bezoeken of samen iets te gaan eten. Ze zijn intussen goede vrienden geworden. Soms knuffelen ze ook en vrijen ze met elkaar. Ze voelen zich hier allebei goed bij.

Welke betekenis heeft seks?

Het kan interessant zijn om eens stil te staan bij de motieven die je hebt om seks te hebben. Wil je je gevoelens van liefde voor iemand uitdrukken? Helpt het om je verleden te vergeten? Is het een manier om je zelfvertrouwen wat op te krikken? Probeer je de eenzaamheid te ontvluchten? Zoek je troost en geborgenheid bij iemand? Of misschien ben je na een langdurige relatie nieuwsgierig om bij andere seksuele partners op ontdekking te gaan?

Misschien zijn jouw motieven om te vrijen anders dan de motieven van je sekspartner

Voor een aantal singles kunnen die noden (soms tijdelijk) door seks worden ingevuld en dat is prima. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat jouw motieven om met iemand te vrijen verschillend kunnen zijn van de motieven van de persoon met wie je seks hebt en dat kan soms tot ontgoochelingen leiden.

Zoals ik in het begin van artikel al gezegd heb, blijft voor heel wat singles seksualiteit vooral verbonden met een relatie. Zij hebben geen nood aan eenmalige of vrijblijvende seksuele contacten en ook dat is helemaal prima! 

Auteur: Ilse Reynders

7 reacties

wildlife
Is er nu niets anders meer in het leven dan sex????? Is dit het allerbelangrijkste ? Ben 42 jaar getrouwd geweest, nu 13 jaar weduwe.....In 40 jaar geen sex meer gehad, en ik overleef het, raar maar waar. Moet er wel bij zeggen dat ik nooit goed op deze markt heb gescoord. Indien je fysiek niet attractief bent, niet het leuke uiterlijk, geen slet,wel forget it. Tenzij je met het uitschraapsel van de pot gediend bent. NOT!!!
15/01/17 03:26 REAGEER
jowanes
Mijn indruk is dat jouw probleem niet is dat je geen sex wil, maar dat je niet de juiste persoon vindt waarmee je dit zou willen doen. Want zeg nu zelf, als je iemand graag hebt, zowel fysiek als geestelijk, dan wil je die toch wel knuffelen en dan kriebelt het toch alweer in je buik... of niet? Laat het niet allemaal vastroesten hè, je weet maar nooit. ;o)
17/01/17 10:54 REAGEER
francoisvancluysen
wordt ook veel over gelogen ben 73 jarige nog vitale man kreeg over 5 jaar een relatie hier in spanje die uitgroeide tot een intense latrelatie die geduurd heeft tot over wegens ziekte van de dame wegens zware ziekte verbroken is deze dame was 16 jaar alleen en had nog nooit een orgasme gehad dit heeft ze na die leren kennen en die was telkens zeer intens vond eigenbevrediging of speeltjes taboe maar is nu tot een heel ander gedacht gekomen u ziet het is altijd het proberen waart en opent hopelijk voor u allen een andere toekomst
17/01/17 12:48 REAGEER
Professor
Er wordt veel geluld over sex en iedereen heeft er ook zijn eigen mening over en daar moet je ook respect voor hebben. Ik was door vroeger gepest te te zijn, gebrek aan zelfvertrouwen en een hoop complexen, een laatbloeier. Toen ik 24 was leerde ik iemand kennen en 3 jaar later zijn we getrouwd. Na 17 jaar huwelijk zijn we ondertussen al 13 gescheiden. De reden neemt teveel uitleg in beslag en ga ik jullie besparen. Enkel leeft zij verder alsof ze zelf nooit iets misdaan heeft terwijl ze mij met alle schuldgevoelens laat zitten want erover praten kan ze niet alhoewel ze in mijn hobby's is binnen gedrongen zodat ik haar 3 à 4 keer per week zie. Sommigen worden door kennissen aan iemand voorgesteld waar het dan in eerste instantie nog mee klikt ook. Zo heeft mijn ex al 2 nieuwe relaties gehad. Met of zonder relatie kan ze dan plots heel vriendelijk en behulpzaam zijn op een manier dat zelfs anderen er in geloven dat er nog iets mogelijk is tussen ons om dan maanden later mij plots helemaal te negeren. Dit heeft er bij mij toe geleid dat ik, om mezelf te sparen van eender welke gevoelens, ze zoveel mogelijk probeer te mijden en haar zelfs niet meer wil zien. Ik wist vroeger niet wat jaloezie was maar dit is pure afgunst. Dezelfde problemen die ik als kind al had beletten mij nu ook weer om zelf de stap te zetten om iemand te leren kennen. Ik laat mijn oog meestal vallen op iemand die te jong is, ofwel is ze al bezet en anders scheelt er wel wat aan en is het een speciaal geval. Ik heb het ook niet in mij om iemand te gaan uithoren of ze vrij zijn en iemand zoeken en of ik in aanmerking kom. In India zou het simpel zijn, daar hebben ze een indicatie op hun voorhoofd. Ik ben in een 10-tal muziekverenigingen maar ondanks de vele optredens voor publiek, is er in die 13 jaar eenzaamheid nog geen enkel contact geweest. Ik heb een profiel op wel 25 datingsites maar die hebben meestal maar én ding op het oog en dat is zoveel mogelijk credits kopen. Ik vraag mij af of er wel één betaalbare datingsite is die werkt. Ik kan soms uren al masturberend naar de reacties kijken en in mijn fantasiewereld leven om dat later mij schuldig te voelen omdat ik weer niets nuttig heb gedaan in het huishouden. Ik heb ook al dames bezocht die ontvangen maar vind dit later zonde van het geld. Ten eerste is er inderdaad het gebrek aan andere gevoelens en het helpt ook helemaal niet het door mijn ex afgekraakt zelfvertrouwen terug te krijgen. Deze dames doen immers enkel voor het geld en niet voor mijn persoonlijkheid. Parenclubs is nog zoiets. Als man alleen moet je het meeste betalen maar het is wel goedkoper omdat je veel langer kan blijven en eten en drinken is in de prijs inbegrepen. Maar presteren terwijl een hele hoop vreemde mensen op je zit te kijken, is ook niet iedereen gegeven. Mij in ieder geval niet want als het dan maar even tjip tjip is door de grote opwinding, heeft iedereen dat wel gezien.En zoals al in het artikel vermeld is, je kan nergens kijken zonder met sex geconfronteerd te worden. Zet de TV op en binnen het half uur heb je prijs: gekreun, gehijg bloot, enz. Ik mijd ondertussen de meeste films en zeker romantische en kijk enkel nog naar discovery en national geographic. Op dit moment is mijn mening dat er 3 dingen zijn die de basis vormen van de mensheid en dat is eten, drinken en voorplanting of sex. Bij deze voel ik mij niet menselijk meer omdat het laatste mij wordt onthouden. Verder wordt er van uit gegaan dat mannen vrouwen kunnen versieren wat ik niet kan want ik begrijp ook de signalen van de vrouwen niet en maken ze er best een tekening bij. Dus ben ik ook geen man of misschien een achterlijke. Ik lig ook niet in de markt want in 57 jaar heeft geen enkele vrouw mij spontaan aangesproken en de enigste die blij is als ze mij ziet, is mijn eigen dochter. Ik vind dat als er geen enkele vrouw interesse heeft in mij, ik geen recht hebt om te bestaan. In mijn vriendenkring zijn er enkele die er helemaal gen moeite mee hebben om de één na de ander aan de haak te slaan met als toppunt iemand van 65 met een meisje van 23. Als ik al eens een compliment geef, maken ze zich zo snel ogelijk uit de voeten. Zegt iemand anders: jou zou ik eens graag op mijne jos zetten, gaan ze na een kwartier samen buiten. Begrijpe wie begrijpe kan. Dus hoe lost deze oversexte en gefrustreerde single zijn behoefte op: door urenlang op internet al,masturberend naar pornosites te surfen. Ik ben al zo ver dat ik tevreden zou zijn als er eens iemand met mij een kwartier op de WC ging zitten. Maar het meeste mis ik nog om met iemand samen in de zetel liggen naar een film te kijken of 's morgens naast iemand wakker te worden of ergens sa
17/01/17 20:16 REAGEER
wildlife
Wat 'n droevig verhaal. Maar hèèl herkenbaar. Indien de meeste mensen eerlijk moesten zijn......er is ook veel blabla en opschepperij. Zoals mijn ene buurvrouw zei : er wordt over niets anders zoveel gelogen als over sex en geld. Datingssite's puur bedrog, het geld telt, de rest......ouder dan 35 forget it, tenzij 'n niche specifiek gericht op persoonlijke wensen, bv kwa leeftijd, looks , studie niveau etc. U hebt gelijk, sex is alom tegenwoordig, indien je geen hebt, lijk je vandaag de dag al abnormaal. Films met S**, zwijg, ik kijk alleen naar policiers of forensic, en lap..ook soms van jet ! In praktijk, veel met hun mond, met daad , triestig gesteld. U bent nog jong zo te lezen, vroeg of laat wss komt iets uit de bus. Ik heb geleerd dat hetgeen voor je bestemd is, komt.....zo niet heb je er geen recht op, niet teveel najagen, is juist dan dat het lijkt weg te vluchten. Ik wens u veel moed. Grtjs Nicky :))))
17/01/17 23:56 REAGEER
Professor
Lap, ik denk dat zelfs mijn computer vrouwelijk is: plots besluit die om mijn reactie te versturen nog voor ik heb kunnen afronden. Ik wou eigenlijk nog zeggen: samen naar de sauna, enz. Met de eindejaarsfeesten zit je ook maar alleen tussen 4 muren en je weet dat de meeste gezellig zitten te tafelen met familie en vrienden. Ik weet het: het zit allemaal in het kopke. Er zijn nog veel mensen die door diverse omstandigheden in een soortgelijke situatie zitten. Ik ben jaloers op kennissen die ervoor hebben gekozen om alleen te zijn en blijkbaar geen behoefte hebben aan sex, intimiteit, genegenheid of geborgenheid. En anderzijds voel ik mij schuldig omdat er nog zoveel anderen zijn die het veel slechter hebben. Maar dat neemt de gevoelens niet weg wanneer je van je werk weer thuis komt in een leeg huis. Het is een huis ja, maar geen thuis meer en het ligt er erbarmelijk bij doordat ik mezelf altijd heb weggecijferd en steeds voor iedereen klaar stond. Waar zit nu iedereen nu ik zelf hulp nodig heb? Gelukkig zijn de kinderen er nog waardoor je verder doet maar ik heb al dikwijls gedacht, als ik mij op de zetel neerleg i.p.v. in mijn bed omdat daar toch niemand ligt, ik wou dat ik morgenvroeg niet meer wakker wordt. Maar ik trek mij op aan de gedachte: mijn dag komt nog, al wordt het wel stilletjes aan tijd. En mijn ex: daar zie je niets aan of die het nu goed heeft of slecht, daar weet niemand iets van, zelfs de kinderen niet. Ze mag blij zijn dat ik, iedere keer dat ik ze zie, mij kan inhouden om ze niet de kop uit te trekken maar dat doe je dan weer niet voor de kinderen. De bijnaam professor heb ik gekregen omdat ik volgens mijn kennissen heel intelligent ben. Ik ben een extreem goede muzikant, heel technisch aangelegd, kan met heel veel mee en enorm logisch denken. Hoe is het dan zover gekomen? Mijn gevoel reageert sneller dan mijn verstand. Alhoewel ik goed weet dat ik zonder mijn ex beter af ben, trekt mijn maag samen op het moment dat ik ze zie. Wetende dat ik zoveel kan en mij dikwijls toch een grote nul vinden door al wat er is fout gelopen in mijn leven. Ondanks al je kwaliteiten ter plaatse blijven trappelen terwijl minder begaafden je voorbij steken. En moest er toch een vrouw op mij afkomen, dan zal ik zeker in paniek slaan, denkende dat ik niet zal kunnen voldoen aan haar wensen. Eigenlijk zou er iemand moeten zijn die sterk genoeg in zijn schoenen staat en je verder kan sleuren wanneer je weer zit te suffen omdat je geen energie, zin of moed meer hebt om nog eens een poging te doen om de situatie te keren. Als je dan denkt: vandaag ging het heel goed want ik ben een stap vooruit gekomen, wordt je 's anderendaags wel door iets of iemand 2 stappen terug gestampt. Terug op je plaats: jij mag niet vooruit komen! Geen nood, ik zorg wel dat ik blijf ademen maar ondertussen zijn er al lichamelijke klachten na al die jaren van stress, frustraties, e.d. Ik heb mij al heel dikwijls afgevraagd hoeveel een mens kan hebben en hoe dikwijls je weer terug kan recht kruipen. Uiteindelijk heb ik hier al heel wat geschreven maar weet je nog maar het topje van de ijsberg. Ik bespaar jullie de rest voordat iemand het zich zo aantrekt dat hij zelf aan een koord gaat hangen. En de zomer komt er aan. Korte rokjes, diepe décoltés, bikini, en ga zo maar door. Ik zie dat graag,toch voor even, tot de balans omslaat omdat ik weet dat ik er toch moet afblijven en er voor mij toch niks rondloopt en dan slaat de depressie keihard toe en kruip ik terug in mijn hoekje. Sex? Manuele bediening ja. Zalig zijn zij die er iemand anders kunnen voor inschakelen. Kijk maar naar de BV's en filmsterren: die wisselen van partner zoals van onderbroek. Bij hen en in de film gaat dat allemaal vanzelf. Ik wens iedereen een gelukkig en bevredigend sexleven. En ik...., ik wacht af, al verwacht ik niet dat er morgen of volgende maand of eender wanneer, iemand zal staan springen om aan mijn behoefte te voldoen of zoals hierboven geschreven, mezelf weer vergeten, dat ik aan haar behoefte mag voldoen.

Groetjes en nog de beste (sex) wensen voor 2017.
18/01/17 19:43 REAGEER
ik herken het verhaal van professor direkt. ik zit in zowat compleet hetzelfde probleem dan hem, alleen ligt het bij mij nog iets ingewikkelder zelfs. ook ik loop er ongelukkig en gefrustreerd bij door een compleet sexloos en liefdeloos leven. dit met het enige verschil dat hij wss nog gezond is en ik met een paar handicaps zit en met iets dat met sex te maken heeft maar nog niet door iedereen aanvaard word. ik ben ook gescheiden en mijn ex had met deze situatie geen probleem. wij zijn door andere redenen uit elkaar gegaan en als vrienden, wat je niet vaak hoort. maar ik zit nu ook al een hele poos alleen en ben geen versierderstype omwille van mijn situatie. altijd bang geweest, zeker voor losse sexcontacten, dat vrouwen er direkt op zouden afknappen of me af zouden wijzen. ik masturbeer dus ook dagelijks voor mijn computerschermpje en ben serieus gefrustreerd geraakt omdat ik sex mis maar niet alleen sex, ook een knuffel, aanraking, zelfs een babbel of iets anders dat ik samen met een partner zou kunnen doen. het alleen zijn weegt al zwaar maar al de rest er nog bij maakt me soms of depressief, of kwaad omdat het blijkbaar niet voor me weggelegd is. ik erger me er ook aan als ik anderen zie, die het soms niet verdienen, die met de ene na de andere aan de haal gaan. op mij valt er zowat niemand en als ik dan toch eens dat geluk zou hebben ben ik zowiezo al bang dat het binnen de kortste keren toch een fiasco word omdat ze mijn "situatie" niet aanvaard. ik lig er wel aan te denken bij een prostituee langs te gaan, ookal is het mss weggesmeten geld en kan ik daar geen liefde of affectie krijgen omdat ze het enkel voor het geld doen, maar zij zullen geen probleem maken van mijn "geval", dat heb ik voor ik mijn ex-vrouw leerde kennen al ondervonden. verder denk ik dat ik ook gedoemd ben alleen te blijven vrees ik. er zit wel nog een klein beetje hoop maar ik maak me geen illusies meer. nochthans ben ik een lieve man die ook zijn capaciteiten heeft, waar ik me wel degelijk van bewust ben en ik ben een heel harstochtelijke en passionele lover die het beste met een meisje voor heeft maar ach.... wie zit er nog te wachten op een verlegen veertiger met een 'speciale piemel'....
16/09/17 00:01 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels