Deel via

Hoe propere handen buikgriep kunnen helpen voorkomen

Ons land bereidt zich voor op de aankomende griepprik. In Turnhout kampen ze na de uitbraak van het norovirus dan weer massaal met buikgriep. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe je met een strikte handhygiëne de verspreiding van buikgriep kan intomen.

‘De ziekenhuizen liggen overvol’

Zo kopt de krant Het Laatste Nieuws op het moment dat ik dit artikel schrijf. De oorzaak: een opstoot van luchtwegeninfecties en het begin van de griepprik. En volgens specialisten moet het ergste nog komen.

Daar denken ze in het Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Turnhout alleszins anders over. Door de uitbraak van het norovirus, een zeer besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt en vooral in de wintermaanden opduikt, hebben de artsen beslist om een tijdelijke opnamestop in te lassen en alle ingrepen uit te stellen. Daarnaast worden alle patiënten met dit type buikgriep op dezelfde gang gelegd. Voor een leek als mezelf lijkt dit, anno 2017, een vrij drastische ingreep. Met enige zin voor overdrijving kan je een link leggen met de quarantainemaatregelen die men in vroegere eeuwen nam bij de uitbraak van tyfus, tbc of de pest.

Het norovirus: verspreider van zeer besmettelijke buikgriep

Wat is dat norovirus eigenlijk en hoe kan je het oplopen? Ik besloot om even de preventieverantwoordelijke van Familiehulp te mailen voor extra duiding. Lees gerust mee, al wil ik je graag op voorhand waarschuwen: mocht je net gegeten hebben of aan het eten zijn, dan kan je onderstaande lectuur misschien het best even uitstellen.

Het norovirus is een erg besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt. De meest voorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en lichte koorts. Besmetting vindt vooral plaats van mens op mens door contact met stoelgang of braaksel van zieke personen. Het virus kan zich ook verspreiden via met stoelgang besmet materiaal (deurknoppen, speelgoed ...) en water. Om die reden worden infecties vaak opgelopen in kinderdagverblijven en basisscholen. Het zieke kind neemt de infectie op zijn beurt mee naar huis, waarna het virus via een incubatietijd van een tot drie dagen zich meestal razendsnel verder ontwikkelt.

In Turnhout is het dus alle hens aan dek om de verdere verspreiding van het norovirus in te dijken. Zo moeten artsen en medewerkers strikte hygiënische voorzorgsmaatregelen hanteren. Ondanks deze vergaande ingrepen lijkt de toestand in Turnhout na enkele dagen niet meteen te verbeteren.

Weinig behandeling mogelijk

Door het agressieve karakter van het norovirus is de kans groot dat je buikgriep oploopt. Toch is er ook een beetje goed nieuws: je raakt er ook weer vlot vanaf. De infectie duurt gemiddeld twee dagen bij personen met een goede gezondheid. Bij mensen met verminderde weerstand, zoals ouderen of chronisch zieken, kan het langer duren. Als behandeling kan je alleszins niet veel doen. Het belangrijkste is om voldoende vocht op te nemen om uitdroging te voorkomen. Eventueel kan je kleine hoeveelheden licht voedsel eten, voor zover je gekwelde maag dat kan verdragen.

Handhygiëne: beter voorkomen dan genezen

Kunnen we dan niks doen om de verspreiding van buikgriep tegen te gaan? Is lijdzaam afwachten en hopen dat we de dans ontspringen de enige optie? Zo fatalistisch is de toestand gelukkig nu ook weer niet. Met het correct toepassen van een strikte handhygiëne kom je blijkbaar al een heel eind. Familiehulp geeft haar medewerkers en al haar cliënten graag volgende tips mee:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dat zeker na elk toiletbezoek, bij het bereiden van maaltijden en voor je aan tafel gaat.

  • Zorg ervoor dat besmette personen, indien mogelijk, een apart toilet kunnen gebruiken.

  • Maak regelmatig het toilet schoon met een chlooroplossing. Vergeet ook niet de nabije oppervlakken die worden aangeraakt (de deurklink, de kraan en de spoelknop van het toilet).

  • Was vuile kleding of beddengoed op een zo hoog mogelijke temperatuur (liefst kookwas, gevolgd door droogkast).

  • Draag wegwerphandschoenen bij het opruimen van braaksel of stoelgang en bij het verplaatsen van bevuilde kledij of beddengoed.

Met deze tips hoopt Familiehulp alvast dat je gezond de wintermaanden doorkomt. En heeft het virus je toch te pakken? Dan wensen wij je alvast een snelle genezing en veel beterschap toe! 

Auteur: Peter Catthoor

0 reacties

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels