Deel via

Opnieuw daten? 10 tips om je op weg te helpen!

February 2017
Tijdens deze mierzoete periode word je om de oren geslaan met hartjes, knuffels en geurige boeketten. Sommige singles ergeren zich er blauw aan, voor anderen versterkt het het gemis aan een relatie. Steeds meer 50-plussers wagen zich opnieuw op de ‘datingmarkt’ en gaan op zoek naar een nieuwe liefde. Dat bewijst ook Hotel Römantiek, een datingprogramma voor 60-plussers, dat vorige week van start is gegaan op VIER. Hoe pak je het aan? Wat zijn do’s en don’ts? Relatietherapeute Ilse Reynders helpt je op weg!

Tien tips die je kunnen helpen bij het daten

1. Ga na of je klaar bent voor een nieuwe relatie

De basis om te starten met daten is dat je er mentaal klaar voor bent. Het is belangrijk dat je je rouwproces na een relatiebreuk, scheiding of overlijden van je partner al een stuk hebt doorlopen. Een nieuwe relatie kan soms helpen om de vorige helemaal af te ronden, maar als je het verleden onvoldoende hebt verwerkt bestaat het risico dat de nieuwe relatie hierdoor te veel belast wordt.

2. Durf je open te stellen

Een nieuwe relatie aangaan op je 55ste of 65ste is een heel ander gegeven dan op je 30ste. Je draagt al heel wat ervaringen mee uit vorige relaties en je hebt misschien ook enkele pijnlijke situaties meegemaakt. Dat kan ervoor zorgen dat je wat voorzichtiger of terughoudender wordt omdat je bang bent om opnieuw gekwetst te worden. Probeer je toch voldoende open te stellen en je kwetsbare kant te tonen als een nieuwe liefde een kans wilt geven.

3. Accepteer je verleden

Op jonge leeftijd stap je nog onbevangen in een relatie. Het grootste deel van je leven ligt nog voor je en je moet samen nog heel wat opbouwen. Op oudere leeftijd dragen mensen al een hele rugzak met ervaringen met zich mee, zowel positieve ervaringen als negatieve. Accepteer dat van jezelf én van een potentiële partner en heb er begrip voor.

 4. Bewandel nieuwe paden in je zoektocht

De meeste singles vinden nog steeds een nieuwe partner in hun ruime sociale kring. Het is dus mogelijk dat je spontaan iemand ontmoet. Laat zeker ook aan familie, vrienden en kennissen weten dat je openstaat voor een nieuwe relatie. Je hoeft je echter niet te beperken tot je vertrouwde omgeving om mensen te ontmoeten. Durf eens uit je comfortzone te stappen en ga op zoek naar andere wegen of activiteiten die bij je passen en waar je gelijkgestemden kan ontmoeten. Hierbij alvast enkele mogelijkheden:

  • Sluit je aan bij een vereniging of meer specifiek een singlesvereniging.
    In zo’n singlesvereniging ontmoet je andere alleenstaanden met wie je samen leuke uitstapjes kan maken zoals een tentoonstelling bezoeken, een film, concert, toneelstuk of andere voorstelling meepikken, een (stads)wandeling of fietstocht maken of samen gaan eten.
  • Ga online netwerken.
    Op Facebook, Linkedin en Twitter kan je bijvoorbeeld makkelijk oude vrienden opzoeken. Via het netwerk van je eigen vrienden kom je mogelijk ook in contact met nieuwe mensen.
  • Boek een georganiseerde (single)reis.
    Zo kan je in een relaxte sfeer ongedwongen nieuwe mensen leren kennen en ondertussen uiteraard genieten van een geweldige vakantie. Aangezien je een tijdje optrekt met dezelfde mensen, kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan, en wie weet wel meer dan dat! Dankzij die nieuwe contacten kan je ook weer nieuwe mensen leren kennen uit hun sociale kring.
  • Pak je zoektocht gericht aan.
    Ga bijvoorbeeld daten via datingsites of via een relatiebureau. Bij een betrouwbaar relatiebureau kan je rekenen op een persoonlijke, discrete en professionele aanpak. Op basis van een kennismakingsgesprek wordt je profiel geschetst en wordt er gezocht naar een persoon die bij je past.

5. Durf contacten te leggen

  • Begin eens een babbel met een onbekende.
    Als je in de rij staat bij de bakker of in de supermarkt kan je alvast oefenen om met onbekenden te praten. Hou het luchtig en praat over koetjes en kalfjes. Wie weet waar het je kan brengen …
  • Ga in op uitnodigingen.
    Trek je stoute schoenen aan en ga in op uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes, huwelijken, babyborrels en andere sociale bijeenkomsten. Het is niet altijd makkelijk om ergens alleen aan te komen, maar als je alleen bent, word je wel makkelijker aangesproken door anderen dan wanneer je in gezelschap bent.

 6. Spreek snel af

Probeer je online of via een relatiebureau een nieuwe partner te zoeken, wacht dan niet te lang om af te spreken. Zo voorkom je dat je al telefonerend of mailend een onrealistisch ideaalbeeld ontwikkelt van die ander. Tijdens een ontmoeting wordt het veel sneller duidelijk of het iets kan worden of niet.

7. Ga met een open mind je date tegemoet

Let erop dat je niet met te hoge verwachtingen aan je zoektocht begint. Zie dates vooral als een leuke ontmoeting, een kans om een aangename avond te beleven en een leuk gesprek te voeren, los van het feit of er een relatie uit voortvloeit of niet. Ga met een open mind naar ontmoetingen. Verwacht niet meteen een coup de foudre, verliefdheid kan ook groeien. Schat in of je je goed voelt bij die persoon, of je enthousiast wordt en je zin krijgt in een volgende ontmoeting of niet.

 8. Wees flexibel

Een voordeel aan daten op latere leeftijd is dat je al meer zelfkennis hebt. Je kent jezelf beter en je hebt uit vorige relaties geleerd wat je wil en wat niet, wat er echt toe doet. Dat is goed, maar besef wel dat een relatie om een open geest en aanpassingsvermogen vraagt. Wees dus niet té kritisch. Een ‘eisenlijstje’ dat je wil afvinken staat een open ontmoeting in de weg en zorgt ervoor dat je kansen mist.

 9. Praat openlijk bij een prille relatie en wacht wat af

Sta er voor je begint te daten al eens bij stil wat de dingen zijn die voor jou belangrijk zijn en spreek daar ook meteen over in een prille relatie. Wat is voor jou de invulling van een relatie, hoe zie je de toekomst, ben je nog bereid om samen te wonen of gaat je voorkeur uit naar een latrelatie, hoe belangrijk is seksualiteit ... ? Breng zulke onderwerpen snel ter sprake, zo weten jullie meteen waar jullie aan toe zijn, en of jullie je in elkaars verwachtingen kunnen vinden. Betrek je omgeving of je kinderen niet te snel in je nieuwe relatie. Zoek eerst uit of jullie contact kans heeft om uit te groeien tot een relatie op lange termijn. Zo vermijd je onnodige negatieve reacties.

10. Neem eens een kijkje op altero.be

Altero is een platform dat niet alleen persoonlijke relatiebemiddeling aanbiedt, maar ook activiteiten en reizen voor singles. Neem dus zeker een kijkje op onze website en misschien vind je wel iets dat bij je past. 

Afknappers bij het daten

Een onverzorgd voorkomen

Een positieve eerste indruk is belangrijk. Zorg dus dat je er goed uitziet bij je date. Verzorg je kledij en je kapsel en ga met een positieve instelling je date tegemoet.

Eénrichtingsverkeer

Alleen maar over jezelf praten valt meestal niet in goede aarde. Enkel luisteren en zelf niets inbrengen evenmin. Probeer er een gezellige wederkerige babbel van te maken, waarbij je zelf dingen vertelt, maar ook met interesse luistert naar de ander.

Te veel praten over de ex-partner

Uiteraard kunnen vorige relaties aan bod komen tijdens een eerste ontmoeting, maar als het gesprek grotendeels gaat over het verleden, roept dat weleens de vraag op of iemand wel klaar is voor een nieuwe relatie en wel interesse heeft voor de persoon met wie nu het gesprek gevoerd wordt. Blijf dus vooral in het hier-en-nu en ga op ontdekkingstocht met de persoon die nu voor je zit.

Negatieve instelling

In het lang en in het breed al je problemen op tafel leggen is meestal niet erg aantrekkelijk. Een negatieve instelling en ‘klagen en zagen’ draagt niet echt bij tot een fijne ontmoeting.  Probeer dus het gesprek te openen met een positieve noot en ook je vrolijke en plezierige kant te tonen.

Misschien kan je wel iets opsteken van deze tips en kunnen ze jou een duwtje in de rug geven om opnieuw op zoek te gaan naar een nieuwe liefde.

Waar het op neer komt is: durf de stap te zetten, durf uit je comfortzone te komen, want af en toe heb je moed nodig om iets moois te bereiken!

Warme groet,

Ilse

Auteur: Ilse Reynders

2 reacties

angel22
Mijn echtgenoot was bijna 60 jr toen ie me leerde kennen. Ik ben meer dan 20 jr jonger.

Zijn huwelijk was achter de rug en hij stond open voor een nieuwe relatie.

Wij komen heel goed overeen, ik ben wel degene die initiatief op de meeste vlakken neem.

Het feit blijft wel dat iedereen levenslessen te leren heeft.

En je neemt sowieso dingen mee uit je verleden.

Ook in ons gezamenlijk verleden nemen we dingen mee naar het heden.

Groetjes,
Angel


14/02/17 21:12 REAGEER
Mooi hè, veel geluk samen.
14/02/17 21:40 REAGEER

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels