Deel via

Wat kunnen de gevolgen zijn van Trumps maatregelen op de koers van de USD?

February 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op jĂșllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

Wat zouden de gevolgen van de Trump-maatregelen kunnen zijn op de koers van de USD tegenover de euro? Zijn er middelen om je tegen zo’n evolutie in te dekken?

Met de komst van Trump, zijn opmerkelijk veel beleggers begaan met de evolutie van de US dollar en de euro. Dat is uiteraard begrijpelijk: mensen maken zich terecht zorgen over hun toekomstige koopkracht. Maar of die ook zo snel zal afnemen, is een ander paar mouwen.

De maatregelen die Trump momenteel met een rotvaart doorvoert, hebben een positief en negatief effect op de US dollar. De protectionistische maatregelen, zoals het opschorten of wijzigen van handelsakkoorden en het instellen van strenge grenscontroles, hebben aanvankelijk een positief effect op de Amerikaanse dollar. Over een langere periode kunnen deze maatregelen echter gaan wegen op de economie, wat dan weer een negatief effect heeft op de Amerikaanse munt.

Terwijl Trump allerlei protectionistische maatregelen doorvoert, wil hij eveneens de binnenlandse economie opkrikken. Daarvoor wil hij extra stimuleringsmaatregelen opzetten door de landelijke infrastructuur uit te bouwen. Dat weegt op de USD. Ook de deregularisatie van de financiële en andere sectoren zet neerwaartse druk op de dollar. Daarnaast gaf de nieuwe regering van Trump al openlijk toe dat de sterke US dollar ‘geen welkome ontwikkeling is’.

Als ik wik en weeg, verwacht ik dat de US dollar op termijn weer aan kracht zal gaan inleveren ten opzichte van andere munten, waaronder de euro. Maar op korte termijn kan het valutapaar erg volatiel blijven, waarbij de opwaartse dollar voorlopig de bovenhand zal houden, tot er forsere maatregelen (om de dollar te verzwakken) worden aangekondigd.

Omdat het beeld niet heel duidelijk is, lijkt de beste uitgangspositie momenteel om een 50/50-spreiding aan te houden in de portefeuille. Mijn collega’s bij het ETF-Rapport voeren dit beleid momenteel ook zo door in hun beheerde portefeuille. Ze voeren dit praktisch uit door hun cashpositie (20%) sowieso in euro’s aan te houden, maar ook een deel van het geïnvesteerde vermogen in euro’s te investeren. Daarnaast is hun portefeuille voor de andere helft belegd in dollargenomineerde posities.

Uiteraard bestaan er nog andere middelen of methodes om het valutarisico in te perken, maar dan moet je aan de slag met afgeleide financiële producten, die niet enkel extra kosten met zich meebrengen, maar de portefeuille ook met nieuwe risico’s (hefboom of andere) overladen. We blijven bij een neutrale en ‘zuivere’ aanpak op het vlak van valuta binnen een vermogen, zolang het beeld niet duidelijk is.

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter www.twitter.com/SlimBeleggen  en Facebook www.facebook.com/SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

2 reacties

Wilmar
Afwachten is dus de boodschap !
14/02/17 10:31 REAGEER
zerocool
wat de gevolgen zullen zijn van de Trump's maatregelen op de koers van de dollar is zuiver asdik
kijken.Het zou wel eens heel positief kunnen uitdraaien.Tot nu toe heeft geen enkele president het lef
gehad dergelijke wetten uit te vaardigen..De beurzen doen het goed,de vooruitzichten zijn goed maw
er is geen vuiltje aan de lucht!!!
De voorspellingen van al die beleggingsadviseurs zijn een slag in het water.De voorbeelden zijn legio.
Veertig jaar op de beurs heeft mij geleerd dat geen 20 % van die "leerling tovenaars" het bij het rechte eind had.
14/02/17 12:27 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels