Deel via

Seksualiteit bij ouderen: het taboe eindelijk doorbroken?

In onze maatschappelijke beeldvorming lijken seksualiteit en intimiteit nog te vaak louter voorbehouden voor jonge en actieve mensen. De gedachte dat ook ouderen verliefd worden of hun liefde bekrachtigen, werd lang verdrongen. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt hoe zijn organisatie dit taboe mee helpt te doorbreken.

Seksualiteit en intimiteit bij ouderen

Naar aanleiding van Valentijnsdag verschenen er in diverse Vlaamse kranten artikels over liefde, intimiteit en relaties tussen bewoners van woonzorgcentra. Een onderwerp waarop nochtans heel lang een taboe rustte. Of dat met veel plezier onder de mat werd geschoven. De gedachte dat twee ouderen met elkaar zouden rampetampen: nee, die koesterden we liever niet. Mee gestuurd en geïndoctrineerd door het maatschappelijke schoonheidsideaal, dat seks louter reserveert voor jonge mensen in de fleur van hun leven, begiftigd met een lenig lichaam, soepele spieren en een zachte rimpelloze huid.

Hoe naïef konden we eigenlijk zijn? Het verlangen naar liefde en intimiteit zijn basisgevoelens die quasi niemand vreemd zijn. Het zit nu eenmaal in onze natuur. Logisch, want anders was het mensenras al lang uitgestorven. En dus staat er ook geen leeftijd op. Waar mensen samen zijn, ontstaat affectie. En affectie kan leiden tot verliefdheid, die op haar beurt kan uitmonden in relaties. Als dat op school, op de werkvloer of in verenigingen gebeurt, waarom dan niet in een woonzorgcentrum?

Tijd dus om het taboe eens en voorgoed te doorbreken. Bij Zorggroep Armonea, die in België 83 woonzorgcentra uitbaat, geven ze alvast het goede voorbeeld. In hun woonzorgcentra leven liefst 388 koppels en zijn er recent 18 nieuwe koppels ontstaan. En dus past Armonea zich aan de realiteit aan. Onder andere door kaarten uit te delen, die koppels aan de klink van hun kamerdeur kunnen hangen als ze niet gestoord willen worden. En nieuw gevormde koppels krijgen de vraag of ze eventueel graag samen in een grotere kamer willen wonen.

Familiehulp: gerichte vorming aan de eigen medewerkers

Ook Familiehulp schenkt aandacht aan seksualiteit en intimiteit bij senioren. Zo organiseert THEO, de interne vormingsdienst van Familiehulp, regelmatig vormingen over het thema. Daarin adviseren we onze verzorgenden om er met hun cliënten vooral open over te praten. Zeker als ze merken dat de mensen daar behoefte aan hebben. Bij nieuwe koppels hebben senioren het soms erg lastig met die gevoelens, hoe leuk ze ook mogen zijn. De herinnering aan de overleden partner maakt schuldgevoelens los, ze zijn bang voor de reacties van de kinderen of de omgeving, ze schamen zich voor hun eigen lichaam …

Ook koppels die al 40 of 50 jaar samen zijn, kunnen nood hebben aan een luisterend oor of advies. Eenmaal de menopauze of andropauze voorbij verandert het lichaam – en in casu de seksualiteitsbeleving - ingrijpend. En die fysiologische veranderingen kunnen leiden tot onzekerheid en zelfs psychologische klachten. Ook typische ouderdomsziekten als diabetes of prostaatproblemen kunnen impact hebben op de intimiteitsbeleving.

Redenen genoeg dus om als thuiszorgorganisatie niet te lichtzinnig met dit thema om te springen. Per slot van rekening is niks menselijks ons vreemd, ook niet op latere leeftijd …

Auteur: Peter Catthoor

9 reacties

pipopipa
Ben zelf 77 jaar maar voel mij maar 50. Seks is voor ons zeer belangrijk als ook mij bedrijf met in- en export. Ik zou zelf voor een threesome zijn of andere uitspattingen om gewoon in form te blijven. Als ik hoor van eenmaal seks in 1 of 3 maand dan vraag ik mij af of men nog bij elkaar is voor eten, drinken en slapen. Lees enkel zaterdag dagblad en mij mob zet ik op als ik het toestel nodig heb.
20/02/17 21:01 REAGEER
wildlife
??????????????????????????????????????
21/02/17 23:29 REAGEER
wolfje
Hoe ouder hoe zotter zou ik wel mogen zeggen. Met het ouder worden verlegd men ook dingen. We genieten eigenlijk nog meer dan voorheen. Uiteraard komen er vaak speeltjes bij te pas en vaak ook helemaal niet.
We houden het spannend dat zeker wel. We zijn zelfs ooit is naar een paren club geweest maar dat is tegen gevallen. We staan nu voor veel meer open dan toen we nog jong waren, maar verder doen zoals we nu bezig zijn houdt ons ook jong.
21/02/17 08:37 REAGEER
huberteeckman
ik ben 84 jaar heb een lieve vrouw leren kennen zeg mij eens waarom zou dat niet meer mogen op deze ouderdom en nu voor de laatste jaren van onsleven als men dat nog mag meemaken moet men dat zeer intens beleven en dat doe ik met veel overgave tot spijt van die het benijd
dat is mijn gedacht erover
21/02/17 11:26 REAGEER
lut.thienpont
Warmte

Genesteld in je liggen,
een lange warmte
die blijft duren.

Je handen, bedreven
en wijs geworden,
volgen rustig mijn contouren.

We draaien, verleggen,
verschuiven, herschikkend waar
we elkaar aanademen.

Onze blik verglijdt
naar dezelfde einder
en spelt:

‘Je bent mooi’.

Warmte
bij lengte van jaren.

Klaartje
2011


21/02/17 23:53 REAGEER
wildlife
Als bejaarde??????? Bweikes. Het gedacht alleen al. Gelukkig ben ik 13 jaar weduwe, en ja , 37 zonder sex, me nooit zo goed gevoeld, je ga daar niet dood aan! 42 mistrouwd, alleen maar goed om voor betalende inwonende meid te spelen, zeg zelf, en dan nooit verliefd te zijn geweest, noch graag gezien, je zou voor minder zulk (v***) gedoe mijden. Vrijheid , blijheid, en ja, zonder S E X :))))))))))))))))))))) ps: was toch maar 1 à 2 x per jaar, en dit was mij nog teveel......Deze daad is nooit mijn ding geweest, er zijn leukere zaken in het leven waar je je energie kunt insteken MVG Nicky
22/02/17 00:01 REAGEER
Als bejaarde????? Bweikes. Deze reactie is heel spijtig en zeer bedroevend voor u, Nicky, omdat u na zoveel jaar tot dit besluit moet komen. Nooit verliefd noch geliefd zijn geweest is triestig, want die ervaringen zijn inherent aan het leven en maken ons als mens ontvankeler, ook kwetsbaarder, maar alleszins completer.
Twee mensen die in liefde voor mekaar leven, leven met de innige wens om de ander gelukkig te maken, waardoor die door jou niet gewaardeerde “daad” voor hen natuurlijk en bevestigend is, en een ultieme bekroning vormt.
Het sleutelwoord is liefde, en ik denk dat veel van onze huidige problemen zouden opgelost worden, mocht er meer liefde zijn.
6/06/18 19:23 REAGEER
mona
Bevlogenheid of aversie tegenover seks?
Je kan het niet veranderen.
Het zit in je natuur.
23/02/17 09:10 REAGEER
engelinde
Lekker belangrijk........niet dus.
17/10/17 08:27 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels