Deel via

Pleidooi in Nederland om stemrecht voor 55-plussers op te heffen

February 2017
Het gebrek aan respect in Nederland tegenover het oudere deel van de bevolking is al langer berucht en bezorgt intussen ook mensen buiten het ‘voortrekkersland’ koude rillingen. Onlangs werd er in Nederland gepleit voor minder ouderen vanaf 75 jaar, nu klinkt er een nieuw pleidooi om 55-plussers hun stemrecht af te nemen omdat ze ‘een gevaar voor het land en voor de vooruitgang’ betekenen. Onze columnist Jan Schils vindt dat ronduit hallucinant.

'Legaal' zetje tot zelfdoding

Iedereen herinnert zich nog hoe de links-liberale partij D66 enkele weken geleden met een voorstel uitpakte om ouderen vanaf 75 jaar een ‘legaal’ zetje in de rug te geven om tot zelfdoding over te gaan. Ze kosten de maatschappij te veel geld aan pensioen en medische zorg en hebben eigenlijk wel lang genoeg geleefd, is de achterliggende gedachte. De bestaande (liberale) euthanasiewetgeving in Nederland is voor D66 kennelijk nog niet voldoende.

De partij kondigde dan ook een wetsvoorstel aan in het parlement om het huiveringwekkende plan tot uitvoering te kunnen brengen. Maar de storm van kritiek en verontwaardiging bij een groot deel van de bevolking dwong de links-liberalen voorlopig in te binden, zeker tot na de parlementsverkiezingen van 15 maart in Nederland.

D66 beseft maar al te goed dat de partij, door zo kort voor de verkiezingen een dergelijk omstreden voorstel in te dienen in de Tweede Kamer, aan politieke zelfdoding dreigt te doen en dat was nu ook weer niet de bedoeling. In dit artikel had ik al aandacht besteed aan het thema, omdat bepaalde ontwikkelingen in het buitenland nogal eens naar Vlaanderen dreigen over te waaien.

‘Ouderen zijn gevaar voor de vooruitgang van het land’

Intussen is er weer hevige opschudding en verontwaardiging ontstaan in Nederland over een nieuw geval van flagrant gebrek aan respect en diepe minachting tegenover het oudere deel van de bevolking. Het gaat om een voorstel van RTL-journalist Maarten Veeger dat ouderen zonder pardon op de korrel neemt en aan de schandpaal nagelt omdat ze een ‘gevaar zijn voor de vooruitgang van het land’. Die redenering is toch ronduit krankzinnig te noemen. Het is te hopen dat de denkbeelden van deze knotsgekke RTL-journalist geen school maken in Vlaanderen. Want Veeger vindt dat ouderen ook de ‘vooruitgang’ in Italië en andere lidstaten van de EU tegenhouden ...

Veeger wil (en je leest het goed) dat ouderen verboden worden om nog aan landelijke verkiezingen deel te nemen. Ze mogen hun politieke wil niet meer kenbaar maken. Met ouderen zegt Veeger expliciet alle 55-plussers te bedoelen. RTL is het blijkbaar met deze doorgedraaide journalist eens, want de bazen van de zender hebben hem tot nu toe niet teruggefloten, ook al regent het protesten en wordt er massaal gedreigd met het opzeggen van abonnementen op de betaalzender. 

Veeger heeft zich kennelijk laten inspireren voor zijn ophefmakende actie: ‘Het was de bestuursvoorzitter van een groot Nederlands bedrijf die mij het voorstel onlangs influisterde. Hij vond dat het stemrecht iets is dat voorbehouden zou moeten zijn aan mensen met een toekomst. En ik ben het roerend met hem eens.’ De naam van deze bestuursvoorzitter verzweeg hij wijselijk. Gelukkig maar voor de man!

‘Geen toekomst meer na 55 jaar’

En dan komt Veeger aanzetten met het naar mijn mening onzinnige ‘waarom’ van zijn voorstel: ‘Ouderen hebben inderdaad geen toekomst meer. Terecht denken ze daar ook niet meer zo aan. Een ouder wordend mens heeft zijn of haar idealen bereikt of weet dat hij die nooit meer zal bereiken. Hij denkt meer aan wat hij heeft en kwijt kan raken dan wat hij ooit nog kan bereiken. Op de dood na dan wellicht. En dat valt hem of haar helemaal niet kwalijk te nemen.’ Val je niet van je stoel van verbazing en ontzetting over deze redenering? Je zou het ook als een zware belediging van en discriminatie tegenover een bevolkingsgroep kunnen beschouwen, waartegen de justitie stappen zou moeten ondernemen. De rechtse politicus Geert Wilders werd om heel wat minder ernstigs door de rechter in Nederland veroordeeld ...

Veeger is nog niet aan het einde van zijn Latijn. Hij demoniseert de ouderen er verder op los door op te merken: ‘In Nederland dreigt het belang van ouderen de politiek te domineren. De vergrijzing dwingt politieke partijen het ouderenbelang ver naar voren te schuiven. En de vergrijzing maakt partijen, die vooral willen dat het wordt zoals vroeger, groot. De Brexit (het verlaten van de EU door Groot-Brittanië) heeft laten zien dat ouderen het flink kunnen verknallen voor de jongere generatie. Na decennialang te hebben geprofiteerd van de economische en culturele voorspoed die de Europese Unie heeft gebracht, kozen vooral de Britse 60-plussers voor een vertrek. Het merendeel van de jongeren wilde juist blijven. Want zij vrezen straks niet meer zomaar Europa in te kunnen om te werken of studeren. Er valt straks minder te kiezen voor Britse jongeren. En het wrange is dat ze die Brexit volledig zullen meemaken, terwijl de generatie die er veelal vóór stemde afhaakt. Als over tien jaar de gevolgen van de Brexit echt voelbaar zijn, zijn de Brexit-stemmers gepensioneerd, dement of dood ...’

Dan begint Veeger plotseling te zalven: ‘De vrees dat ouderen in het verdomhoekje belanden, lijkt me ongegrond. Er is geen reden tot angst dat de ouderen- en ziekenzorg nog soberder zullen worden. Als jongeren - en de iets minder jongeren - het meer voor het zeggen gaan krijgen, zullen die daar niet aan morrelen. Ze zijn snel genoeg oud om het ook te ondervinden als dat niet goed is geregeld.’

Italië als voorbeeld ...

En dan pikt Veeger Italië uit als voorbeeld van een land waar het allemaal verkeerd gaat ‘als ouderen het voor het zeggen hebben’. De politici in dat land zitten volgens hem al decennia klem tussen enerzijds de meest vergrijzende bevolking van Europa die geen pijn wil voelen, en anderzijds jongeren aan wie ze geen ruimte kunnen bieden om hun ambities te realiseren. Met als gevolg dat jongeren vertrekken en ouderen het nog meer voor het zeggen krijgen, waardoor Italië volgens Veeger ‘al jaren onderaan staat als het gaat om economische en bestuurlijke vooruitgang en waar vervolgens de staatsschuld verder oploopt en alles nóg wat minder gaat, terwijl er op de pensioenen nooit gekort wordt’. En Veeger besluit: ‘Met vaak op ouderen gerichte politici dreigt ook Nederland deze kant op te gaan. Daarom: weg met stemmers die het ouderenbelang voorop stellen. Ze zijn een gevaar voor het land en voor de vooruitgang. Laat ouderen niet meer stemmen. In hun eigen belang.’

Felle reacties

Natuurlijk zijn er felle reacties op de hersenspinsels van Veeger en het feit dat RTL dit zomaar heeft laten passeren. Gesproken wordt van een nieuwe fase in de hetze van de linkse en politiek correcte journalistiek tegen iedereen in Nederland die ouder is dan 50 jaar. Die oudere bevolkingsgroep stemt ook meer op de centrum-rechtse partijen, hetgeen een deel van de hetze tegen de oudere bevolking verklaart. In heel wat reacties wordt RTL ervan beschuldigd een ‘fascistische rioolzender’ te zijn geworden en wordt opgeroepen de zender te boycotten. ‘Waarom worden wij ouderen bij het oud vuil gezet? Eerst pakken ze onze zorg af, dan hebben we geen stemrecht meer en vervolgens zet D66 ons tegen de muur’, luidt een andere reactie. 

Wat vind jij van dit standpunt? Vertel het ons in de reacties.

Auteur: Jan Schils

26 reacties

fikske
Degenen die dit durven te zeggen over ouderen zijn niet goed wijs. Om ze uit de shit van de oorlog te halen waren wij goed genoeg. Om hen dit luxeleven te bezorgen waren wij broodnodig maar nu ze in deze luxe leven zijn wij plots overbodig, is dat de dankbaarheid van de huidige generatie, ik wens hen alle ongeluk en ontbering toe zodat ze zelf meemaken wat de oude generatie meegemaakt heeft om hen dit luxeleven te bezorgen.
27/02/17 20:57 REAGEER
Wildy
Diegene die dit artikel geschreven heeft, kan beter hulp vragen aan een zeer goeie psycholoog. Wat hij of zij schrijft is meer dan onzin. De huidige jongeren zijn boemerang kinderen en zwaar afhankelijk van hun ouders. Met andere woorden, het is totaal onmogelijk wat de auteur schrijft Die oudere die op dit artikel reageert ( zoals ik, man van 74 jaar) en zich kwaad maakt, moet niet reageren op deze onzin. Je geeft zo iemand een podium om zijn walgelijke onmogelijke onzin te spuien.

Toch wens ik hem of haar een leuke tijd in het gesticht.
28/02/17 13:03 REAGEER
rudi65
Volledig mee eens,word over twee weken 70 En mag hier in mijn nieuwe vaderland Mexico gewoon stemmen . Maarja hier dragen ze de ouderen op handen,voorrang bij dokters gemeentehuizen enzovoort . Ook stoppen ze hier opa en/of oma niet weg in een tehuis.
1/03/17 00:43 REAGEER
wolfje
Ik kan me dat best voorstellen. De Brexit lag ook aan die basis. De jongeren zagen dat niet zitten om uit de EU te stappen. Wat is er dan aan de hand? Ouderen verdienen veel minder dan de jongeren tegenwoordig. Heel wat ouderen leven van een overlevingspensioen of zijn met pensioen. Zij verdienen amper om toe te komen. De prijzen zijn sinds de invoering van de EURO fel gestegen behalve onze lonen destijds. Een gepensioneerde die heel zijn leven heeft gewerkt verdient nu ongeveer1200 Euro netto. De jongeren zijn nog amper arbeider nu. Ze zijn langer naar school geweest en hebben dus hogere diploma's behaalt. Ze verdienen dan ook een pak meer en ze komen dus makkelijk toe met wat ze verdienen. Hoeveel mensen zijn er werkloos? Meestal ook oudere mensen omdat ze niet mee zijn met de wedloop der tijden. Toch hebben zij gewerkt ja zelfs hard gewerkt maar zijn ze door omstandigheden uit de arbeidsmarkt verdwenen. Die mensen nu gaan uitsluiten en ze verder laten verkommeren zou een aanslag zijn op de democratie. Ja de kloof tussen jon en oud is groot , maar wie heeft die kloof gemaakt? De regering. Hadden zij die mensen deftig betaalt dan konden ze mee met de jongeren. Kijk maar is rond hoeveel vacatures er niet ingevuld worden. Waarom niet? Er zijn arbeiders genoeg op de markt. Maar betaal die mensen tenminste op wat ze recht hebben. Men zou bijna gratis moeten gaan werken nu. De lonen zijn te laag gebleven voor de arbeiders en daar begint het allemaal. Er ontstaat armoede en onenigheid geschapen door de regeringen. Ik ga het dan nog niet hebben over de huurprijzen die totaal overdreven zijn en bijna de helft van iemand's loon opeist. Iemand die 3000 tot 5000 Euro per maand verdient heeft daar minder last van en zij leven verder en beseffen niet eens wat anderen beleven.Ja het egoïsme is groot . De vraag is of jongeren er zelf ook aan denken dat ze ooit ook eens 55 zullen worden en uitgeschakeld zullen worden. Men blijft niet eeuwig jong. Het is al erg genoeg dat 55 plussers nu reeds aan de deur worden gezet omdat ze zogezegd niet meer mee zijn met de technologie enz. Dat op zich is voor velen reeds rampzalig. Is dat nog niet genoeg misschien? Verdeeldheid zaaien is een dictatuurstaat ontwikkelen. Gelijkheid , vrijheid en respect voor onze cultuur daar gaat het om. Hitler dacht er vroeger ook even anders over.
28/02/17 08:18 REAGEER
Stijnvis
Mocht er bij ons ook een linkse rat opstaan die dergelijke onzin uitkraamt, dan moet die onmiddellijk voor de rechter gedaagd worden door UNIA. Dan zouden die ook eens iets zinnigs doen.
28/02/17 09:15 REAGEER
BUdallah
Een beetje doemdenken om te veronderstellen dat de Brexit alleen maar armoede gaat brengen voor de jongere generatie. De oudere generatie die voor de Brexit stemde heeft na 50 jaar EU er wel schoon gennoeg van en ik denk terecht.
28/02/17 10:18 REAGEER
danodies
laten we Nederland A.U.B. zeker niet met België vergelijken. hier in Nederland draait alles om geld..... op 15 maart 2017 zijn er weer verkiezingen.... en doen ze beloftes die ze niet waar kunnen maken.
28/02/17 10:23 REAGEER
Willem
In België ook hoor, bende poenscheppers.
28/02/17 11:32 REAGEER
heli
Laat me lachen. In ons landje is het, als enige land in Europa, nog altijd stemplicht. Waarom moeten wij in Europa terug een uitzondering zijn? Ik denk dat de traditionele partijen schrik hebben stemmen te verliezen en zeker bij de ouderen. Die hebben gezien wat die partijen van ons land gemaakt hebben en hebben hun buik vol ervan. En wat die Brexit aanbelangt velen hebben hun buik vol van dit instituut dat vol met graaiers zit.
28/02/17 10:25 REAGEER
wernerverleysen
Langs de ene kant begrijp ik die redenering wel maar het kan gewoonweg niet want dat zou het einde van de democratie zijn. Democratie wil toch zeggen dat iedereen zijn stem mag laten horen, of niet ?
28/02/17 10:25 REAGEER
aronjaco
U begrijpt de redenering wel !!! Amaai mijn frak. Denk nog even na zou ik zo zeggen en corrigeer daarna. Is dat werkelijk uw mening , wel , daar hebt u recht op.
28/02/17 11:00 REAGEER
rudi65
Als je redenering wel begrijpt word het tijd om psicoloog te bezoeken.
1/03/17 00:51 REAGEER
Louis1
En misschien gebruik maken van dat duwtje in de rug?
4/03/17 15:44 REAGEER
Louis1
Ik veronderstel dat Mr Werner nog ver van de 55 jaar verwijderd is?
4/03/17 15:43 REAGEER
nikske68
Waar blijft het respect voor de ouders, de grootouders ? Dankzij hun arbeid en sparen, zal de jongere generatie kunnen erven en zo een meer comfortabel leven leiden. Beter zou de stemplicht in België afgeschaft worden. Op die wijze zullen enkel de echt politiek geïnteresseerden gaan stemmen. Er zullen minder blanco en ongeldige stemmen zijn. Mensen die zeggen politiek niet-geïnteresseerd te zijn, blijven beter weg uit het stemhokje want zij begrijpen er niets van.
Weet je nog toen ING het aan 60-plussers ging verbieden om meer dan 500 euro in de week uit de bankautomaat te halen ? Ook dat was vlug weer opgeborgen.
Het gaat hier om discriminatie op basis van leeftijd en dat is ethisch niet correct.
28/02/17 10:29 REAGEER
aronjaco
Links-liberale partij D66 met uiterst rechtse standpunten dus : al wie niet productief is in de maatschappij moet eruit is de achterliggende gedachte .I.p.v. de joden als groep , is het nu , als het van D66 afhangt dus de beurt aan alle parasieten in de maatschappij. Denk maar niet dat zo'n voorstel op zich staat , neen , er zit heel veel meer achter . Er wordt nl. ook gedacht dat de jeugd al die parasieten meer dan beu is en dat zij zullen gaan voor de grote opkuis., en niet , zoals de " veeger" zegt , dat de jeugd wel respect zal hebben voor de ouderen , beroep doen op solidariteit dus , iets wat hij veracht; hoe hypocriet kun je eigenlijk zijn zeg.
Die RTL-journalist Maarten Veeger , wel die moet onmiddellijk ontslagen worden en voor de rechtbank worden gebracht wegens inbreuk de grondwet en het op " Europees verdrag voor de rechten van de mens ", trouwens , mijn inziens pleegt hij min noch meer een persmisdrijf. Wie zei ook alweer trouwens , dat terrorisme eigen is aan ...... Neen dus , we hebben terroristen in ons eigen midden , die de eigen bevolking bedreigen / aanvallen.
Die oudere bevolkingsgroep stemt ook meer op de centrum-rechtse partijen en dat dit een verklaring kunnen zijn voor de uitspraken van de nieuwe Hitler ; komaan zeg , zijn die uitspraken dan ook alweer als " links " te benoemen ? Rattengedrag dus : worden die in het nauw gedreven dan vallen ze elkaar ook aan. Al wie zo'n redeneringen , dit racisme volgt , behoort bij de rattenkolonie. Wel met die pest.
28/02/17 10:54 REAGEER
annyvanloon
al wie niet productief is moet eruit volgens D66, wel, die dan maar eerst eruit, zij hebben niks geproduceerd dan armoede, het is overal hetzelfde, geen respect voor ouderen die hun hele leven keihard hebben moeten werken, vaak in verschrikkelijke omstandigheden , en nu rijden die kloojers in een luxe wagen die hun ouders voor hen hebben verdient, schande, driemaal schande!!!naar het zottenhuis moeten die!
1/03/17 02:00 REAGEER
denbeste
Dit is duidelijk een zet om de PVV onderuit te halen, niet meer, niet minder.
Hopelijk ontploft deze bom in hun eigen smoel.
28/02/17 11:09 REAGEER
Jantje666
Dat Hitler daar nooit op gekomen is vroeger, is mij een raadsel! In elke oude culturen zoals bij de indianen, de afrikanen en anderen is er een diep geworteld respect voor de ouderen die met hun kennis de samenleving een rijkdom bijbrengen. Het stemt tot nadenken... In de jaren 60 van de vorige eeuw stonden wij op de barricaden voor een betere wereld, spijtig genoeg hebben wij ook de monsters van heden geschapen. Ik hoop dat de vluchtelingen die naar Europa komen op tijd inzien dat deze samenleving aan het instorten is. Zouden Islamisten het dan toch bij het rechte eind hebben?
28/02/17 15:40 REAGEER
izzy
Jongeren worden ook oud.
28/02/17 16:04 REAGEER
Patrick1954
Nog meer vrijheid van meningsuiting geven aan deze gasten! Dergelijk uitschot behoort in een isolatiecel in een psychiatrische instelling terecht te komen.
Niet op reageren is de boodschap, gewoon negeren...
28/02/17 20:06 REAGEER
Patrick1954
Isoleercel... die ellendige spellingscontrole...
28/02/17 20:08 REAGEER
StemPLICHT neen. Wel stemRECHT voor iedereen, lijkt mij het eerlijkst. iedereen maakt het dan voor zich zelve uit :))))))))))))))))))))))))) geen misverstanden meer!!! grtjs Nicky
28/02/17 23:15 REAGEER
johannesdevries
ik ben zelf 75 jaar en ik ondervind al jaren dat wij ouderen achtergesteld worden op alle gebieden en wat de politiek betreft dan worden wij de afgrond ingetrapt door oa rutte- pechtold -klaver . en wat betreft dhr veeger die moeten we dan maar op de schroothoop vegen .

het is jammer dat hier in nederland de vakbond op z.n kont ligt anders konden we nog eens een vuist maken .
2/03/17 12:22 REAGEER
lennart
Onze generarie, de ouderen dus hebben deze mensen opgevoed en verwend. Onze kinderen hebben meer vrijheden, meer consumptie gehad dan wij in hun opvoeding, ook meer keuze en een beter onderwijs. Wij moesten reeds als kind mee zorgen om het kleine inkomen van onze ouders aan te vullen. Onze kinderen hebben een andere opvoeding gehad dan wij, blijkbaar meer gericht op het "ik".
Het is daarom normaal dat er ergens een opstaat en dergelijke mening verkondigd. Wees gerust, uit de reacties hier blijkt dat hij gescoort heeft, ook bij zijn werkgever. Daarom is het natuurlijk waarom hij dit schrijft.
25/04/17 09:33 REAGEER
Theo58
Ouderen stemmen centrum-rechts? Wat is dat voor stigmatiserende onzin? Ik ben nu 60 en heb altijd links gestemd. In de jaren 70 waren velen van ons ook Links. Pas in de jaren 80 kwam ik er achter dat er Rechtse jongeren kwamen. Neem nou Jort Kelder bijv. Of Thierry Baudet, jonge gasten maar Rechts. Er nog linkse jongeren maar rechts is populair. Helaas heb ik ooit D66 gestemd. Een jeugdzonde. Houd het nu op de Partij voor de Dieren, vele malen groener dan GroenLinks. Die Veeger lijkt wel een soort Nederlandse versie van Katie Hopkins, een professionele trol.
23/08/19 21:00 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels