Ingrediënten
- 90 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 140 gram bruine rietsuiker
- 2 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 60 gram volkoren tarwebloem
- 1/2 tl bakpoeder
- Snuifje zout
- 4 middelgrote appels
- sap van 1 citroen
- zeste van 1 citroen
Receptinformatie
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 35-40 minuten
Aantal personen: 9
Benodigdheden
ingevette ronde bakvorm met een diameter van circa 20 cm
optioneel: appelboor
optioneel: keukenmachine
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Haal het klokhuis met een appelboor uit en schil de appels. Snijd ze in kleine blokjes van circa 1 x 1 cm.
- Meng de appelblokjes met citroensap, citroenzeste en 50 gram suiker.
- Klop intussen de boter met de resterende 90 gram suiker tot een glad geheel.
- Voeg de eieren toe en klop goed door.
- Meng in een andere kom amandelmeel, volkoren bloem, zout en bakpoeder. Voeg dit vervolgens toe aan het natte mengsel en klop tot een mooi egaal beslag.
- Roer de appel inclusief citroensap door het beslag heen.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak in circa 35 - 40 minuten gaar. Check met een satéprikker of de appelcake gaar is. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan is ie gaar. Zo niet, dan bak je hem nog enkele minuten.
Nog een lading appels over?
Maak er eens appelmoes van zonder suiker, verwen jezelf met appelcupcakes met een krokante kruimellaag, of probeer eens iets nieuws: gevulde appels uit de oven!
2 reacties
Vergeleken met Frankrijk gebruikt men in België bij de bakker zelden goede boter Alleen reeds dit ingrediënt maakt de smaak 10 X beter dan met margarine.
Ook vult de heerlijke geur het ganse huis.
Zeker doen dus.