Deel via

Twijfel jij ook zo aan jezelf? Deze 4 tips kunnen helpen!

March 2017
Ken je dat vervelende maar overtuigende stemmetje vanbinnen dat jou doet twijfelen aan jezelf? Andrea had er steeds meer last van. Het stemmetje hield haar tegen om kansen te grijpen op haar werk en in haar relaties. Dankzij deze vier nuttige tips van lifecoach Wim Annerel kon ze dat innerlijke stemmetje een toontje lager laten zingen.

Weg met de zelftwijfel!

Soms is het goed om je eigen beperkingen realistisch in te schatten of om een slecht idee tegen te houden. Als het daar echter niet bij blijft, maar als je constant twijfelt aan jezelf, belemmer je jezelf ook om te zijn wie je wilt zijn.

Deze vier nuttige gewoonten hebben mij, Andrea en heel wat andere coachingklanten al geholpen om dat destructieve innerlijke stemmetje in te tomen en om weer meer zelfvertrouwen te krijgen.

 1. Spreek het stemmetje tegen

Wanneer je innerlijke twijfels komen opzetten, wees dan snel. Laat ze niet van gefluister uitgroeien tot een stroom van ontmoedigende zinnen. Spreek dat twijfelende deel van jezelf tegen. Zeg in jezelf zaken als:

– Stop!
– Dat is stom en niet waar!
– Nee, we gaan die zinloze weg niet inslaan!

Op die manier houd je je innerlijke zelftwijfelaar tegen om de controle over te nemen. En na dat tegenspreken kan je weer focussen op mogelijkheden en terug verbinding maken met je optimistische zelf.

2. Kijk naar het verleden

Een andere manier om de zelftwijfel de kop in te drukken is naar het verleden teruggrijpen. Hoeveel keer is dat negatieve waarvoor je vreesde écht gebeurt nadat je actie had ondernomen? Waarschijnlijk is het antwoord: helemaal niet zo vaak.

Zelftwijfels zijn vaak monsters in je hoofd die je tegenhouden om te veranderen en die je binnen je comfortzone houden. Als je ziet dat ze – ook in het verleden – geen nut hebben, is het makkelijker om ze los te laten. Zo kan je weer focussen op een positief resultaat en actie ondernemen.

3. Spreek er met iemand over

Als je je zelftwijfelende gedachten voor jezelf houdt, nemen ze vaak onredelijk grote proporties aan. Stel ze daarom bloot aan het licht. Praat met iemand in je omgeving zoals een vriend(in) of een life coach over je zelftwijfels. Als je ze uitspreekt, hoor je vaak hoe overdreven ze zijn geworden. Iemand die je steunt, kan je helpen om de zaken weer in perspectief te zien.

4. Houd een dagboek bij

Dat helpt je om de positieve zaken en successen te onthouden. En als je niemand hebt aan wie je je zelftwijfels kan meedelen, helpt een dagboek je om ze toch uit je geest en op papier/scherm te krijgen. Het kan je twijfels verlichten.

Wanneer je minder aan jezelf begint te twijfelen, wil je ongetwijfeld je zelfvertrouwen verder versterken. Hier lees je 7 dingen die je zelf kan doen voor meer zelfvertrouwen.

Hoe heb jij zelftwijfel overwonnen? Deel het in de reacties en inspireer zo andere lezers.

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

heel mijn leven is mijn zelfvertrouwen ondermijnd geweest.....door ouders , leerkrachten, bazen, echtgenoot zaliger, kortom door alles en iedereen.......nu ben ik grofgebekt, en nooit zo gelukkig geweest :))))))))))))))))))))) en ja, nu heb ik zelfvertrouwen!!!!!
8/03/17 02:45 REAGEER
vlinder
Ik heb helaas hetzelfde meegemaakt als wildlife hierboven en had ook nog t'e maken met bezitachtige jaloerse schoonmoeder die haar zoon aan de drank heeft geholpen met de nodige gevolgen en uiteindelijk scheiding. Srtond er alleen voor met kind en oh jé dan proberen ze helemaal je zelfvertrouwen te ondermijnen. Toen heb ik geleerd om mijn zelfvertrouwen een beetje op te krikken want zag ook hoe kind openbloeide en durfde weleens tegenspreken maar dan krijg je weer vlug het het etiket : bitch. Maar liever dat als de grond ingestampt.
9/03/17 11:26 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels