Deel via

Je huis omruilen voor een kleiner appartement: goede zet?

March 2017
Analist Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, gooit het over een andere boeg in ons SenNet Magazine. Voortaan probeert hij een antwoord te formuleren op júllie vragen. Heb jij een prangende financieel-economische vraag die je graag toegelicht wilt zien? Stuur ze dan naar redactie@sennetmagazine.be.

Wij overwegen ons huis te verkopen en een appartement in de plaats te kopen. We zijn 60-plussers, weldra komen onze pensioenspaargelden vrij en zo denken wij die een stuk te herinvesteren in een nieuwbouwappartement. We hebben geen kinderen en twijfelen of we moeten kopen of huren. Ons spaargeld zouden we dan herbeleggen in fondsen waar we overigens geen ervaring mee hebben. Wat denkt u van onze situatie en welke denkpistes moeten we zeker maken?

Het is belangrijk om te weten (voor alle lezers) dat we geen individueel financieel advies kunnen geven. We hebben geen zicht op je persoonlijke financiële huishouding en kennen je risicoprofiel als investeerder niet.

Dat gezegd zijnde, kunnen we wel onze mening geven over diverse onderdelen binnen het financiële landschap en de status van een gemiddelde persoon in een bepaalde periode van z’n leven. En dan is liquider gaan na de ‘zestiger jaren’ een belangrijk aandachtspunt. Het wordt immers ook eens tijd dat je gaat profiteren en genieten van je verdiende centen. Het is dan ook vaak een goed idee om te bekijken hoe je je reguliere kosten kan verlagen. Zo is de verkoop van een groot huis een goede zet, omdat die meestal duur zijn om te onderhouden. Een kleiner of compacter, maar bovenal goedkoper appartement in de plaats nemen lijkt dan ook een verstandige keuze.

We vinden echter wel dat deze aankoop niet beschouwd moet worden als een belegging. De woonst is om in te wonen, niet om mee te speculeren. Je moet hier rustig in kunnen gedijen, zonder iedere dag te piekeren over de waarde van het vastgoed. Uiteraard, vastgoed heeft bewezen over een langere termijn waardevast te zijn. Als je wilt investeren in vastgoed, dan raden we aan om beursgenoteerd vastgoed (in de vorm van fondsen) te overwegen. Ze bieden niet enkel een goede diversificatie van het beheerde eigendom, ze leveren overwegend ook een mooi dividendrendement op (hoofdzakelijk afkomstig uit huurinkomsten). Als je dat zelf in eigen beheer zou moeten doen, krijg je te maken met een hele rompslomp. Maar het echte voordeel van beursgenoteerd vastgoed is en blijft voor ons de liquiditeit. Je kan namelijk verkopen met een eenvoudige druk op de knop. Bij fysiek vastgoed zit je ‘vast’ aan je eigendom in een turbulente markt, wat betekent dat je geld letterlijk vastzit in je stenen. Geen geweldige uitgangspositie op oudere leeftijd. Je vermogen moet dan altijd in belangrijke mate liquide zijn.

En bovendien, we kunnen er niet voldoende op hameren: ga gerust beleggen, maar vergeet vooral ook niet om te genieten van het leven!

Heb jij ook een financieel-economische vraag voor onze analist?

Heb je een interessant financieel-economisch vraagstuk opgevangen uit de media dat je graag toegelicht wilt zien? Stuur dan je vraag naar redactie@sennetmagazine.be en Nico Pantelis probeert je een antwoord te formuleren voor SenNet Magazine.

(Alle vragen worden in overweging genomen, maar er zal een selectie gemaakt worden op basis van de relevantie voor zoveel mogelijk lezers en de expertise van de analist. Personal finance (en verzekeringen, belastingen ...) behoort bijvoorbeeld niet tot zijn vakgebied. Bovendien kan er geen individueel advies gegeven worden, maar wel generalistische antwoorden.)

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

Auteur: Nico Pantelis

4 reacties

ik woon in mijn eigendom van 85 vierkantemeter, n uitgewoonde flat...heb de middelen niet om iets anders, helaas. ben 13 jaar weduwe n onverzorgd achtergelaten.......kleine loontjes, nooit veel ruimte gehad , n partner die graag uitgaf. tja nu als alleenstaande gepensioneerde, die geplukt wordt door deze graairegering....gn goe vooruitzicht :(((((((((((((((((((((
12/03/17 03:22 REAGEER
karel2
De zekerheid dat je je huis dat wel heel goed onderhouden maar toch ergens verouderd is kunt verkopen binnen een redelijke termijn, om met een deel van die gelden een niet te klein appartement te kopen is niet groot, wanneer je de prijzen van de nieuwbouwappartementen ziet dan is dat bijna niet haalbaar, zodoende zou men ergens moeten kunnen een deel uitwisselen ,zonder beweging van fondsen, zoals men dat noemt, maar nu is daar blijkbaar nog geen opening voor?
14/03/17 09:51 REAGEER
YvonneC
Wij zijn zeventigers, wonen in een rijhuis en hopen er te kunnen blijven voor goed. Bewonen alleen de aangepaste benedenverdieping. Het huis is 50 jaar oud en ja, soms hebben we kosten. De meesten van onze kennissen bouwden riante villa's, bungalows met heel mooie tuinen. Op hogere leeftijd konden ze het onderhoud van beide niet meer aan en verruilden ze hun huis voor gekochte/gehuurde flats. Toen we jonger waren keken wij wel met bewondering naar hun prachtige woonsten. Nu kijken zij (soms afgunstig) naar ons comfortabele (beneden slapen, badkamer ook) ingericht rijhuisje met piepkleine, makkelijk te onderhouden, afgeschermde tuin. Mijn punt:: jonge mensen bouwen kasten van huizen maar denken niet na over de dag dat ze ouder worden en het een hele financiële en fysieke opdracht wordt deze woningen te onderhouden. Het wonen in flats (zelfs tussen leeftijdgenoten) is niet altijd probleemloos als je gewoon bent van de vrijheid van een alleenstaand huis.Let ook op als flatbewoners hun woontoestand bewieroken: ze zullen zelden bekennen dat ze niet zo ideaal wonen.
14/03/17 11:22 REAGEER
U hebt 'n groot punt:)))) Meestal is het zo!!! Nicky
14/03/17 18:15 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels