Deel via

Vocht in huis? Daar komt nattigheid van!

March 2017
Vaak horen of lezen we verhalen van huizen en zelfs hele gebouwen die ten prooi vallen aan opstijgend of insijpelend vocht. Die verhalen kunnen ook kloppen, want vocht vormt nu eenmaal een grote bedreiging voor de stabiliteit van een gebouw, dus ook voor de veiligheid en de gezondheid van alle bewoners. Wanneer het vochtprobleem niet tijdig wordt aangepakt, ligt een haalbare oplossing steeds verder af. Vocht detecteren en bestrijden is dus zeker geen overbodige luxe.

Water, een sluipend probleem

Het is opmerkelijk hoe makkelijk water en vocht een woning kunnen binnendringen. Zodra grondwater bijvoorbeeld een enorme druk op een gebouw kan uitoefenen, dan is het kleinste spleetje genoeg voor een ernstig vochtprobleem. Daar hoef je ook niet altijd onmiddellijk grote schade van te zien, het kan zich ook traag maar zeker een weg zoeken in huis. Bovendien zijn veel bouwmaterialen vrij poreus, waardoor ze vanzelf het aanwezige vocht steeds hoger in de muren gaan opzuigen. Dat verschijnsel noemt men ‘capillariteit’. Eens het vocht een weg gevonden heeft, zal het jammer genoeg nooit vanzelf weggaan. Dan is het dringend tijd om er een professional bij te roepen.

Soorten vocht in huis

Er zijn verschillende soorten en gradaties bij vocht- en waterindringing.

Water dat de kelder binnensijpelt zorgt vaak voor het meest spectaculaire schadebeeld. De kelder bevindt zich immers onder de waterlijn, waar de waterdruk sterk kan oplopen. Als de kelderwanden dan onvoldoende waterdicht zijn, kan je kelder in vrij korte tijd blank komen te staan, met alle gevolgen van dien.

Naast insijpelend vocht, is opstijgend vocht een grote boosdoener die op termijn de stabiliteit van de muren en de hele woning aantast.

Een derde vorm van ongewenst vocht in huis is condensvocht. In bepaalde ruimtes in de woning komen grote hoeveelheden vocht in de lucht terecht. Denk maar aan badkamers, keukens, wasplaatsen … Bij onvoldoende verluchting slaat de overtollige waterdamp in de lucht neer op de koudere muren, waardoor die permanent vochtig komen te staan.

Schadelijke gevolgen van vocht

De gevolgen van het vocht variëren in ernst en verschijningsvorm en gaan van puur esthetisch tot zeer ernstig. Vochtig behang en schimmel op de muur is niet meteen levensbedreigend, maar op termijn zijn ze wel nadelig voor de gezondheid. Erger wordt het wanneer bouwmaterialen effectief verzwakt worden door blootstelling aan water. Cement en mortel brokkelen op die manier af en keramische stenen worden behoorlijk broos. Door de belasting op de muren kunnen barsten ontstaan.

Snel en gericht reageren is de boodschap

Bij de eerste symptomen van vocht in huis, neem je het best een ervaren vakman onder de arm om erger te voorkomen. Hij weet hoe de drie verschillende soorten vochtproblemen aan te pakken.

Bij opstijgend vocht wordt een speciale gel, bij voorkeur Aquagel, in de muur geïnjecteerd om op die manier het vocht tegen te houden door een onzichtbare barrière.

Natte kelders krijgt men weer droog via kelderdichting, drainage of bekuiping. Daarbij worden zowel de muren als de vloeren aangepakt.

Condensatieplekken op de muren worden op twee manieren bestreden. Enerzijds wordt de isolatie van de betrokken muur onder handen genomen, want een muur die kouder is dan de omgeving trekt altijd condens aan uit de lucht. Anderzijds kan een aangepaste ventilatie als bijkomende maatregel helpen om de vochtige lucht tijdig en regelmatig af te voeren.

Bij Aqua Protect vertrekt men steeds van een gratis diagnose, want om het vochtprobleem efficiënt aan te kunnen pakken, moeten eerst de oorzaken en oorsprong van het probleem gekend zijn.

Vraag hier je gratis diagnose aan van het vochtprobleem!

Beelden © Aqua Protect

 

 

1 reactie

Tja, wanneer je persé 'n huis wil.......in 'n VME hebt je dit niet, daar zorgt de rentmeester voor om op tijd in te grijpen.........(basement bv)
14/03/17 18:23 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels