Deel via

Deze 3 denkwijzen houden je geluk tegen

March 2017
Als je met pensioen gaat, ziet je leven er plots helemaal anders uit dan toen je nog elke ochtend naar het werk vertrok. Sommige mensen vinden het moeilijk om de dagen te vullen, missen sociaal contact of beginnen te piekeren. Lifecoach Wim Annerel geeft je enkele tips om negatieve gedachten uit je hoofd te bannen om opnieuw het geluk te vinden.

Nu ze sinds enige tijd met pensioen is, verveelt Christine zich. Op het werk kon ze zich ontplooien, leerde ze voortdurend nieuwe dingen bij. Maar dat is nu gestopt. Ook haar collega’s mist ze enorm, want haar sociaal leven speelde zich voornamelijk rond het werk af. En van haar partner had ze veel meer initiatief verwacht nu die ook met pensioen is. Gevolg: haar gedachten worden steeds negatiever.

Je gedachten zijn krachten. Een verandering of een positieve gewoonte in je denken brengen, kan een wereld van verschil maken. Vastzitten in hetzelfde oude gedachtenpatroon daarentegen kan je blokkeren en verlammen in plaats van je vooruit te helpen naar een gelukkiger en positiever leven.

Graag wil ik het hebben over drie destructieve gedachten die ik als life coach vaak bij klanten tegenkom. En natuurlijk geef ik je tips mee om ze te overwinnen, of om ze op zijn minst minder impact op je levensgeluk te laten hebben.

1. Je bent verslaafd aan je comfortzone

Als je je altijd volledig veilig wilt voelen, dan is positieve verandering onmogelijk. Verandering is oncomfortabel, en het onbekende brengt onzekerheid met zich mee. Je geest zou liever willen dat alles blijft zoals het is.

Tip: Neem kleine stapjes. Vaak blijf je immers in je comfortzone hangen uit angst voor het gevoel overweldigd te worden. Als je iets in kleine stappen doet, dan stretch je je comfortzone gelijkmatig en maak je het minder oncomfortabel en angstaanjagend. Christine smijt zich nog niet meteen in het verenigingsleven, maar spreekt nu elke week af met één van haar kennissen, buren en familieleden.

Nog een tip: Focus op wat eerder al werkte. Denk eens terug aan de momenten waarop je uit je comfortzone stapte, een kans greep, en welke positieve gevolgen dat met zich meebracht. Misschien heb je zo wel een interessante zaak gedaan, of een toffe relatie opgestart. En misschien herinner je je nog dat dat eigenlijk plezant en opwindend was, ook al was het nieuw.

2. Je ziet dingen zwart-wit

In plaats van het leven te zien zoals het is, met alle uitzonderingen op de regel, zie je de dingen in zwart en wit. Jij hebt gelijk en de ander is verkeerd. Dit is de juiste manier en dat de foute. Het is zo of zo en er zijn geen uitzonderingen.

Zo’n visie op de wereld maakt het moeilijker om actie te ondernemen. En deze manier van denken maakt je steeds meer rigide. Je komt vast te zitten en voor andere mensen kan je heel kritisch en onrechtvaardig overkomen. Voor jezelf is dat trouwens ook niet positief: je bouwt muren in je geest en dat schept meer ongelukkige gevoelens dan nodig.

Tip: Tracht ook de andere kant te begrijpen. Bij je eigen gezichtspunt blijven is makkelijk, maar je kan krachtige inzichten krijgen over jezelf en de ander als je zijn of haar gezichtspunt probeert te begrijpen. Het wordt zo veel makkelijker om een overeenkomst te bereiken.

Nog een tip: Wees je bewust van je zwart-witdenken. Dat helpt je al om deze gedachtegang te veranderen.

Nóg een tip: Vind de uitzondering. Christines gedachte dat haar partner nooit helpt in het huishouden maakte haar soms heel boos. Nu vraagt ze zich ook eens af: wat is de uitzondering? Deze week is hij bijvoorbeeld een brood gaan kopen en heeft hij een deurklink hersteld. Zo voedt ze het zwart-witdenken niet verder en kan ze beter om met haar emoties.

3. Je zit vast in afgunst

Je vergelijkt je voortdurend met een ander. En dat brengt negativiteit met zich mee. Je raakt vast in afgunst of jaloezie.

Als je constant wat jij hebt vergelijkt met wat anderen hebben, dan zit je al snel op de snelweg naar ellendigheid. Wanneer je dan zelf een mooiere auto koopt of een exotischer reis maakt, dan voel je je eventjes fantastisch. Maar na een tijd merk je dat er iemand is die nog meer heeft dan jij, en dan voel je je alweer slechter.

Tip: Je kan dus nooit ‘winnen’. Nuttiger is om jezelf te vergelijken met … jezelf. Kijk naar hoe je al gegroeid bent. Waardeer wat je al gedaan en bereikt hebt. Wees er dankbaar voor. Bedenk elke avond voor je gaat slapen drie dingen waar je dankbaar voor bent, ook al zijn het hele kleine dingen. Je zal je veel relaxter beginnen te voelen.

Om je gelukkig te voelen, is een positief zelfbeeld van cruciaal belang. Heb je last van een laag gevoel van eigenwaarde en een tekort aan zelfvertrouwen, maak dan gebruik van deze 7 tips om jouw zelfbeeld te versterken.

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels