Deel via

Zouttherapie voor een betere gezondheid

Toegegeven, het lijkt dezer dagen wat tegenstrijdig. Er wordt ons constant verteld dat we gezonder moeten leven, meer bewegen en minder zout eten. En dat is zeker ook het geval. Maar wist je dat zout, en meer bepaald zouttherapie, ook positieve effecten kan hebben op je gezondheid?

Ondergrondse zoutwonderen

Dat zout een helende werking heeft, werd voor het eerst opgemerkt aan het begin van de twintigste eeuw. De arbeiders in de zoutmijnen werden namelijk zelden ziek, in tegenstelling tot arbeiders in andere mijnen. De microklimatologische condities van zulke zoutmijnen zouden ervoor zorgen dat de lucht er uiterst puur is. Experts zijn er dan ook al jarenlang van overtuigd dat zouttherapie, of halotherapie, een gunstig effect kan hebben op de ademhaling. Zo hebben verschillende onderzoeken al aangetoond dat zouttherapie nuttig is voor de behandeling van astma, bronchitis en andere longaandoeningen.

Een van de oudste zoutmijnen ter wereld vind je terug nabij Krakau in Polen: de beroemde Wieliczka-zoutmijn. Het is een van de toeristische trekpleisters van het land en staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een verbluffende wandelroute leidt elk jaar zo’n 800.000 toeristen langs standbeelden van historische en mythische figuren, die allemaal uit het zout werden uitgehouwen. Daarnaast is er een ondergronds meer in de grot en zelfs een kapel! Een van onze medewerkers was een tijdje terug met vakantie in Polen, en ze was natuurlijk benieuwd naar de heilzame effecten van het ondergrondse wondertje. Tijdens een rondleiding van zo’n twee uur kon ze uiteraard niet anders dan de gezonde lucht overvloedig inademen. Ze vond het heel eigenaardig dat de lichte verkoudheid waarmee ze al enkele dagen rondliep, na de rondleiding nagenoeg verdwenen was.  

Een andere beroemde zoutmijn in Europa is te vinden in de gemeente Praid in Roemenië. Middenin de grot werd er een heus minidorpje gemaakt met een kapel, kinderspeeltuintjes, winkeltjes, een restaurant: een bijzondere belevenis!

Je moet er dus wel wat voor over hebben om zo’n natuurlijke zoutmijn te bezoeken, maar als je de kans krijgt, is het zeker de moeite waard! Blijf je liever rustig in ons Belgenlandje, dan hebben wij misschien een goedkoper én effectief alternatief gevonden, namelijk de Dry Salt Inhaler (DSI). Dit is een nieuwe inhaler die onverwerkte steenzoutkristallen bevat uit de zoutmijn in Praid, Roemenië. De inhaler simuleert dezelfde gezonde zouttherapie die je in de mijn kunt vinden.

Meer informatie vind je via onze SenNet Shop op deze pagina.

2 reacties

Antimoon
Neutraal artikel, of verkapte advertentie?
Zouttherapie zou wel werken voor de mond: spoelen zou bacterieel evenwicht van het speeksel verbeteren en dus veel problemen verhelpen.
21/03/17 14:34 REAGEER
Professor
Of dat zout ook de luchtkwaliteit bevorderd weet ik niet. Wel dat zeelucht gezonder is dat de lucht in het binnenland maar dat komt omdat er in zeelucht minder vervuilende stoffen zitten. Doch wie interesse heeft in zoutkuren, zou ik eens aanraden om te googelen naar Keltisch zeezout. Dit is ongezuiverd zeezout waar nog een hele boel mineralen inzitten. als je het oplost in hoge concentratie in die mate dat de oplossing verzadigd is en er zelfs niet opgelost zout overblijft (sole), zou het een aanvulling kunnen zijn om onze bloedspiegel op peil te houden. Mits men niet overdrijft natuurlijk. Als men ervan proeft smaakt men letterlijk de grondlagen nog waaruit het zout wordt opgeschept en ziet men trouwens op de bodem van de oplossing naast het zout ook nog een kleiachtig bezinksel liggen. Ook de moeite om op te zoeken is Dode Zee zout. Het bevat de hoogste concentratie van werkzame stoffen en zou heel goed zijn om in te baden en in eerste" plaats de huid opnieuw te voorzien van alle stoffen die nodig zijn om een gezonde en jonge huid te behouden. Veel lees genot.
9/05/17 21:47 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels