Deel via

Het is zonneklaar dat je energiefactuur naar beneden kan

March 2017
De ene stijging van de energiefactuur is nog niet verteerd of een nieuwe zit er al aan te komen. Aan dit ritme nemen de stroom- en verwarmingskosten een steeds grotere hap uit het gezinsbudget. Gelukkig vormen zonnepanelen een aantrekkelijke investering waarmee we volop gratis schone energie kunnen halen uit de zon. Vooral nu de groenestroomcertificaten zijn afgeschaft, kunnen zonnepanelen laten zien wat ze echt waard zijn, op basis van eerlijke cijfers en een bewezen rendement. Tijd om ook panelen op jouw dak te leggen?

Zonnepanelen, wie heeft er baat bij?

De vraag of zonnepanelen iets voor jou zijn, heeft natuurlijk met tal van omstandigheden te maken. Hoeveel verbruik je momenteel en wat zijn je verwachte energienoden voor de toekomst? Een gemiddeld gezin verbruikt tegenwoordig al snel 3.500 kWh op jaarbasis, en daarvan kan een groot gedeelte zelf geproduceerd worden met zonnepanelen. Het is echter duidelijk dat een gezin meer kan besparen dan iemand die alleen woont.

Andere overwegingen hebben te maken met de oriëntatie van je woning, de grootte van je dak, de dakhelling en, bijzonder actueel, de overweging of je van plan bent een hybride of volledig elektrische wagen aan te schaffen. Of ook nog, hoe wordt de bekomen energie aangewend of opgeslagen? In elk geval factoren en vragen genoeg om je niet blind in een zonnepaneelavontuur te storten zonder eerst een specialist te raadplegen.

Welke voordelen houden zonnepanelen tegenwoordig in?

Zelfs nu de groenestroomcertificaten zijn weggevallen, zijn zonnepanelen nog steeds een investering die vrij snel terugverdiend wordt. Met het wegvallen van een aantal fiscale stimuli moeten zonnepanelen zich nu wel meer bewijzen aan de hand van harde cijfers op het vlak van rendement, opbrengst en levensduur, en dat is een goede zaak voor de consument. Een woning die gebruik maakt van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen, ligt ook bij een eventuele verkoop beter in de markt en is in elk geval waardevaster.

Andere overwegingen die de keuze voor zonnepanelen beïnvloeden

Naast de materialen zelf, is ook de installateur van doorslaggevend belang. In het spoor van de vroegere (onrealistische) subsidiëringen kwamen kleine bedrijven als paddenstoelen uit de grond om een graantje mee te pikken van deze exploderende markt. Veel van die bedrijfjes beschikten over onvoldoende financiële reserves en hadden bovendien de vereiste vakkennis niet. Zo snel als ze opgekomen waren, zijn de meeste ook weer ter ziele gegaan. Dit ten koste van de klant.

Het is dus absoluut van belang om te kiezen voor een ervaren installateur die zijn garanties in de toekomst hard kan maken. Het is bovendien aangenaam werken met een installateur die over de installatie kan waken en die onregelmatigheden kan detecteren én oplossen nog voor je er zelf weet van hebt.  Of die de nodige bijstand verleent bij de administratie, zoals aangiftes bij de netbeheerder.

Ook loont het misschien wel de moeite om niet meteen voor de goedkoopste zonnepanelen te kiezen, meestal van Chinese makelij, maar om Europese alternatieven te overwegen.

Europese fabrikanten maken immers zeer kwalitatieve, duurzame en betrouwbare zonnepanelen die op het klimaat zijn afgestemd. Misschien zijn deze bij aankoop iets duurder, maar ze besparen je heel wat aan het eind van de rit.

Zijn zonnepanelen iets voor jou?

Vraag hier meer informatie aan

 

 

11 reacties

emmy
Ik heb eind 2014 voor € 6000.00 zonnepanelen laten leggen. Dat zou op papier voor mij een profijt betekenen van € 65.00 per maand. Waardoor ik binnen de 8 jaar mijn investering terugverdiend zou hebben.
Ik heb in het vorig jaar gas en BTW incluis telkens 66.55 voorschot per maand betaald. Dan volgt mijn eindafrekening en dan moet ik voor de stroom alleen al 195.23 bij betalen, dus heb ik per maand +/- 22.00 te weinig betaald waardoor mijn profijt niet 65,00 maar 40,00 bedraagt. Waardoor ik nu na 12 jaar mijn installatie terug verdiend zal hebben.(Misschien maak ik rekenfouten, ik ben geen boekhouder, maar ik weet wel dat ik dus veel meer moet betalen)
Ik hoorde Bart Tommelein vorige week dit verhaal vertellen maar hij vergat voor het gemak het prosumentarief en de Turteltaks.
27/03/17 19:27 REAGEER
somma
Inderdaad als je geen groene stroomcertificaten krijgt ben je met het prosumententarief aan het betalen om stroom op het net te brengen . Binnenkort komt er nog de slimme energiemeter bij en dan verlies je helemaal je winst wan t de meter draait niet meer terug. De belgische regering verandert voortdurend de regels . De kleine particulier is de dupezoals steeds. Ik heb een installatie van 2010 en geniet nog van de abnormaal hoge groenestroomcertificaten ( gelukkig ) . Ben tevreden van mijn installatie . In deze tijd zou ik geen panelen meer plaatsen wat een Tommelein ook verteld , het vet is van de soep voor zonnepanelen en men draait u een rad voor de ogen. Belgie moet tegen 2020 de europese richtlijn halen en dat betekent 13 % energie uit hernieuwbare bronnen produceren , dat is het enige wat de regering als doelstelling heeft . De kleine man zal met een paar kruimels hier voor zorgen terwijl de eigenaars van de huidige kerncentrales nog een paar jaar met de grote zakken geld gaan lopen .
28/03/17 06:35 REAGEER
Pierlala
Heb een tiental jaren terug panelen geplaatst, had een grote en volgens mezelf een betrouwbare firma genomen, namelijk solar-total... die na enkele jaren al overkop ging.
Een andere firma nam contact op om de lopende zaken zoals verzekering en hulp bij panne over te nemen, ook die moest de boeken neerleggen...
Ik weet totaal niet wie ik nu moet 'aanspreken' bij en eventuele panne van m'n panelen, of een panne van de omvormer die men me heeft 'verzekerd' te gebeuren na ongeveer 10-12 jaar in gebruik zijnde.
Heb tot nu toe geen enkel probleem gehad, heb nog geen greintje spijt gehad om panelen te laten leggen, betaal geen frank aan elektriciteit, nu wel het gebruik van de leiding om stroom (gratis ?!?) op het net te steken...
Wie kan me raad geven hoe een goede installateur te vinden.??
27/03/17 20:59 REAGEER
somma
ik had ook een kleine installatie besteld bij Solar total 3 weken voor ze failliet gingen en een gat van 470 miljoen euro achterlieten .Ik heb 1000 euro schade geleden die ik nooit meer heb terug gekregen .
Er zijn wel nog betrouwbare installateurs die het overleeft hebben . Elke installateur kan je oude installatie reparen . Willen ze dat niet doen , blijf er dan weg want dan zijn dat onbetrouwbare bedrijfjes die maar korte termijn zijn.
28/03/17 06:44 REAGEER
ODBAR
Allemaal goed en wel.... zonnepanelen en zonnepanelen. Maar wat moet de gewone mens die alleenstaand gepensioneerd en een huurappartement moet betalen...... met kaarskes verwarmen misschien?
of een zonnepaneel voor de venster!
27/03/17 22:44 REAGEER
HugoV
Het staat buiten kijf dat zonne-energie één van de goede groene oplossingen is.
Echter, de Belgische staat, met name de beleidsmakers, maken het niet interessant, zelfs onrendabel voor de modale burger. Door allerlei taksen en, jawel, oplichtingspraktijken, wordt er weeral geld uit de zakken geklopt van zij die met goede voornemens iets willen bijdragen aan het milieu.
Turteltaks, de 'slimme' meter, prosumenten... allemaal ter spijzing van onnodige uitgaven.
De modale belg is van nature sociaal voelend. Hij staat open voor elk goed voorstel. Waarom wordt hier niet op in gespeeld ?
Laat ons gewoonweg alle Turteltaks en procumentenkosten afschaffen. En laat ons allemaal zonnepanelen leggen (zonder subsidies weliswaar). En laat de elektriciteitsmaatschappijen een prijs betalen voor elke kilowatt die op het net gezet wordt (dit motiveert het leggen van zonnepanelen en brengt meer op dan een spaarboekje), en gekoppeld hieraan 10% korting op de elektriciteitsfactuur van iedereen die woont op een huurappartement (waar geen zonnepanelen mogelijk zijn). Iedereen heeft hier dan baat bij en we kunnen met een kerncentrale minder.
Er is natuurlijk een nadeel : de beleidsmakers kunnen door minder inkomsten minder gaan verspillen.
28/03/17 08:10 REAGEER
VGGerrit
Tommelein blijft roepen om massaal zonnepanelen te leggen. Het gevolg daarvan gaat gewoon zijn dat stroom nog veel duurder gaat worden en we allen meer dan de €100 Turteltaks zullen betalen. Meer zonnepanelen betekent immers dat er meer backup gascentrales standby moeten staan omdat zonnestroomproductie totaal wispelturig is door de afhankelijkheid van het dagelijkse weer en het seizoen.
Gascentrales zijn door hun dure brandstof en mager rendement al amper rendabel bij vol continu gebruik, maar ze achter de hand houden om telkens in te springen als de zonnepanelen het voor bekeken houden kost handenvol geld extra. De eigenaars van gascentrales zijn geen liefdadigheidsinstellingen, er moet aan verdiend worden. Drie oplossingen om die extra kosten te recuperen: 1. duurdere stroom. 2. subsidie 3. Gascentrales uitsparen door opslag van zonnestroom. Elk van de drie oplossingen kosten ons geld.
De derde oplossing, opslag in Tesla Powerstation bv., is alsnog peperduur en betaalt zich nog niet terug. Zeker niet als je ermee off grid zou willen gaan, wat eigenlijk een voorwaarde zou moeten zijn om nog zonnepanelen te MOGEN leggen. Enkel wie off grid gaat zadelt een ander niet op met kosten.
Zolang er geen betaalbare en propere manier is om stroom op te slaan spaar je met zonnepanelen dus geen enkele centrale uit. Je blijft ze allemaal nodig hebben maar gebruikt ze niet meer altijd op vol vermogen en rendement.
Men draait iedereen een rad voor de ogen.
Zonnepanelen leveren het meest stroom als de vraag het laagst is en geven er de brui aan als we veel energie nodig hebben. Op een lange zonnige dag pieken de zonnepanelen en komt de weervrouw ons vertellen hoeveel honderdduizenden gezinnen zonnestroom kregen. Méér dan de energie die een kerncentrale levert zeggen ze er dan soms bij. Kwestie van het volk al wat te "sturen" richting: "we hebben geen kerncentrales meer nodig".
MAAR dat op een duistere korte decemberdag alle zonnepanelen samen nog niet eens 1/10 van Doel4 opwekken, daar wordt over gezwegen.
Het is zelfs al voorgekomen dat wordt gezegd in het 19u weerbericht dat we "dankzij" de zonnepanelen naar de TV aan het kijken waren, terwijl het al donker was ! Moet er nog zand zijn ?
En inderdaad, de heilig verklaring van zonnepanelen dient maar één ding: Vermijden van boetes als in 2020 de Europese richtlijn van 13% verplichte "groene" energie niet zou worden gehaald. Een richtlijn die de politiekers/zelfverklaarde energie specialisten nota bene zelf hebben opgesteld gesteund op "groene zieltjes winnen" en sentiment i.p.v. op realiteitszin en kennis van zaken.
Nu we al onze centrales nog hebben draaien moeten we al af en toe energie kopen in het buitenland. Liefst bij de Fransen natuurlijk, bij de Nederlanders ligt gevoelig en kopen bij de Duitsers is te duur omdat dit via de hoogspanningslijnen van Frankrijk moet.
We houden ons hart al vast als de elektrische auto zou doorbreken, geen kat die al weet waar we al de energie daarvoor moeten gaan halen.

30/03/17 14:49 REAGEER
janinebogaerts
Ik heb in 2013 zonnepanelen laten plaatsen, toen moest ik enkele centen per maand betalen voor het gebruik van de meter, vanaf 2015 kreeg ik prosumententarief bij aangesmeerd en in 2016 is dat niet meer te overzien, toen ik geen zonnepanelen had betaalde ik ( ik ben weduwe en alleen met 0 verbruik en overschot ) minder voor mijn verbruik dan ik NU met zonnepanelen heb, ik heb al enkele keren Bart Tommelein hierover aangesproken op FB , maar zoals alle politiekers hebben ze voor zichzelf een goede uitleg.
Als ik hem op TV de installatie voor zonnepanelen zie promoten dan zou ik hem van het scherm willen halen, zo'n flagrante leugens vertellen ,dan vraag ik me af welke zakkenvullers hier nu weer baat bij vinden, want dat geld moet toch ergens naartoe, ik betaal nu voor iets dat ik niet heb, 0 verbruik, waar is het goed voor om nu zonnepanelen te plaatsen, de ministers en regering houden zich nooit aan hun overeenkomsten, éénmaal zonnepanelen geplaatsts kunnen ze taxen enz gaan bijvragen naar eigen goeddunken bij al die plaatsers die hun zuurverdiende spaarcenten in zonnepanelen gestoken hebben, zoals ikzelf. EN WAT ZAL DE VOLGENDE UIT DE MAUWEN GESCHUDDE TAX ZIJN, ZIJN ZE NU AL OVER AAN 'T NADENKEN ZEKER !!!
En dan moet je vertrouwen hebben in de mensen die onze regering moeten voorstellen en voor de mensen moeten zorgen !!!
28/03/17 09:40 REAGEER
ener
Heb dezelfde reactie gehad tot Bart Tommelein vorige week in het journaal de zonnekaart presenteerde met zijn eigen villa op een groot stuk grond als voorbeeld.
28/03/17 10:35 REAGEER
ener
Een hinderpaal voor de plaatsing van zonnepanelen op oudere woningen zou wellicht kunnen zijn dat de bestaande elektrische installatie dient te voldoen aan de voorschriften van het A.R.E.I.
Of dat een oud verslag i.v.m. de keuring elektriciteitsinstallatie van een keuringsorganisme niet meer te vinden is; dat er gewijzigd werd aan de installatie.
Een aangepaste A.R.E.I.-compatibele elektrische installatie in een bewoond huis is geen eenvoudige een zeer dure ingreep die voor velen - zoals voor ons, gepensioneerd met Belgisch bedienden pensioen, 72 jaar oud, waarschijnlijk te hoogdrempelig zal zijn. Helaas!
28/03/17 10:29 REAGEER
voor diegenen met zonnepanelen: wees blij dat de gewone burger zonder, voor jullie moeten mee betalen. dit is onfair!!!!! nu is het wel ff stil uit jullie hoek. de ene met: profijt, degene zonder , leg maar mee voor anderen hun luxe :(((( in n vme kan je het vergeten, net als kleine inkomens, en nog ff dit: niet iedereen wil of kan daarvoor lenen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bezitters, STOP met jullie jammerklachten punt
28/03/17 23:08 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels