Deel via

Zo houd je een lenteschoonmaak in je hoofd

March 2017
Houd jij jaarlijks een lenteschoonmaak in je huis? En hoe zit het met je geest? Is je hoofd een rommeltje geworden met stressvolle gedachten, stoffige overtuigingen en allerlei taken die om het hardst om aandacht schreeuwen? Life coach Wim Annerel deelt 5 manieren om je geest weer helder te maken. Vrij van de constante ruis en rommel die er anders verblijft.

Maak die rommelige geest vrij!

Onze geest kan een drukke plaats zijn, waar verschillende afspraken, verantwoordelijkheden, dromen en plannen opgeslaan zitten, naast alle input die er elke dag nog bijkomt.

Wat heeft er zich in de loop van de tijd opgestapeld in jouw geest? Onvervulde dromen, nodeloze verplichtingen, donkere gedachten over de toestand van de wereld? Dan is het misschien wel tijd om een lenteschoonmaak in je hoofd te houden.

Maar hoe doe je dat? Hoe raak je verlost van alle onnodige gedachten die je belemmeren om een gelukkig, kalm en stressvrij leven te leiden? Je geest zou geen rommelige plek mogen zijn, maar een kalme en vredevolle plaats. Deze 5 tips kunnen je helpen om je geest helder te maken.

1. Schrijf alles op

Neem een blad papier en schrijf alles op wat je moet doen, van een familiefeest organiseren tot de zolder opruimen. Schrijf je taken, je verplichtingen en je verantwoordelijkheden neer. Schrijf je plannen op voor nieuwe zaken die je wil ondernemen. Dat zal je helpen om je geest helder en vrij te maken omdat je je brein niet langer als herinneringensysteem gebruikt. Je brein dient immers om over dingen na te denken, niet om ààn dingen te denken.

2. Plan

Eenmaal je alles hebt opgeschreven, kan je alles wat gedaan moet worden ook inplannen. Zorg dat je een systeem hebt om je taken en projecten te organiseren. Zo reduceer je stress en komt er een gevoel van rust en kalmte over je omdat je weet wat je wanneer gaat doen. Kies een systeem waar je je het best bij voelt: het maakt niet uit of dat op papier is, op een bord in de keuken, of op je computer. Beperk je tot één enkel systeem.

3. Focus op de essentie

Als je de belangrijkste zaken in je leven identificeert, dan krijg je het makkelijker om te bepalen welke dingen niet belangrijk zijn. Dat zijn de dingen die je geest rommelig maken. Eenmaal je hebt bepaald wat de essentie is, kan je daarop focussen en wordt de rest onbelangrijk.

4. Beperk informatieconsumptie

Verminder waar mogelijk de hoeveelheid tijd die je spendeert aan tv-kijken, radio luisteren en kranten en weekbladen lezen. Want te veel negatief nieuws heeft een negatieve impact op je geest. Televisie blijkt niet zo ontspannend te zijn als veel mensen denken. Het kan zelfs de kwaliteit van je slaap verminderen als je tv kijkt tot vlak voor het slapengaan.

5. Vind jouw eigen kalmtetechniek

Zo kan een dagboek bijhouden helpen om je geest rustiger te maken. Door je gedachten, zorgen en dromen op te schrijven, neem je druk weg van je geest. Ook tijd doorbrengen in de natuur heeft een positief effect op lichaam en geest. En meditatie en mindfulness hebben een bewezen impact op je vermogen om te concentreren tot op hoge leeftijd. Hoe meer je je geest op het huidige moment kunt focussen, hoe gelukkiger je wordt.

Naast het helderder maken van je geest, helpen deze tips ook om meer rust, vrede en geluk te vinden.

Wil je op heel korte tijd weer een gevoel van rust in je geest? Lees dan het artikel 7 manieren om snel weer ‘zen’ te worden. 

Auteur: Wim Annerel

4 reacties

Ik doe geen lenteschoonmaak, ben alleen, geen dieren, geen kinderen in huis.......ik hou alles wekelijks bij, steeds mooi opgeruimd :))))) Voor mij is lenteschoonmaak, schilderen behangen, en nu en dan eens andere meubels, iets nieuws.....helaas is er geen geld voor:((((((((((((((((((((((((((
4/04/17 20:23 REAGEER
Marcos
Dat is OK....geld is niet zo belangrijk.
Alleen zijn is een levensstijl.
Als je maar blij bent.....!
;)
Makke
4/04/17 22:55 REAGEER
Dank u , blij dat u er zo over denkt :)))))) Nicky
5/04/17 23:51 REAGEER
Outrageous
Blij in vijf punten bevestiging te zien van wat ik doe om een aangenamere oude dag te beleven. Alle activiteiten van de dag systematisch dagelijks opschrijven geven mij i.d.d. rust omdat ik er kan op terugvallen om iets uit het verleden terug te zoeken en ik maar in mijn notitieblaadjes moet kijken naar wat ik zo allemaal zou 'moeten' doen. Dit stamt uit een periode van een therapie voor een depressie waarin je een manier moet zoeken om je leven terug te doen sporen.
18/04/17 00:15 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels